5 songwriting tips om je volgend lied te schrijven

inspiratie Nov 17, 2020

Een eigen lied schrijven? Hoe begin je daar in hemelsnaam mee? Wel, vandaag krijg je van mij 5 songwriting tips mee om je op weg te helpen!

 

Wil jij ook op korte tijd beter leren zingen? Doe dan mee aan de “Zo Zing Je Zuiver” Challenge en leer op 5 dagen zingen zonder spanning, valse noten of onzekerheden ??

 

Hier zijn 5 songwriting tips om je te helpen bij het schrijven van je eerste (of volgend) liedje.

Tip 1: free writing

Jouw opdracht: gedurende een week elke dag 10 minuten lang schrijven.

Denk nog niet te veel na over wat je gaat schrijven, de challenge is dat je het 10 minuten, ononderbroken kunt volhouden.

Schrijf over het weer, over hoe je je vandaag voelt, over een gebeurtenis,… het maakt niet uit waarover je het hebt, als je maar blijft schrijven.

Je gaat zien dat er mooie dingen op papier gaan komen staan die je nadien eventueel in een songtekst kunt verwerken ?

Tip 2: doe de “10-minuten-oefening”

Zet een timer van 10 minuten op en…

… schrijf een lied!

“Wat?! Een lied schrijven in slechts 10 minuten?!”

Dit hoor ik je al denken! En mijn antwoord is: “ja!”

Veel artiesten zijn perfectionist. Door jezelf wat tijdsdruk op te leggen ga je die onvolmaaktheden wat makkelijker kunnen laten varen.

Natuurlijk mag je na de 10 minuten nog wat zaken verder uitwerken en de puntjes op de ‘i’ zetten maar daag jezelf uit om minstens 2 strofes, een refrein en een bridge in die tijd te schrijven.

Tip 3: jam er op los!

Jammen. Wat is dat?

Dit is de definitie die google mij geeft:

“Een jamsessie (uit het Engels) is een min of meer spontane, onvoorbereide vorm van muzikaal samenspel, meestal in het jazzgenre of aanverwante popgenres als hardrock, blues en rock.”

Je kan alleen jammen of samen met andere muzikanten. De bedoeling is dat je gewoon zingt (en blijft zingen). Door je creativiteit te laten vloeien ga je op mooie melodieën, akkoorden of ritmes stoten die je dan verder kunt uitwerken tot een volledig lied.

Geef jezelf genoeg tijd om creatief te zijn. Vaak heb je wat tijd nodig om “erin te komen”. Ik zou je aanraden om minstens een kwartier lang ononderbroken te zingen/musiceren.

Vergeet je jamsessie zeker niet op te nemen! Je weet nooit dat er pareltjes worden gezongen (en die pareltjes wil je zeker niet vergeten!) ?

Tip 4: speel met verschillende tempi

“Tempi. Wat is dat voor iets?”

Tempi is het meervoud van tempo. Het tempo van een lied kan hoog liggen (en wordt dus snel gezongen/gespeeld) of kan laag liggen (en wordt traag gezongen/gespeeld).

Bedenk een titel (bijvoorbeeld: “de zon schijnt”) en probeer met verschillende tempi te spelen. Het kan zijn dat je zo op een vrolijk liedje stoot of, door het net trager te laten gaan, op een nostalgisch en weemoedig lied stoot.

Probeer je luisteraar te verrassen ?

Tip 5: varieer met je akkoorden

Stel dat je gitaar of piano speelt en je jezelf hiermee kunt begeleiden tijdens het zingen, kan je spelen met verschillende akkoorden.

De meeste popliedjes bestaan uit dezelfde 4 akkoorden: C – Am – F – G.

Probeer eens naar een mineur toonaard te gaan in plaats van in majeur te blijven. Of steek er een akkoord tussen dat je luisteraar helemaal niet zou verwachten.

Ik hoop dat deze 5 songwriting tips je hebben geïnspireerd om je eerste (of volgend) liedje te schrijven. Veel succes! ?