Buikspieroefeningen voor zangers: train je ademsteun

stemverzorging zangtechniek May 18, 2021

Dat je buikspieren zeer belangrijk zijn voor het zingen weet je vast al wel, maar wat zijn goeie buikspieroefeningen voor zangers om je ademsteun te trainen? Daar gaan we vandaag naar kijken.

 

Wil je ook graag beter leren zingen? Dan daag ik je uit om mee te doen aan de Zo Zing Je Zuiver Challenge! In 5 dagen leer je zingen zonder spanning, valse noten of onzekerheden. Het leukste? Het is helemaal gratis! Meld je hier aan 👇🏻

 

Oefening 1: kuchspier activeren

Bij deze oefening zingen we ‘hihihihi’ ‘hehehehe’ ‘hahahaha’. Belangrijk is om bij deze oefening je buik op en neer te voelen gaan. Laat die buikspieren maar werken!

⏩ Spoel de video naar minuut 1:00 om mee te zingen!

Oefening 2: ademsteun

Deze oefening bestaat uit 3 niveaus en we beginnen uiteraard bij het gemakkelijkste: niveau 1.

We zingen: ‘Zolang ik blijf ademen’

Niveau 2: ‘Zolang ik blijf ademen, (dan gaan we ademen), kan ik alles aan’

De bedoeling is dat je bij het ademen je buikspieren gewoon los laat. Je gaat voelen dat je automatisch weer wordt bijgevuld met lucht.

Niveau 3: ‘Zolang ik blijf ademen, kan ik alles aan’

Hierbij laten we het ademen in het midden van de zin weg en gaan we steeds langzamer en langzamer zingen. Voel die buikspieren samentrekken 🤩

⏩ Spoel de video naar 1:50 en zing lekker mee!

P.S: In deze video kom je alles te weten over een goeie ademhaling tijdens het zingen.

Oefening 3: Het serieuze werk!

De volgende buikspieroefeningen zijn voor gemotiveerde zangers die hun ademsteun nog meer willen trainen!

Deze oefeningen doen we op een yogamatje. We gebruiken een stukje van het liedje ‘How to be the one that you love’ van LP. Het gaat als volgt:

Oh oh
How to be the one that you love
Oh oh oh oh oh oh

Nu gaan we enkele oefeningen doen.

De omgekeerde stoel

Vorm een hoek van 90 graden met je benen en plaats je handen naast je benen. Als we een hoge noot zingen gaan we naar achter buigen. Hierdoor gaan je buikspieren aanspannen en voel je meer ademsteun tijdens het zingen.

De plankoefening

Ga in plankhouding staan en steun op je ellenbogen. Ook hier ga je voelen dat je buikspieren een boost krijgen tijdens het zingen!

De plankoefening met Balance Bord

Ga in plankhouding staan en plaats je handen op de Balance Bord . Doordat je handen nu op de Balance Bord zitten en niet op de grond gaan je buikspieren nog actiever moeten zijn.

⏩ Spoel de video naar 5:29 om mee te doen!

Oef! Dit was het voor deze week! Heb jij ook gezweet bij het doen van deze oefeningen? Voel je een verschil tijdens het zingen? Laat het me weten in de comments!

Tot volgende week!