Creatief zijn tijdens het zingen

improvisatie inspiratie Jan 11, 2022

Hoe kan je creatief zijn tijdens het zingen? Je leert in deze video niet alleen creatief zijn maar ook jezelf ontwikkelen als artiest zodat je vol zelfvertrouwen vrijheid kunt ervaren tijdens het zingen.

 

Klaar om de transformatie van “onwetende” naar “zelfzekere” zanger mee te maken? Op 10 februari 2022 gaat de Zelfzekere Zanger Bootcamp door! Hét (online) event voor gepassioneerde zangers die zich verder willen ontwikkelen (en ja, het is gratis!). Meld je aan op de wachtlijst om als eerste te weten te komen wanneer je je kan aanmelden voor dit uniek evenement  👇🏻

De fouten die de onwetende zanger maakt

Onwetende zangers zingen vaak een origineel nummer na, ze zingen elke noot exact hetzelfde als de originele artiest. Het probleem hier is dat het moeilijk is om je uniek verhaal naar boven te laten komen.

Nog een andere moeilijkheid waar de onwetende zanger tegen aan loopt is: DURVEN. Vooral durven afstappen van die originele melodie, durven improviseren, zijn eigen ding maken van een nummer.

Daarnaast zijn onwetende zangers vaak ook bang om fouten te maken. Het gevolg? Perfectionisme. Bang om beoordeeld te worden door hun luisteraar.

Allemaal zaken waar we verandering in willen brengen!

Op weg richting de Zelfzekere Muzikant

Niet elke muzikant is een zanger maar wel elke zanger kan een muzikant worden. Een muzikant spreekt de taal van muziek. Een muzikant kan een verhaal vertellen, noten lezen, emoties erin verwerken en dit allemaal met zelfvertrouwen brengen.

De Zelfzekere Muzikant durft buiten de lijnen te kleuren en af te stappen van de originele melodie. Hij/zij durft creatief te zijn, durft te improviseren en durft zo zijn/haar kunst met de buitenwereld vol zelfvertrouwen te delen zonder bang te zijn van wat andere mensen hier op te zeggen hebben.

Het pad naar creatieve vrijheid

  1. Durven

Durven is één van de eerste stappen, anders kun je nergens heen. Ook in ons dagelijks leven is durf van belang om vooruit te komen. Ik daag je uit om 5 zaken op te schrijven die je zou uitvoeren als je meer zou durven. Kies er eentje uit en voer het komende week uit! Post vervolgens je ervaring in onze gesloten Facebook groep.

2. Ritme

Het is ook belangrijk om ritmisch sterk in je schoenen te kunnen staan zodat je ook hier de vrijheid ervaart om te kunnen en durven variëren.

Psssst: kom je graag meer te weten over hoe je ritmisch sterker in je schoenen kunt staan? Check dan zeker deze video!

3. Improvisatie

Leren improviseren en variëren is onze derde stap. Er zit een verschil tussen deze twee begrippen.

Improvisatie wilt zeggen dat je zelf iets nieuw gaat creëren, je vindt iets helemaal nieuw uit. Variatie daarentegen is eerder iets dat al bestaat gaan aanpassen (bijvoorbeeld spelen met korte of lange noten, krulletjes, melodische variaties,…)

4. Emoties

Een laatste element om creatieve vrijheid te ervaren is: emoties toelaten en je verhaal vertellen.

Dit is waar het voor veel zangers moeilijk wordt. Je emoties laten zien en je kwetsbaar opstellen vraagt heel veel moed! Maar dat is net waar je je luisteraar kippenvel kan bezorgen. Als je eerlijk je muzikaal verhaal kunt vertellen en je dit op een authentieke manier kunt doen, kan er niets nog in de weg staan!

Eerstvolgende actiestap

Bovenstaande vier elementen zijn essentieel om creatief te kunnen zijn tijdens het zingen. Maar je kan niet verwachten dat die creatieve vrijheid gaat vloeien als je zangtechniek niet optimaal is. Zonder een stevige zangtechniek ervaar je heesheid, onzuivere noten en voel je je onzekerder tijdens het zingen. Daarom nodig ik je van harte uit voor de Zo Zing Je Zuiver Challenge. In 5 dagen leer je de essentiële zangtechnieken om gezond, zuiver en zelfzeker te kunnen zingen. Meld je hier gratis aan 👇🏻