Wat Met Prestatiedruk Tijdens Het Zingen?

mindset Feb 07, 2023

Ben jij ook iemand die denkt ‘ik zing, dus ik moet dat delen met iemand’? In de aflevering van vandaag stellen we ons de vraag: is dat wel zo? Hier gaan we!

Veel zangers die willen leren zingen, denken dat ze er onmiddellijk iets mee moeten doen, dat ze op een podium moeten gaan staan en performen. En vaak zal die gedachtegang hen ook afschrikken om te leren zingen.

Maar het hoeft niet altijd over performen te gaan. Toch snap ik wel waar die gedachte vandaan komt. Er zijn namelijk zoveel muziekprogramma’s en zangwedstrijden op tv waarin we iemand zien groeien from zero to hero. Iemand die al zijn of haar hele leven in de supermarkt werkt en door zo’n programma plots een superster wordt. Dan is het ergens logisch dat we denken ‘als ik leer zingen, moet ik later op een podium gaan staan’.

De vraag die we ons moeten stellen, is: is het wel zo dat je op een podium moet gaan staan met je zang? Moet je per se dat muzikaal verhaal delen met de buitenwereld? En als je dat niet wilt, is het dan echt zo dat leren zingen een verspilling is van tijd en energie?

Want dat is vaak de volgende gedachte van veel beginnende zangers: als ik niet wil optreden, is zingen dan geen tijdsverspilling? Misschien is die gedachte ook bij jou al eens opgekomen.

 

Passie en plezier

Maar laat het ons eens logisch bekijken. Is er in jouw leven ooit een moment geweest waarop je gewoon zong, enkel en alleen voor het plezier van het zingen? Ik denk dat 90 procent van de zangers waarmee ik samenwerk daar volmondig ‘ja’ op zou zeggen. 

Want iedereen die begint te zingen, zingt vanuit die passie en dat plezier. Denk maar aan het moment waarop je onder de douche of in de auto zingt. Dan hoeft daar niet per se iets aan vast te hangen, hoef je niet te streven naar perfectie of een bepaald doel. Soms is het gewoon fijn om zonder doel te zingen zonder dat er iets van afhangt.

En is dat dan tijdsverspilling? In mijn ogen zeker niet! Want op dat moment ben je eigenlijk aan het werken aan je eigen welzijn, je eigen geluk, je eigen uitlaatklep, en aan je expressie.

Zingen kan dus ook dát zijn. Het hoeft niet altijd gelinkt te zijn aan een podium, of aan het moeten delen met iemand.

 

Zingen als uitlaatklep

Want wat betekent zingen voor jou? Voor veel zangers is zingen een emotionele en creatieve uitlaatklep. Als ik bijvoorbeeld boos ben, dan zal ik heel luid en kwaad “kwade” liedjes zingen, liedjes waardoor ik even mijn woede kan losmaken. Of als ik mij verdrietig voel, dan ga ik eerder liedjes zoeken die mijn gevoel versterken. En ik ben daar waarschijnlijk lang niet de enige in.

Dus als we het vanuit dat perspectief bekijken, dat zingen een uitlaatklep is, een manier om je te uiten en te communiceren, om je emoties te verwerken en daarin je creativiteit te steken, dan gaat het op dat moment niet om prestatie.

Doen we dat wel, en zien we het wel vanuit ‘moeten presteren’, dan zullen we die prestatiedruk ook voelen. En dan is de kans ook groter dat we met stress en onzekerheden te maken krijgen, en dat is het laatste wat we willen.

Het is dan ook een heel fijne grens tussen enerzijds leren zingen en het beheersen van verschillende zangtechnieken, en anderzijds zingen als uitlaatklep. Stel dat je wil zingen in de douche omdat je dat leuk vindt, maar je stem klinkt nog niet zoals je zou willen dat ze klinkt, dan zal je daar misschien minder plezier uithalen. Maar zoek je daar vervolgens geen balans in, dan kan het zijn dat je met die prestatiedruk overblijft, en dus met de bijkomende stress en onzekerheden.

 

Plezier vs prestatie

Sommige zangers vinden het natuurlijk wel geweldig fijn om te kunnen optreden, om wat zij binnenin voelen en ervaren ook te delen met iemand anders. Dat kan op het podium van het Sportpaleis, of dat kan in een klein cafeetje, of het kan zijn dat je voor iemands verjaardag een muzikaal berichtje stuurt (wat ik zelf heel vaak doe ;-))

Wanneer we dat doen, en ons muzikaal verhaal delen, is het weeral belangrijk om die balans te zoeken tussen die creativiteit en expressie enerzijds, en die prestatiedruk anderzijds.

Ik wil je dus heel graag uitnodigen om de volgende keer dat je zingt, te blijven stilstaan bij waar jij je bevindt: in het pleziergedeelte, of het prestatiegedeelte? Vraag jezelf af: wat ben ik hier eigenlijk aan het doen? Doe ik het voor mijn plezier, mijn welzijn, omdat ik even mijn woede wil loslaten? Of moet ik presteren, moet ik oefenen omdat die hoge noot er anders niet goed uitkomt, of omdat mijn zangtechniek nog beter moet? In welk deel bevind je je?

En we willen natuurlijk een mooie balans. Telkens wanneer je oefent, kan het zijn dat je 50 procent van de tijd in pleziermodus zit en 50 procent in prestatiemodus. Naarmate je zangskills zich zullen ontwikkelen, naarmate je je comfortabeler voelt met je stem en je die stemvrijheid ervaart, dan wil je eigenlijk niet meer dat die balans 50-50 is, maar eerder 80-20, zodat we zoveel mogelijk in die pleziermodus kunnen gaan.

Want op het moment dat je stemvrijheid ervaart, zijn al die zangtechnieken opgenomen in jouw spiergeheugen, en hoef je daar eigenlijk niet meer over na te denken. Dan gaat het allemaal vanzelf. 

En het is moeilijk om dat deeltje van jezelf los te laten, om te focussen op het plezier, jouw muzikaal verhaal, jouw emoties. Maar dat is uiteindelijk wel waar we naartoe willen.

 

‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’

Zoals ik daarnet al zei, is zangtechniek natuurlijk heel belangrijk. We kunnen dat plezier niet opzoeken als we bepaalde zangtechnieken niet opnemen in ons spiergeheugen. Basiszaken zoals ademhaling moeten er zijn, anders zullen we niet met plezier kunnen zingen. 

Daarom organiseer ik binnenkort een workshop, ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’, waarin je van mij een specifieke zangtechniek aangeleerd krijgt. Die zangtechniek zal je helpen om je stemkleur warmer, ronder en helderder te maken, maar ook om die hoge noten met heel veel ontspanning te kunnen zingen. 

De workshop is helemaal gratis. Het enige wat je nog hoeft te doen is je aanmelden via zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. Ik zie jou heel graag daar!

 

Ik wil je opnieuw bedanken om hier samen mij jouw tijd te hebben doorgebracht, en ik zie je heel graag volgende week terug. Tot dan!