Zo Kan Je Beginnen Leren Zingen

mindset Jan 17, 2023

 Leren zingen hoeft niet moeilijk te zijn. Daarover wil ik het graag met jou hebben in deze aflevering.

Veel zangers geloven dat leren zingen een heel moeilijke klus is, en dan vooral als je geen aangeboren talent hebt. Want veel mensen denken namelijk dat je zo’n aangeboren talent moet hebben om goed te kunnen zingen. 

Nu, ik snap vanwaar die gedachte komt. Zingen wordt vaak gezien als een vaardigheid die je wel of niet kan. Je hebt talent of je hebt het niet. En als je het niet hebt, dan moet je zogezegd heel hard werken om het te leren. Dat is wat ons van kinds af wordt verteld.

Zelf ben ik ook niet met een zangtalent geboren, helemaal niet. Ik kon eigenlijk helemaal niet goed zingen vroeger. Ik deed dat wel heel graag, maar ik kon het niet goed. Ik heb dan verschillende opleidingen gevolgd en nu kan ik het al veel beter. 

Dus de vraag is dan: is het wel zo dat het moeilijk is om te leren zingen? Want je hoort heel veel verhalen van mensen die zeggen dat ze al vijftien jaar leren zingen, maar dat het zo moeilijk is. 

 

De eerste stap

Volgens mij is het leren zingen op zich niet het moeilijkste. Wat wel moeilijk is, is die eerste stap durven zetten. Durven zeggen: “Oké, ik ga leren zingen, daarbij hulp vragen, en daarmee naar buiten komen.”

Dat was ook zo bij iemand waarmee ik samenwerkte. De eerste moeilijkheid voor haar was niet per se om in te zien dat ze nog niet juist zong. Want ze deed het graag, maar ze kon het helemaal niet goed. Wat wel moeilijk was voor haar, was om de stap te zetten en te zeggen: “Ik weet dat ik er niet zo goed in ben, maar ik wil het toch proberen.” 

Dus die stap zetten en hulp vragen, dat durven doen, dat is voor heel veel beginnende zangers heel eng. Want veel zangers die willen leren zingen, maar dat niet durven delen met hun omgeving, die gaan dan op hun eentje blijven oefenen, in hun kamer of onder de douche. Maar op die manier groei je niet echt, omdat je binnen die comfortzone blijft zingen. 

Veel beginnende zangers zeggen mij ook: “Ja, maar als ik dat dan zou zeggen aan mijn omgeving, dan gaan ze mij onmiddellijk vragen om iets te zingen, en ik wil dat dan nog niet.” Ik snap volledig dat je dat nog niet wilt. En je hoeft ook niet te zingen voor mensen als je daar geen zin in hebt. Dan mag je dat eerlijk zeggen.

Bovendien weet je zonder duidelijke begeleiding ook niet goed hoe je beter kan worden als zanger. Maar eens je die goeie begeleiding hebt gevonden, eens je weet welke oefeningen je kan doen, gaat het veel makkelijker, en is je zangavontuur gestart. 

 

Uit de comfortzone

Maar het is dus die eerste stap zetten die heel moeilijk is. Jezelf durven laten zien, jezelf die nieuwe uitdaging laten aangaan, jezelf die comfortzone laten verlaten, dat is wat moeilijk is, en niet het zingen of het leren zingen. Het is de eerste stap zetten en iets doen wat je misschien nog nooit tevoren hebt gedaan.

En dat is ook waar mooie dingen gebeuren. Dat is waar we van de comfortzone kunnen groeien naar de groeizone, en dat is uiteindelijk wat we allemaal willen, toch? 

Want doe je dat niet, dan blijf je in die comfortzone zitten. Dan blijf je met die onzekerheden en die twijfels zitten en groei je niet als zanger. Dan blijf je verlangen om een bepaalde passie uit te oefenen die je op dat moment misschien nog niet voor de volle honderd procent kan. Als je daar geen verbetering in durft te brengen, dan dan blijf je de hele tijd die passie uitstellen. 

Ik had zo iemand die een paar jaar geleden met mij heeft samengewerkt en zei: “Ik ben nu 60 jaar, en dat is al 60 jaar dat ik wil leren zingen. Ik heb die passie altijd al gehad, maar ik durfde niet. Mijn omgeving lacht mij uit als ik zing want het klinkt absoluut niet goed. En nu ik 60 ben, en ik voel dat ik al een heel mooi leven achter mij heb, wil ik dit er toch nog bijzetten.” Dat was zo krachtig van haar!

Dus ik wil niet dat jij ook 60 jaar wacht op het najagen van jouw passie. Laten we starten bij die eerste stap en er nú voor gaan. Het is vaak makkelijker om begeleiding te hebben. Zoals ik daarnet zei, als je de juiste begeleiding vindt, dan gaat het veel makkelijker doorheen je zangavontuur. 

 

‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’

Goed willen zingen begint bij een goede zangtechniek. Daarom organiseer ik binnenkort een nieuwe (gratis) workshop: ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’. Dat is de zangtechniek die je nodig hebt om goed en gezond te kunnen zingen, zodat ook jij aan je zangavontuur kan beginnen.

Ik daag je dus uit om die workshop te volgen! Het enige wat je hoeft te doen is je aanmelden via zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. Ik zie je heel graag daar!

Ik wil je ten slotte opnieuw bedanken voor jouw tijd met mij hier samen, en heel graag tot volgende week. Daaaag!