Beter In Het Ritme Leren Zingen

zangtechniek Mar 28, 2023

Heb jij ook moeite met ritme tijdens het zingen? In de aflevering van vandaag zal ik jou helpen om ritmisch sterker in je schoenen te staan.

Het is één van de grootste fouten van de onwetende, beginnende zanger: niet stilstaan bij ritme of wat ritme is. En daar dus ook niet de focus op leggen.

Ik begrijp dat ergens ook wel. Tijdens het zingen kijken we vooral of onze toon of zangtechniek wel juist is, en heel vaak vergeten we dan het ritme. Dat zorgt er dan voor dat veel beginnende zangers ritmisch niet juist zingen: ze vallen net vóór of net na de tel, en vaak voelen ze niet waar de muziek naartoe gaat. 

De beginnende zanger weet ook niet dat er verschillende ‘rhythmic feels’ bestaan, verschillende gevoelens in de muziek. Hij/zij kent het verschil bijvoorbeeld niet tussen straight feel en swing feel. Maar daar zullen we het straks over hebben.

 

De zelfzekere zanger

Eens je je bewust bent van die fouten, dan is het veel makkelijker om te groeien naar de wereld van de zelfzekere zanger. Als zelfzekere zanger speel je met het ritme. Dan weet je waar je moet invallen en kan je de muziek gaan voelen i.p.v. het te tellen.

Toen ik vroeger de eerste keer met een band zong, dan telde ik echt de maten in een nummer. Dan moest ik bv. na vier maten invallen, en voor ik het wist had ik die vier maten geteld, maar viel ik te laat in, want ik was nog aan het tellen. 

Tellen is geweldig als houvast, maar uiteindelijk willen we kunnen aanvoelen waar de muziek naartoe gaat, waar we willen of moeten invallen. Dus als jij moeite hebben met tellen, is dat helemaal niet erg, want dat tellen is niet per se nodig. Het belangrijkste is dat je het ritme voelt.

Dus hoe geraken we daar, in die wereld van de zelfzekere zanger die kan spelen met het ritme?

 

Stap 1: bewegen

Als je naar een nummer luistert, helpt het om mee die puls in je lijf te voelen. Bij sommigen zal dat heel uitbundig zijn en die zullen beginnen meedansen. Anderen zullen gewoon knikken of met hun voet of hand tikken. Sommigen bewegen ook mee vanuit hun heupen, of of gaan met hun knie meebewegen met het ritme. Op welke manier jij het ook doet, het belangrijkste is om de puls in je lijf te voelen.

Laat ons dat eens proberen met ‘We Will Rock You’ van Queen. Dat is een ideaal voorbeeld om de muziek te voelen en in je lijf te ‘zetten’.

>> Voel mee het ritme vanaf minuut 3:40 in de video

 

Stap 2: bewustzijn van de ‘rhythmic feels

Vervolgens is het belangrijk om je bewust te zijn dat er verschillende ritmische gevoelens, of ‘rhythmic feels’, bestaan. 

Het nummer van Queen van daarnet is een voorbeeld van straight feel. Een andere rhythmic feel is swing feel. Dat wordt heel vaak gebruikt in jazzmuziek, en soms ook wel in blues.

Voor wie notenleer kent, is straight feel gewoon een reeks achtste noten. Bij swing feel daarentegen wordt een gepunte achtste noot gekoppeld met een zestiende noot. 

Is dat allemaal Chinees voor jou? Vanaf minuut 5:06 in de video leg ik het iets (of veel 😀) simpeler uit. 

Duidelijkheid hebben over welk ritmisch gevoel je moet aanhouden is dus een belangrijke tweede stap.

 

Stap 3: daag jezelf uit

De derde stap is jezelf gaan uitdagen met nummers die ritmisch iets moeilijker zijn.

Als voorbeeld heb ik opnieuw een nummer van Queen gekozen, ‘Seaside Rendezvous’. Dat nummer is niet zo gekend, maar het is ritmisch gezien wel een geweldige uitdaging.

Voor deze oefening zullen we werken met het volgende stukje:

I love you madly

Let my imagination run away with you gladly

A brand new angle 

Highly commendable

Seaside rendezvous

>> Ga naar minuut 7:03 in de video om samen dit stukje ritmisch te ontleden

 

‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’

Zoals je zal gemerkt hebben, zitten er in dit nummer veel zangtechnische uitdagingen. Dan is het ook belangrijk dat we denken aan onze zangtechniek erachter. Om jou een goede zangtechnische basis te geven, organiseer ik binnenkort een (gratis) workshop: ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’. 

Daarin zullen we het hebben over die belangrijke zangtechniek die je nodig hebt om gezond en krachtig te kunnen zingen. Die zangtechniek zal je ook helpen om je stemkleur warmer, ronder en helderder te maken, en om die hoge noten met heel veel ontspanning te kunnen zingen. 

Wil jij weten wat die zangtechniek is? Meld je dan vliegensvlug aan via zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. Ik zie je heel graag daar!

Voor de rest wil ik je uitdagen om deze week aan de slag te gaan met het nummer van Queen. Laat mij ook zeker weten hoe dat gaat voor jou. Stuur mij desnoods zelfs een video- of geluidsopname van jouw versie. Ik ben alleszins heel erg benieuwd.

Ik wil je ten slotte bedanken om hier opnieuw samen met mij jouw tijd te hebben doorgebracht, en heel graag tot volgende week!