Emoties Toelaten Tijdens Het Zingen

mindset Nov 29, 2022

Deze aflevering laat je ontdekken hoe je je eigen, uniek verhaal kunt vertellen tijdens het zingen.

Wat veel onwetende zangers onbewust doen is dat ze niet stil blijven staan bij wat het nummer juist vertelt. Veel zangers zingen wel bepaalde woorden maar denken niet per se na over wat de tekst hen te vertellen heeft en vanuit welk perspectief ze een nummer kunnen zingen.

Veel beginnende zangers vinden het ook heel moeilijk om bepaalde emoties toe te laten tijdens het zingen. Misschien heb je zelf ook al het gevoel gehad dat je moest wenen tijdens het zingen en dat het moeilijk was om deze uitdagende emoties toe te laten.

Wat veel beginnende zangers ook doen is de interpretatie van de originele artiest volgen. Als je een verhaal op je eigen, unieke manier wilt kunnen brengen, is het belangrijk dat je zelf een interpretatie geeft aan de tekst die je zingt. Wat wil JIJ vertellen? Vanuit welk perspectief kies je ervoor om dit nummer te zingen? Dit zijn allemaal geweldige zaken om bij te blijven stilstaan.

Eens je hier aandacht aan gaat besteden ga je merken dat je veel makkelijker je eigen ding kan beginnen doen tijdens het zingen, dit is wat de meeste Zelfzekere Zanger ervaren.

Zingen is op dat moment een emotionele uitlaatklep. Een manier om moeilijk emoties te kunnen verwerken.

Geef toe, we hebben allemaal toch al eens naar een nummer geluisterd (of meegezongen) wanneer we ons verdrietig voelen, niet? (of ben ik hier de enige die dat doet?)

Zingen wordt op dat moment zoveel meer dan enkel "zingen". Het helpt je verwerken. 

En dat is net hetgeen dat je publiek kippenvel kan geven. Wanneer je eerlijk bent in wat je voelt en ervaart, dat is wanneer je je publiek helemaal kunt meeslepen!

Dus dan is de volgende vraag... "Ja, maar HOE doe je dat dan?"

Wel... Laten we daar eens naar kijken!

Tekst analyseren

Hier zijn een paar vragen waar je bij kan stilstaan voor je een nummer zingt:

  • Waarom dit nummer? Waarom kies je ervoor om dit nummer te zingen? Wat raakt je?
  • Welke interpretatie geef je er aan? Zijn er verschillende interpretaties die je eraan zou kunnen geven en welke kies je? (niet per se die van de originele artiest kiezen)
  • Gevoelswoord. Heb je dit ooit al eens gevoeld? Zo ja, ga terug naar dat moment en zing het nummer vanuit dat moment. 

En verder?

Om met emoties te kunnen zingen is het handig om zangtechnisch sterk in je schoenen , om het in je spiergeheugen te hebben, dan hoeven we daar al niet meer aan te denken tijdens het zingen (vooral als je voor een publiek gaat zingen. 

Binnenkort organiseer ik een gratis workshop die je kan helpen om deze zangtechnieken in je spiergeheugen te krijgen. Meld je hier (gratis) aan: www.zanglesmetmaggie.be/zangtechniek

 

Dank je wel om deze tijd samen te hebben doorgebracht! Heel graag tot volgende week!