Bang zijn van wat anderen denken

inspiratie mindset Sep 14, 2021

Ben jij ook iemand die bang is van wat anderen denken? Of wat mensen van jouw muziek, zingen en kunst denken? Hier gaan we het vandaag over hebben.  

 

Wil je ook graag beter leren zingen? Dan daag ik je uit om mee te doen aan de Zo Zing Je Zuiver Challenge! In 5 dagen leer je zingen zonder spanning, valse noten of onzekerheden. Het leukste? Het is helemaal gratis! Meld je hier aan 👇🏻

De meeste zangers hechten veel waarde aan wat andere mensen van hun denken.

Een voorbeeld hiervan is: je neemt een lied op en deelt dit met de buitenwereld. Mensen zullen deze opname bekijken en/of luisteren. Hier zullen zij positief op reageren maar je kunt ook negatieve reacties ontvangen. Nu kan je honderden positieve reacties ontvangen; die ene negatieve reactie komt altijd het hardst binnen en blijft het langst hangen.

Is wat we doen wel oké?

Eigenlijk komt het erop neer dat we altijd opzoek zijn naar een fundamenteel iets, namelijk: bevestiging.

We willen toestemming: dat wat we doen oké is. Dit is iets heel normaals, dit hebben we van kinds af aan geleerd. Maar is het nu echt zo dat wat anderen van onze zang en kunst vinden er werkelijk toe doet? Naar mijn mening is dat niet helemaal zo.

De arena

Wat mij hierin enorm heeft geïnspireerd is de theorie van Brené Brown over de arena. Als zangers hebben wij twee keuzes als we binnenkomen in de arena, namelijk: gaan wij op de tribunes zitten en kijken we naar de show die zich afspeelt in het midden van de arena. Of: gaan wij zelf midden in de arena staan?

Als mens hebben wij ook deze keuze: ga ik toekijken? Of ga ik midden in de arena staan? Word ik gezien en deel ik mijn passie met de wereld?

Waar komt feedback vandaan?

Wat mij helpt is om te luisteren naar feedback, commentaar of kritiek van mensen die ook in de arena zitten. Ik luister niet naar het commentaar van de toeschouwers die aan de zijlaan staan en niet midden in de arena durven te staan. Zij weten namelijk niet hoe het is om in het midden te staan en je kwetsbaar op te stellen.

Zolang je geen rekening houdt met waar de kritiek vandaan komt blijf je afhankelijk van andermans mening en blijf je die toestemming vragen. Dan blijf je bang zijn voor wat anderen over je denken.

Zodra je je gaat afvragen van welke bron het commentaar komt kan je je eigen persoon zijn en groeien. Je kunt dan feedback ontvangen en hiervan leren. Uiteindelijk kan je hier alleen maar sterker van worden én onafhankelijk. Is dat niet wat de meeste mensen willen?

Dus stel jezelf de vraag: wil je afhankelijk blijven van wat andere denken en hen tevreden blijven stellen? Of wil je die shift maken door buiten je comfortzone te gaan. Je eigen persoon te worden en bewust kritiek of feedback ontvangen?

Tot slot heb ik nog een vraag aan jou: is er iets dat jij heel graag wilt doen maar dat je niet doet omdat de meningen van andere mensen je tegenhoudt? Zo ja, wat is dit? De uitdaging van deze week is dan ook: laat je niet tegenhouden en ga dit doen!

Laat mij in de comments (en onze facebook groep) weten welke uitdaging je deze week aangaat, laten we elkaar aanmoedigen!

Tot volgende week!