3 Technieken Om Een Nummer Authentiek Te Zingen

improvisatie Jan 10, 2023

 In deze aflevering geef ik je drie technieken mee om een nummer op jouw eigen unieke, authentieke manier te kunnen zingen. Benieuwd welke dat zijn? Kijk, luister of lees dan zeker verder!

Een nummer op jouw eigen manier zingen, is namelijk super belangrijk. Want wat heel veel onwetende zangers vergeten, is dat creativiteit heel belangrijk is. Veel onwetende zangers gaan noot voor noot alles nazingen van de originele artiest, maar dat is niet waar we hun persoonlijkheid kunnen horen.

Daarbij zijn onwetende zangers heel vaak bang om af te wijken van het origineel en een eigen inbreng te geven aan een nummer. Dat is spijtig, want zo kunnen ze als een copycat gezien worden. 

De reden waarom ze daar bang voor zijn, is vaak omdat ze bang zijn voor commentaar van een ander. Ze zijn bang om de opmerking te krijgen: “Het klinkt niet zoals het origineel, dus ik vind het niet even goed.” Is het niet spijtig dat zo die angst naar boven komt? Want het is net wanneer je niet meer met die angsten zit dat je van zingen je uitlaatklep kunt maken, zowel creatief als emotioneel. Dat is het moment dat je kunst maakt, een steentje bijdraagt aan de wereld, en waar je mensen kunt gaan inspireren. En dat is wat zingen uiteindelijk zo waardevol maakt.

Dat is waar de zelfzekere zanger nu zit, en naar die wereld streven we allemaal. Die zelfzekere zanger is niet bang van commentaar van een ander, die durft zijn eigen ding te doen. Hij of zij inspireert andere mensen, niet enkel gewone luisteraars, maar ook andere artiesten, om hun eigen ding te gaan doen.

 

Drie technieken

Zoals je weet hebben we vier grote pijlers in de Zing Je Zelf Vrij formule. Vandaag zitten we in de derde pijler, nl. de creatieve pijler. Een superleuke pijler als je het mij vraagt! Want het is door creatief te zijn dat je een luisteraar kippenvel kan geven!

Hoe kan je nu een nummer op jouw eigen unieke, authentieke manier brengen?

Om jou de drie technieken daarvoor te leren, zullen we werken met het nummer ‘The one that you love’ van LP. Hoewel we vandaag vooral op creativiteit zullen focussen, is dit nummer ook zangtechnisch een uitdaging. Wie hierna dus nog een uitdaging zoekt, kan zeker aan de slag met dit nummer. 

Het stukje uit het nummer waarmee we zullen werken, meer bepaald het refrein, kan je horen vanaf minuut 3:32 in de video. Probeer zeker eerst de melodie onder de knie te krijgen vooraleer je verder gaat naar de drie technieken.

De drie technieken die je kan gebruiken om een nummer op jouw eigen unieke en authentieke manier te brengen, zijn: 

 

1/ Kort en lang

De eerste techniek is spelen met korte en lange noten. Ik geef je een voorbeeld vanaf minuut 4:26 in de video. Probeer het daarna zelf eens. In de video neurie ik mee (vanaf minuut 5:00) zodat je weet waar we ons bevinden in het nummer. 

 

2/ Pauzes

Een tweede techniek is het inlassen van pauzes. Ik geef je een voorbeeld vanaf minuut 5:42 in de video. 

Het moeilijke met pauzes, of beter gezegd, een interessante uitdaging met pauzes, is dat wanneer je pauzeert, de muziek doorgaat en jij dus moet inhalen. 

Vanaf minuut 6:25 in de video is het opnieuw aan jou om ergens in het stukje een pauze in te lassen. Veel plezier!

 

3/ Luid en stil

De laatste techniek is spelen met luid en stil. Ga naar minuut 6:54 in de video voor een voorbeeld. 

Vanaf minuut 7:18 kan je zelf experimenteren met deze techniek.

 

Technieken combineren

Nu gaan we het nog een laatste keer doen, maar ik wil jou uitdagen om die drie technieken te combineren. Vanaf minuut 7:51 geef ik je een voorbeeld van hoe dat zou kunnen klinken. Daarna mag je zelf eens proberen terwijl ik meeneurie.

Is het je gelukt? Dan verdien jij een echte high five!

Laat mij in de comments hieronder zeker weten hoe het voor jou was om te experimenteren met deze drie technieken. En ik wil je ook uitdagen om dit toe te passen in een nummer waarmee je op dit moment bezig bent. Kies er een nummer uit, probeer die variaties toe te passen en laat mij weten hoe dat ging. 

 

‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’

Zoals ik eerder al zei, is dit een heel zangtechnisch nummer. Om die variaties te kunnen toepassen, is het belangrijk dat we ook zangtechnisch weten wat we doen. 

Daarom organiseer ik binnenkort een workshop rond zangtechniek, ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’, waarin we samen zingen en je de zangtechniek leert die je nodig hebt om goed en gezond te kunnen zingen. De workshop is helemaal gratis, het enige wat je hoeft te doen is je aanmelden via zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. Ik zie je heel graag daar!

Ik wil je opnieuw heel erg bedanken om jouw tijd hier samen te hebben doorgebracht, en heel graag tot volgende week!