Buiten adem tijdens het zingen? Probeer dit!

zangtechniek Jun 30, 2020

Wat moet je doen als je buiten adem bent tijdens het zingen? Wel, daar krijg je vandaag een antwoord op.

 

Het eerste wat ik je kan aanraden is om altijd je stem goed op te warmen. Download hieronder de Ultieme Opwarming, een pdf en mp3 die je stap voor stap begeleidt om je stem gezond op te warmen ??

Waarom?

Laten we eerst eens kijken waarom je soms tijdens het zingen buiten adem kunt zijn. Hier zijn de twee meest voorkomende redenen:

  1. Je ademt niet juist. Je gebruikt je middenrifademhaling niet zoals het moet (klik hier om alles over je middenrifademhaling te weten te komen).
  2. Er ontsnapt te veel lucht tijdens het zingen (je stem klinkt heel luchtig).

Hoe kan je dit nu verbeteren? Hier zijn een paar tips op een rijtje!

Tip 1: Twang

Wanneer je met lucht op je stem zingt, trillen je stembanden niet helemaal tegen elkaar. Doordat ze van elkaar trillen, ontsnapt er heel veel lucht. Dat zorgt er niet enkel voor dat je snel buiten adem bent, maar ook dat er irritaties ontstaan.

Twang laat je stembanden samen komen zodat je met minder lucht zingt (en je dus ook langere zinnnen kunt zingen zonder buiten adem te zijn).

Klik hier om alles te weten te komen over twang.

Tip 2: Ademhapjes

Blaas eens al je lucht uit, adem nu diep in en adem uit op een lange ‘ssssss’.

Je gaat voelen dat naarmate de lucht verdwijnt, je buikspieren opspannen. Wanneer je geen lucht meer hebt, laat je je buikspieren los en word je automatisch weer bijgevuld met lucht.

Dat is de basis van de ademhaling.

In bovenstaande oefening zijn we van één extreem naar het andere gegaan: van helemaal vol, naar helemaal leeg.

Tijdens het zingen is het beter om met je lucht te spelen. Je begint altijd te zingen met 100% luchtcapaciteit, tijdens het zingen verminderd die lucht.

In plaats van te ademen wanneer je helemaal leeg bent (en dus heel veel tijd nodig hebt om weer tot de volle 100% te geraken), is het soms beter om wat vroeger te ademen (bijvoorbeeld als je aan 60% luchtcapaciteit zit).

Door vroeger te ademen ga je niet enkel een betere ademsteun hebben, het helpt je ook snelle zinnen zingen zonder vermoeid te geraken.

Klik hier om deze techniek in de praktijk te zetten!

Tip 3: Aanduiden

Het lijkt misschien vanzelfsprekend maar door aan te duiden waar je moet ademen ga je ook minder snel buiten adem zijn.

Neem je tekst erbij en zet overal waar je moet ademen (of enkel bij de moeilijke delen) een ademhalingsteken. Zo zie je visueel hoe je ademhaling er doorheen het lied zal uitzien en ben je beter voorbereidt op wat komen zal.

 

Heb jij nog tips om minder snel buiten adem te zijn tijdens het zingen? Deel ze in de comments hieronder! ??