De Beste Oefening Om Toonvast Te Zingen

zangtechniek Jun 21, 2022

Heb jij ook het gevoel dat jouw stem soms trilt tijdens het zingen, of dat je de noten niet helemaal juist zingt? Dan is deze aflevering zeker iets voor jou, want deze week geef ik je een geweldige oefening om je toonvastheid te verbeteren. Here we go!

Toonvast zijn wil zeggen dat je een toon mooi kan aanhouden. Wanneer je vals zingt, begin je wel op een bepaalde toon, maar daarna ga je een beetje zweven, of begin je te zakken, en dat is natuurlijk niet te bedoeling tijdens het zingen.

Veelvoorkomende fouten

Wanneer de onzekere zanger zijn stem voelt trillen, zal hij vaak beginnen duwen op zijn stem, zodat die wat stabieler blijft. Dat zorgt alleen maar voor extra spanning, iets wat we zeker willen vermijden. 

Daarnaast zal de onzekere zanger ook alle spieren rond het strottenhoofd opspannen. Dat is een natuurlijke reflex om die stembanden stabiel te houden, maar ze dient ons niet echt als zanger, want dat zorgt opnieuw voor extra spanning. 

Een andere fout van de onzekere zanger is dat hij vaak niet hoort wanneer een toon niet toonvast wordt gezongen. Vaak is het intern gehoor van die onzekere zanger niet helemaal ontwikkeld zoals het zou moeten zijn. Dat zijn dus een aantal moeilijkheden waar we op stoten. 

De ideale wereld

Eens we die moeilijkheden kunnen overbruggen, bevinden we ons in de wereld van de zelfzekere muzikant. Dat is natuurlijk de ideale wereld waar we allemaal naartoe willen. Want de zelfzekere muzikant hoort heel goed wanneer een toon juist is of een beetje onder de noot zit. Die zelfzekere muzikant die kan zich daar heel goed in terugvinden. 

De zelfzekere muzikant zal bij een onstabiele stem ook vanuit het middenrif en de ademhaling werken, en niet zijn strottenhoofd opspannen. In plaats van meer spanning op de keel te zetten, zal hij zijn ademsteun gebruiken. 

Psssst: Wil je meer weten over ademsteun? Check dan zeker deze video of oefen met deze vocal workout.

De zelfzekere muzikant is er zich ook heel erg bewust van dat deze oefening, hoe saai ze ook mag zijn, eigenlijk een enorme impact heeft. Hij zal ze dus ook vaak herhalen, en dat is wat van hem of haar zo’n goeie zanger maakt. 

Ik zou je daarom willen aanmoedigen om richting die wereld van de zelfzekere muzikant te groeien en deze oefening de komende week dagelijks te herhalen. Zie het als een experiment, of als een test.

SOVT

Wat we zullen doen om die toonvastheid te trainen, is werken met SOVT. Dat staat voor ‘Semi Occluded Vocal Tract’. Heel kort uitgelegd wil dat zeggen: zingen met tegendruk. 

Tijdens het zingen komt er lucht naar buiten. Wanneer we gaan zingen met trillende lippen, of met een ‘vvvvv’, of op een rietje, of op eender wat, zal er een beetje lucht terug naar binnen worden geduwd. Je stembanden bevinden zich daar middenin. Die tegendruk zal dan zorgen voor een zalige massage van je stem. 

Het eerste wat we gaan doen is met trillende lippen een toon aanhouden, een beetje zoals je doet wanneer je het koud hebt. We zullen daarbij heel vrij en ontspannen laag beginnen. Wat we vervolgens gaan doen is die trilling terugnemen en de klank openen naar een lange ‘oe’. 

Het is belangrijk om dat in één ademhaling te doen, dus zonder te ademen tussen de trilling van je lippen en de ‘oe’. Het kan zijn dat je stem begint te trillen op de ‘oe’, dat je stem begint te zweven en de toon wat stijgt, of omgekeerd, dat je stemt zakt. Wat er ook gebeurt, probeer de ademsteun die je nodig hebt om die trilling tot stand te brengen te behouden wanneer je de ‘oe’ zingt. 

Luister vooral naar jezelf. Wat mij bijvoorbeeld helpt is om de toon “naar voor” te “denken”. Hoe vaker je die oefening zal doen, hoe meer zal je merken dat je stem stabieler wordt. 

>> Oefen mee vanaf minuut 4:34.

In de praktijk

We kunnen dit ook toepassen in een nummer. Vandaag zullen we werken met ‘Blinding Lights’ van The Weeknd, en meer bepaald met de volgende zin:

I said, ooh, 

I'm blinded by the lights

(vanaf minuut 7:47)  

Stel dat je wat vast zit met die ‘ooh’, dat die wat begint te bewegen. Laat ons daarom die zin eens met trillende lippen oefenen. Op een bepaald moment ga je die trilling opnieuw loslaten, zodat je opnieuw die ademsteun van de trilling op die ‘ooh’ kan steken. 

>> Zing mee vanaf minuut 7:47.

Ik hoop dat je hebt gemerkt dat werken met een SOVT-klank, zoals bij trillende lippen, je toonvastheid kan verbeteren. Want als je niet vanuit je buik en middenrif werkt, dan ga je meer duwen op je stem en zo spanning creëren rond je strottenhoofd. Dat willen we uiteraard niet.

Dit is zangtechnisch sowieso een heel interessante oefening, die je hopelijk verder helpt in jouw ontwikkeling als zanger. Wil je graag nog meer zangtechnieken leren zodat je je stem goed leert gebruiken? Dan nodig ik je heel graag uit voor de Zo Zing Je Zuiver Challenge. In deze vijfdaagse (gratis) challenge krijg je de essentiële zangtechnieken mee om gezond en zuiver te zingen. Ga jij de uitdaging aan? Meld je dan vliegensvlug hieronder aan.

Laat mij in de comments hieronder zeker weten hoe deze oefening voor jou is gegaan en in welk nummer je dit nu gaat toepassen. Want het is heel belangrijk dat je de concepten die we hier leren onmiddellijk omzet in de praktijk, in een nummer.

Ik wil je tenslotte bedanken om je tijd opnieuw samen met mij te hebben doorgebracht, en ik zie je heel graag volgende week terug!

P.S: Maak je graag deel uit van de leukste zangfamilie op Facebook? Meld je hier gratis aan!