5 Technieken Om Door Je “Voice Break” Te Zingen

zangtechniek May 28, 2024

Misschien vraag je jezelf wel af hoe je op een makkelijke manier doorheen je voice break kunt zingen. Je weet wel, die klik die er soms is in onze stem wanneer we van laag naar hoog gaan. In deze aflevering geef ik je vijf specifieke technieken en oefeningen mee om die "break" in je stem weg te toveren!
De Veelvoorkomende Fouten van Beginnende Zangers

Veel beginnende zangers zijn ervan overtuigd dat die break, of die klik, of die krak in de stem heel normaal is. Dat was het geval bij mij. Ik dacht dat ik alleen maar laag kon zingen, en dat hoog niet voor mij weggelegd was. Maar niets is minder waar. Het is een kwestie van de juiste zangtechnieken toepassen.

Heel veel beginnende zangers blijven in één bepaald register hangen, of dat nu de borststem of kopstem is. Door in één register te blijven, kunnen we niet de schakel maken tussen de twee. Dat is de sleutel, en dat is wat de getrainde zanger al heel lang heeft gesnapt.

Techniek 1: Slides

De eerste techniek is het gebruiken van slides, of glijdtonen. Je kan dit doen zonder piano en het dagelijks oefenen, bijvoorbeeld in de douche. Kies een klinker die voor jou past, zoals de 'i', en ga van laag naar hoog. Dit klinkt ongeveer zo: (voorbeeldgeluid).

Als je wat meer richting wilt, kan je een toon gebruiken, zoals een oktaafje. Probeer dit met verschillende klinkers: 'i', 'u', 'e', 'a', en 'o'. Hoe meer je glijdt naar die hogere noten en terug, hoe vloeiender de overgang zal worden.

Techniek 2: SOVT-klanken

SOVT staat voor Semi Occluded Vocal Tract. Dit betekent dat je speelt met tegendruk. Wanneer je zingt, gaat lucht van je longen door je stem naar buiten. Bij SOVT-klanken, zoals 'brrr', 'rrr', 'zj', of 'zzz', kaatst een deel van die lucht terug naar binnen. Dit zorgt voor een massage van je stembanden en vermindert spanning.

Onze oefening gaat op een 'brrr'. Als dat te moeilijk is, kan je een 'rrr' of 'zj' gebruiken. We doen een lange toonladder, van lage naar hoge registers en weer terug. Laten we dat samen doen: (voorbeeldgeluid).

Techniek 3: Ademsteun

Ademsteun is essentieel en traint onder andere je buikspieren. We doen een oefening waarbij we lachen: 'hi', 'he', 'ha'. Bij elke klank voel je je buikspieren op en neer gaan. Dit werkt als volgt: (voorbeeldgeluid).

Onze buikspieren spannen en ontspannen zich bij elke klank. Dit helpt om ademsteun te activeren en spanning te verminderen.

Techniek 4: Beweging

Beweging helpt om spanning in je stemspieren te verminderen. We zingen 'na-na-na' terwijl we onze schouders naar achteren rollen. Dit maakt spanning in je keel, trottenhoofd, schouders en nek los.

Probeer dit: (voorbeeldgeluid). Beweging kan een groot effect hebben als je spanning in je nek hebt. Als je al ontspannen bent, is dat geweldig.

Techniek 5: Mix Voice activeren

Beginnende zangers blijven vaak in één register zingen, borststem of kopstem. Mixvoice combineert de kracht van borststem met de hoogte van kopstem. We doen een oefening waarbij we in borststem beginnen, naar kopstem schakelen en weer terug naar borststem gaan.

Het idee is om telkens terug te komen naar borststem. Veel beginnende zangers blijven hangen in kopstem, maar wij willen terugkeren naar borststem. Probeer dit samen: (voorbeeldgeluid).

Conclusie

We hebben vijf technieken besproken om door je vocal break te zingen:

  • Slides

  • SOVT-klanken

  • Ademsteun

  • Beweging

  • Mix Voice activeren

Het is een kwestie van je stem op de juiste manier trainen om stemvrijheid te ervaren. Mixvoice is de belangrijkste techniek om de krak tussen registers te laten verdwijnen. Bekijk de aflevering over Mixvoice voor meer informatie. Dank je wel voor je tijd en tot de volgende keer!

Wil je ook graag beter leren zingen? Start dan bij het verbeteren van je zangtechniek. Meld je aan voor deze unieke workshop die je de krachtigste zangtechniek leert om je passie voor het zingen vol zelfvertrouwen en zonder heesheid of spanningen te delen met de buitenwereld (en ja, het is gratis)! Meld je hier (gratis) aan: www.zanglesmetmaggie.be/zangtechniek 

Wil je lid worden van onze geweldige community? Meld je hier aan: https://www.facebook.com/groups/2558160180899785/

Meer van dit? https://zanglesmetmaggie.be