5 tips om je eigen stem te blijven zingen bij een meerstemmig stuk

inspiratie Jun 09, 2020

Word je afgeleid door de andere stemmen om je heen of ga je automatisch de melodie meezingen?

Vandaag geef ik je een paar tips mee om je hiermee te helpen!

 

Voor we beginnen zingen, is het belangrijk om je stem goed op te warmen. Download hieronder de Ultieme Opwarming helemaal gratis ??

Tip 1: Weet wat je zingt

Het klinkt misschien vanzelfsprekend maar het is zo belangrijk! Als je niet zeker bent van wat je juist moet zingen, is de kans veel groter om afgeleid te zijn door de andere stemmen.

Studeer dus eerst je eigen stem zodat je 100% zekerheid hebt van wat je juist moet zingen en probeer het nadien te combineren met de andere stemmen.

Tip 2: Gebruik een natuurlijke micro

Veel zangers doen hun oren dicht als ze een harmonietje proberen zingen. Dit zou ik niet aanraden. Je hoort enkel jezelf en sluit de rest van de wereld uit waardoor je je medezangers en de muziek niet meer hoort.

Gebruik je handen om een natuurlijke micro te maken zodat je je eigen stem duidelijk hoort én nog kan horen hoe alles in het geheel past. Een voorbeeld van de natuurlijke micro kan je vinden als je de video naar minuut 2:19 doorspoelt.

Tip 3: Snap hoe je harmonie in het geheel past

Is het harmonietje dat je zingt de terts, de kwint of het octaaf? Door te snappen hoe je stem in het arrangement past aan de hand van muziektheorie, ga je je stem makkelijker kunnen vasthouden.

Ik snap dat niet alle zangers noten kunnen lezen (wil je trouwens weten of je noten moet kunnen lezen als zanger? Klik dan hier!).

Wil je graag de basis van notenleer leren om tijdens koorlessen of bandrepetities de partituur te kunnen volgen? Check dan zeker mijn Online Notenleer Workshop ??

Tip 4: Oefening baart kunst

Door je harmonie te blijven herhalen ga je echt zekerheid hebben van wat je moet zingen. Het kruipt in je spiergeheugen waardoor je met nog meer zelfvertrouwen je tweede stem kunt gaan zingen.

Tip 5: Vind je eigen harmonietjes uit

Zet de radio op en zing met je favoriet liedje mee. Probeer hier en daar een harmonietje toe te voegen. In het begin kan het zijn dat je er heel de tijd naast zit, dat is ok, laat dat maar gebeuren! Naarmate je hiermee verder doet en blijft zoeken naar iets dat klinkt, ontdek je de wondere wereld van harmonie en snap je hoe de meeste popliedjes in elkaar zitten ?

En vergeet niet: vertrouw op je oren! Zij gaan je leiden ?

Heb je zelf nog tips om je eigen stem te blijven zingen bij een meerstemmig stuk? Deel ze hieronder in de comments en help je medezangers! ??