5 tips om beter voor je stem te zorgen.

stemverzorging Jan 20, 2020

Hoe zorg je goed voor je stem? Vooral nu het een beetje kouder wordt, je een snotneus begint te krijgen of misschien zelf kampt met keelpijn is het belangrijk om goed voor je stem te blijven zorgen. Hier zijn 5 tips die je hierbij helpen!

 

 

Tip 1: Water drinken

Water drinken is zo belangrijk! Ik raad aan om tussen 1,5 en 2 liter water per dag te drinken. Best drink je een half uurtje voor je zangsessie een klein flesje van 50cl, zo heeft het water tijd om door je hele lichaam te gaan en van binnenuit je stembanden te hydrateren.

Tip 2: Stem opwarmen

Ik kan het niet genoeg zeggen maar een goeie opwarming zorgt ervoor dat je hoger en zonder pijn of spanning kunt gaan zingen. Om je stem makkelijk en op een gezonde manier op te warmen kan je hier helemaal gratis mijn Ultieme Opwarming downloaden:

 

Tip 3: Niet roepen of fluisteren

Dat roepen slecht voor je is, dat wist je waarschijnlijk al maar waarom is fluisteren zo slecht?

Wel, als we zingen (of spreken) gaan onze stembanden tegen elkaar trillen. Als we fluisteren of als we zingen met lucht op de stem dan gaan onze stembanden van elkaar trillen waardoor er lucht tussen onze twee ‘rekkertjes’ komt.

Deze lucht zorgt ervoor dat onze stembanden sneller uitdrogen wat tot irritaties kan leiden.

Tip 4: Gebruik de juiste ademsteun

Het is van essentieel belang om je middenrif te gebruiken tijdens het zingen (of spreken). Alles over de juiste ademhaling kan je hier terugvinden.

Tip 5: Vocal cooldown

Eindig elke zangsessie met een Vocal Cooldown (= een ‘stretch’ voor je stembanden). Net zoals topsporters moeten zangers ook hun spieren na een workout stretchen.

Alles over hoe je de perfecte vocal cooldown in elkaar steekt kan je hier terugvinden.

Bonus winter tip: Warmte en vochtigheid

Je stembanden houden van warmte en vochtigheid. Thee drinken en een sjaal dragen zal je stembanden heel gelukkig maken tijdens de koude winters!

Wil je graag al deze tips op een rijtje? Download hieronder een mooie pdf waar alle tips in verwerkt staan zodat je ze nooit meer vergeet 😀