Ben je te oud om te leren zingen?

mindset Apr 05, 2022

“Ik ben te oud om te leren zingen.” Is dat een gedachte dat soms bij je opkomt? Daar gaan we het vandaag over hebben!

 

Wil je graag groeien als zanger maar weet je niet goed waar te starten? Maak kans op een gratis Groeisessie! We gaan samen in gesprek en kijken naar: waar je nu staat als zanger, waar je graag naartoe wilt, wat je tegenhoudt om daar te geraken, wat een eerste stap richting je doel zou kunnen zijn en hoe ik je daar eventueel mee kan helpen. Klik hier om zo’n gratis Groeisessie aan te vragen!

Te oud?

Ben je te oud om te leren zingen? Het is iets dat ik heel vaak hoor van zangers: “Het lijkt me zo leuk om vol zelfvertrouwen te kunnen genieten van het zingen, maar helaas, ik ben te oud om het te leren.” Misschien komt die gedachte ook wel eens bij jou op, of hoor je ze van iemand anders.

Ik snap wel van waar die gedachte zou kunnen komen. Het lijkt in onze maatschappij alsof er op alles een leeftijdslimiet staat. Neem nu bvb. een gezelschapsspel. Daar staat vaak op ‘van 9 tot 99 jaar’. Wil dat dan zeggen dat iemand van 100 jaar te oud is voor dat spel, dat het ineens niet meer zou lukken?

Hetzelfde zie je soms in de muziekwereld. Zo zijn er popkoren met een leeftijdsgrens, bvb. een volwassen popkoor met een maximum leeftijd van 35 jaar. Wat doe je dan als je 40 jaar bent? Ben je dan te oud om die leuke nummers mee te zingen? Of kan je stem dat niet meer aan?

Is het zo dat je op een bepaald moment te oud bent geworden om te leren zingen? Stel dat je dat denkt, zou de oudste parachutespringer ter wereld dan ook denken ‘ik ben te oud om uit dit vliegtuig te springen’? Nee, die doet dat gewoon. Hoe zalig is dat?!

Les excuses sont faites…

Oud zijn is dus relatief. En dan is de volgende vraag, hoe zou je leven eruit kunnen zien als je die leeftijd even aan de kant zet? Welke invloed zou dat hebben op je gezondheid? Op je geestelijke gezondheid? Op je omgeving?

Wat als “te oud” zijn slechts een excuus is? 

Eens we ‘ik ben te oud’ kunnen zien als een excuus, dan gaat er een heel nieuwe wereld voor ons open, een wereld van nieuwe mogelijkheden. Maar als we blijven vastzitten in die oude denkpatronen en denken dat dat excuus geldig is, dan blijven we ook excuses verzinnen om niet te doen wat buiten onze comfort zone ligt.

Wil je je blijven vastklampen aan die excuses, of zie je het zitten om je comfort zone te vergroten? 

De eerste stap…

Misschien denk je nu: “Ja natuurlijk, maar hoe doe ik dat?”

Wel, de eerste stap is bewustzijn. Bewustzijn dat er excuses zullen komen wanneer we een stap buiten onze comfort zone willen zetten. Bewustzijn dat dit slechts excuses zijn en geen belemmeringen. 

Het is zelfs goed dat die excuses komen, want dat wil zeggen dat we ons op de grens bevinden tussen onze comfort zone en wat daarbuiten ligt. Ik noem dat de ‘groeizone’. 

Eens we ons bewust zijn van die excuses, dan is het tijd om die enge sprong te wagen, om het verstand op nul te zetten, en te springen! Om die zangles te boeken, om die cursus te volgen, om auditie te doen voor dat koor, om met je vrienden naar die karaokebar te gaan…

Het sleutelwoord is ‘doen’. Maar ook ‘vertrouwen’: vertrouwen dat het goed komt, vertrouwen in je coach die je begeleidt, vertrouwen in de mensen om je heen die je steunen, maar vooral vertrouwen in jezelf. Dat is het allerbelangrijkste!

Pssst: kom je graag meer te weten over hoe je meer vertrouwen kunt hebben in jezelf? Check dan zeker deze video!

Zo Zing Je Zuiver Challenge

Het is natuurlijk handig om een stappenplan te hebben om dit allemaal in de praktijk te zetten. Daarom nodig ik je van harte uit voor de Zo Zing Je Zuiver Challenge. In die (gratis) challenge leer je in 5 dagen de essentiële zangtechnieken om gezond en zuiver te zingen. Na die 5 dagen kan je dan die excuses aan de kant schuiven en grote dingen waarmaken! Ga jij de uitdaging aan? Meld je dan hieronder aan.

Verder hoop ik dat je iets waardevol uit deze aflevering hebt gehaald. Laat mij in de comments zeker weten wat bij jou is blijven hangen, en deel deze aflevering vooral met iemand in jouw omgeving die ervan overtuigd is dat hij of zij te oud is om die grote zangdroom waar te maken. Ik weet zeker dat het hem of haar verder kan helpen!

Ik wil je heel graag bedanken om hier deze week opnieuw samen met mij te zijn, en ik zie je heel graag volgende week terug!