Belt vs. Mix Belt: Hoe Zit Dat Juist?

zangtechniek Jun 12, 2024

Misschien vraag je je af hoe je op een gezonde manier kunt belten om hoge noten krachtig te zingen zonder je stem te belasten. Wel, dat is exact waar "mix belt" je mee kan helpen!

 

De Basis van Belten

Om echt te begrijpen hoe we belten op een gezonde manier kunnen doen, moeten we terug naar de basis. Veel beginnende zangers maken namelijk fouten die leiden tot stemproblemen. Ze horen een krachtig nummer zoals "I Will Always Love You" van Whitney Houston en willen dat nadoen. Vaak proberen ze dit door te schreeuwen, wat spanning en heesheid veroorzaakt.

Belten lijkt namelijk erg op schreeuwen, en veel beginners gaan dan ook duwen op hun stem. Dit zorgt voor spanning en heesheid, wat we natuurlijk willen vermijden. Het is belangrijk om de signalen van je stem te herkennen en erop te reageren.

Signalen van je Stem Herkennen

Getrainde zangers herkennen signalen van spanning of heesheid en weten dat ze iets moeten veranderen aan hun techniek. Ze weten dat er een specifieke techniek nodig is om te belten. Dit omvat het activeren van de borststem, het toevoegen van twang, en het gebruik van middenrifademhaling.

Getrainde zangers combineren belt met mixbelt. Dit zorgt ervoor dat ze krachtig kunnen zingen zonder hun stem te belasten.

Wat is Mix Belt?

Mix Belt is een techniek die je in staat stelt om de kracht van belt te combineren met het bereik van hogere noten. Hierdoor kun je krachtig zingen zonder spanning op je stem. Het is geen kwestie van kiezen tussen belt of mix belt, maar van het combineren van beide technieken.

In het nummer van Whitney Houston zijn er modulaties die naar het einde toe hoger en hoger gaan. In het begin gebruikt ze borstbelt, maar naar het einde toe schakelt ze over naar mix belt. Beide technieken hebben een roepende kwaliteit, maar mix belt zorgt ervoor dat je deze kwaliteit hoger kunt toepassen.

Vier Stappen naar Belt en Mix Belt

Nu je begrijpt wat belt en mix belt zijn, vraag je je misschien af hoe je deze technieken kunt leren. Hier zijn vier stappen om je op weg te helpen:

Stap 1: Ontwikkel je Mix Voice

De eerste stap is het ontwikkelen van je mix voice. Zonder een goede mixvoice heeft het geen zin om verder te gaan. Je moet je mix voice kunnen activeren en beheersen voordat je naar de volgende stappen kunt gaan.

Stap 2: Beheers Belten in een Lager Register

De tweede stap is het beheersen van belten in een lager register. Dit omvat het gebruik van je borststem, twang, en middenrifademhaling. Wanneer je deze technieken onder de knie hebt in je lage register, kun je ze toepassen in je hogere register.

Stap 3: Pas Belt Toe in je Mix voice Register

De derde stap is het toepassen van de belt-technieken in je mix voice register. Dit is waar mix belt om de hoek komt kijken. Je gebruikt dezelfde principes als in stap 2, maar dan in een hoger register.

Stap 4: Oefen de Overgang Tussen Belt en Mixbelt

De laatste stap is het oefenen van de overgang tussen belt en mix belt. Dit zorgt voor een vloeiende overgang en voorkomt vermoeidheid. Door te schakelen tussen deze twee technieken kun je een heel nummer krachtig zingen zonder je stem te belasten.

Het Belang van Mix voice

Het is duidelijk dat het ontwikkelen van je mix voice cruciaal is. Zonder een goede mix voice heeft het geen zin om verder te gaan met andere zangtechnieken. De basis is het activeren en beheersen van je mix voice.

Ik heb een hele aflevering samengesteld over mix voice, waarin ik uitleg hoe je deze kunt trainen en welke oefeningen je kunt doen. Dit is de logische volgende stap na het lezen van deze blog.

Conclusie

Ik hoop dat deze blog je heeft geholpen om de basisprincipes van belt en mix belt te begrijpen. Door deze technieken te combineren, kun je krachtig zingen zonder je stem te belasten. Vergeet niet om je te abonneren op mijn kanaal voor meer zangtechnieken en tools.

Dank je wel voor het lezen en tot de volgende keer!

Wil je ook graag beter leren zingen? Start dan bij het verbeteren van je zangtechniek. Meld je aan voor deze unieke workshop die je de krachtigste zangtechniek leert om je passie voor het zingen vol zelfvertrouwen en zonder heesheid of spanningen te delen met de buitenwereld (en ja, het is gratis)! Meld je hier (gratis) aan: www.zanglesmetmaggie.be/zangtechniek 

Wil je lid worden van onze geweldige community? Meld je hier aan: https://www.facebook.com/groups/2558160180899785/

Meer van dit? https://zanglesmetmaggie.be