De 5 Belangrijkste Lessen Die Elke Zanger Moet Leren

podcast Jun 14, 2022

De podcast van deze week is geen podcast zoals je gewoon bent. Uiteraard vind ik het nog altijd super fijn om de inspirerende verhalen van andere zangers met jou te delen. Dat zal ik in de toekomst ook zeker blijven doen. 

Maar dit is een ‘specialleke’, want vandaag deel ik met jou een inspirerend verhaal van mezelf. Meer bepaald vijf lessen die ik leerde tijdens mijn trip naar de VS een aantal maanden geleden. Lessen die ook jij kan toepassen bij jezelf, zowel als zanger als persoon.

En misschien moet ik eerst even uitleggen waarom ik naar de VS ben gegaan...

Zoals jullie wellicht weten, heb ik een bedrijf: Maggie’s Melody. Als je zelf ook zelfstandige bent, zal je wel begrijpen dat je als ondernemer altijd willen blijven bijleren, om te groeien en nieuwe ideeën te ontwikkelen. Daarom volg ik al sinds het begin van Maggie’s Melody verschillende coachingstrajecten. Dit jaar volg ik zo’n traject bij de Amerikaanse businesscoach James Wedmore. Het traject duurt een jaar en een onderdeel daarvan is een tweedaagse ‘retreat’ in Los Angeles, dat dus enkele maanden geleden plaatsvond en waar ik uiteraard naartoe ben geweest.

Innerlijk

Tijdens een traject bij een businesscoach verwacht je dat je zal leren hoe je je bedrijf kan doen groeien, en dat hebben we wel degelijk geleerd. Maar nog meer dan dat heeft hij ons geleerd hoe we ook persoonlijk kunnen groeien. Hij is ervan overtuigt dat er eerst innerlijk iets moet veranderen vooraleer je bepaalde acties kunt ondernemen, interessant niet?

Ook als zangcoach vind ik dat heel erg belangrijk. Ik wil je niet alleen helpen leren zingen en je stem beter leren gebruiken, ik wil je ook op persoonlijk vlak verder doen groeien, je goed laten voelen in je vel, jezelf durven laten zien. 

Een mooie zin die hij ons heeft meegegeven, is: “The doing is only as good as the being doing the doing.” Vrij vertaald: de acties die je onderneemt vanuit de identiteit die je aanneemt, hebben een belangrijke invloed op het resultaat. 

Laat ons dat eens toepassen op zingen. Stel dat je jezelf ziet als een ‘douchezanger’, iemand die graag zingt maar dat nooit met de buitenwereld wil delen. Binnen die identiteit zal je bv. stoppen met zingen als er iemand binnenkomt, geen lessen volgen bij een zangcoach, of zal je niet op auditie (durven) gaan bij een koor. Je acties en het resultaat zijn dan nogal beperkt. Maar stel dat je vertrekt vanuit de identiteit van een ambitieuze zanger, dan zal je misschien wel die zangcoach opzoeken, of auditie doen bij een koor, en dan zal het resultaat helemaal anders zijn. Wat je doet hangt dus enorm af van wie je bent of vanuit welke identiteit je vertrekt.

5 lessen die je helpen groeien in je zangavontuur

Naast deze les hebben we uiteraard nog véél meer geleerd. Daarvan wil ik de vijf belangrijkste lessen hier met jou delen, zodat jij ze ook kan toepassen in je bestaan als zanger en in je ontwikkeling als persoon.

>> Beluister de lessen in de podcast vanaf minuut 16:55.

Les 1: de kracht van connecties en weten wie je bent

Het klinkt misschien contra-intuïtief, maar ook introverte mensen kunnen met mensen connecteren. Je hoeft niet per se een extravert te zijn om met iemand een connectie te kunnen maken. 

Het komt erop aan om los te laten wat andere mensen denken, los te laten iemand te willen zijn die je niet bent. Ik wou bv. de beste leerling zijn in de ruimte en indruk maken op mijn coach. Maar het was pas door mezelf werkelijk te laten zien dat we een connectie hebben kunnen maken.

Les 2: los staan van het resultaat

Het draait niet om het resultaat, het draait om de persoon die je wordt doorheen het proces, door alles wat je meemaakt.

Het doel is dan niet meer het einddoel, het doel is om bewust te worden, en te worden wie je bent in het proces. Het feit dat ik in de VS was en vanalles over mezelf leerde, werd het nieuwe doel.

Mijn initiële doel om samen te werken met James Wedmore was om mijn bedrijf te laten groeien, om duidelijkheid te krijgen over hoe ik nog meer zangers kan helpen, om ze niet alleen te leren zingen, maar om ze ook persoonlijk te helpen groeien. Natuurlijk leerde ik dat, maar onderweg leerde ik zoveel meer. Zo leerde ik ook wat mijn eigen moeilijkheden zijn, mijn diepste angsten die mij tegenhouden om mij volledig bloot te geven bij mijn zangers, om mezelf te kunnen en durven zijn bij anderen, en om zo andere mensen te inspireren. 

Les 3: energie is besmettelijk

Tijdens de tweedaagse in de VS zijn er heel veel mensen naar mij gekomen om te zeggen dat ze mijn energie geweldig vinden. Ze werden er instant blij van. Ik hoor dat al een tijdje van mensen om mij heen, maar ik besef nu dat ik daar bewuster mee moet omgaan.

Als mens zijn we empathische wezens, dus als jouw energie als zanger tijdens het zingen niet goed zit, geef je dat door. De energie die jij voelt tijdens het zingen heeft namelijk impact  op zowel je muzikaal verhaal en hoe je dat brengt, als op hoe je je publiek meeneemt in dat verhaal, en welke gevoelens je daarbij overdraagt. Als je zelf met veel overgave, liefde, vertrouwen en puur genot zingt, dan zal jouw luisteraar die gevoelens ook veel sneller overnemen. 

Dus eens je in je kracht kunt staan, eens je die vrijheid ervaart, dan zal jouw energie stromen. Niet alleen in jezelf, maar ook naar anderen.

Les 4: belemmerende gedachten zijn zoals ajuinen

Wat ons tegenhoudt zijn vaak belemmerende gedachten, bv. ‘ik ben niet goed genoeg’. Deze gedachten verhinderen ons om te zijn wie we willen zijn, om de doelen te behalen die we willen behalen. Vroeger dacht ik dan vaak ‘ik ga een beetje innerlijk werk doen’: een paar oefeningen doen, wat mediteren, naar binnen kijken, en het is opgelost. 

Tijdens mijn Amerikaanse tweedaagse heb ik echter geleerd dat die belemmerende gedachten te vergelijken zijn met… ajuinen! 

Een ajuin heeft namelijk verschillende laagjes. De eerste keer dat je zo’n oefening doet, pel je de eerste laag af. Maar er zitten nog zoveel lagen onder. Het is pas door die oefeningen telkens opnieuw te doen en aandacht te blijven besteden aan die belemmerende gedachten, dat we uiteindelijk bij het hart van de ajuin, en dus van de gedachte, terechtkomen.

Les 5: je hebt angst nodig om moedig te zijn

Je kan niet moedig zijn zonder angst te voelen. Moedig zijn is namelijk iets doen waar je in het begin bang voor was. Om moedig te zijn heb je dus eerst angst nodig. Hoe kan je nu de angst die je voelt tijdens het zingen zien vanuit het perspectief van moed?

Stel dat je binnenkort voor een publiek moet zingen, auditie gaat doen, of iets op sociale media post, en je voelt die angst opkomen. Dan kan je kiezen om daar ofwel in mee te gaan, en dan komt de stress, begin je te zweten en begint je stem te trillen, ofwel om het te zien als iets moedig, en te kiezen voor moed in plaats van angst. Voelt die moed niet veel krachtiger dan angst?

Balans

Ik hoop dat deze vijf lessen zijn binnengekomen bij jou, en dat je ze in je achterhoofd houdt om mee aan de slag te gaan. Want misschien luister je nu naar die vijf lessen en denk je ‘allemaal goed en wel, maar…’. Maar misschien luister je er over een paar maanden nog eens naar en komt dat op een andere manier binnen, en over een jaar misschien nog anders. In welke situatie je je ook bevindt, ik hoop van harte dat je er iets waardevol hebt uitgehaald.

Want tussen alle zangtechnische oefeningen door die je hier elke week terugvindt, is het innerlijke werk als zanger (en als persoon) ook heel belangrijk. Zeker als je in jouw kracht wil staan als zanger, als je die zanger of persoon wil zijn die je wil zijn, dan is een balans vinden tussen die twee werelden van het innerlijke en het zangtechnische van essentieel belang.

Wil je hier graag dieper in duiken en je passie voor het zingen naar een hoger niveau tillen? Meld je dan (gratis) aan voor de Zelfzekere Zanger Bootcamp dat binnenkort weer van start gaat!

Ik hoor heel graag van jou wat jouw grootste aha-moment was tijdens deze aflevering en wat je zeker zal meenemen. Laat het mij zeker weten in de comments hieronder. 

Ik wil je ten slotte bedanken om hier opnieuw samen met mij jouw tijd te hebben doorgebracht. Heel graag tot volgende week!

P.S: maak je graag deel uit van de leukste zangfamilie op Facebook? Meld je hier aan!