De Beste Manier Om Te Leren Zingen

mindset Nov 14, 2023

Je favoriete artiest nazingen zal je niet helpen om beter te leren zingen. Over dit ‘bold statement’ wil ik het vandaag met jou hebben.

Veel zangers geloven namelijk dat je een betere zanger(es) wordt door je favoriete artiest na te zingen.

Ik snap wel vanwaar dat idee komt. Als kind hebben we immers ook veel dingen geleerd door te spiegelen: onze ouders deden iets, dus wij deden dat na; of we leerden iets op school door te spiegelen wat de leerkracht deed. De vraag is echter of spiegelen ook helpt om te leren zingen.

De waarheid is dat dat niet altijd de meest productieve manier is om een betere zanger te worden. Elke persoon en elke stem is namelijk uniek. De manier waarop jij jouw stem gebruikt zal verschillen van de manier waarop iemand anders dat doet.

Net daarom bestaan er ook zoveel verschillende zangfilosofieën. Zo had ik zelf tijdens mijn zangstudies een zangcoach die zei dat je je strottenhoofd hoog moet houden, terwijl een andere zangcoach zei dat je je strottenhoofd laag moet houden. Dus ook in de zangwereld zijn er veel tegenstrijdige uitspraken en opvattingen.

Dat komt omdat zingen voelen is. Zingen is voelen. Ik zal die ene noot misschien op een bepaalde plek voelen, terwijl iemand anders die op een andere plek zal voelen. En dat is helemaal oké. Het is vooral belangrijk dat je gaat zoeken wat het beste bij jou past.

 

Rugzak vol zangtechnieken

In de plaats van iemand te gaan spiegelen en iemands klank te proberen nabootsen, is het belangrijkste daarom om te begrijpen welke zangtechnieken achter die klanken schuilen. En dan komt opnieuw die rugzak vol zangtechnieken op de proppen waar ik het hier al zo vaak over had.

Het idee is dat je een rugzak hebt en dat je die doorheen je zangavontuur vult met verschillende zangtechnieken. Wanneer je dan een nummer of een artiest wilt nazingen, kan je je de vraag stellen welke zangtechniek achter dat nummer schuilt en welke zangtechniek uit jouw rugzak jou zal helpen om datzelfde te verklanken.

Stel bijvoorbeeld dat je ‘Back to black’ van Amy Winehouse wil (na)zingen. Heel veel zangers zullen haar klank proberen nabootsen, maar zoals ik net zei is dat niet zo productief. Wat je beter kan doen is je afvragen welke zangtechniek Amy Winehouse in dat nummer gebruikt en vervolgens kijken of dat ook voor jou werkt. In dit geval spreken we over heel veel nasaliteit en ‘twang’. Lukt het voor jou om diezelfde nasaliteit en ‘twang’ te gebruiken, of niet? Zoniet, dan kan je je rugzak met zangtechnieken opentrekken en gaan zoeken naar een zangtechniek die wel helpt.

Van mezelf weet ik bijvoorbeeld dat nasaliteit minder goed zal helpen, maar mijn mixed voice is dan weer perfect om de hoge noten in dat nummer te gaan zingen. Het resultaat zal nog altijd hetzelfde zijn, in die zin dat ik misschien een beetje zoals Amy Winehouse klink, maar ik heb het nummer vooral gezongen op de manier en met de zangtechnieken die het beste bij mij passen.

Zie je het verschil? Het is geen kwestie van de klank nabootsen, maar om te snappen welke zangtechniek achter een nummer zit en of die al dan niet ook bij jou past. Geweldig als dat zo is, maar als dat niet zo is moet je gaan zoeken dewelke beter past.

Doe je dat niet, dan kan je blijven proberen om iemand na te zingen, maar zal je weinig resultaat boeken. Dat is zoals een baby die probeert een vierkant blok door een rond gat te duwen - dat lukt ook nooit. Wanneer we ons als zanger te veel focussen op de klank, gaan we net zoals die baby een vierkant blok door een cirkel proberen duwen, terwijl we ons moeten focussen op de zangtechniek.

 

‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’

Hoe ga je nu te werk? Door uiteraard eerst die zangtechnische rugzak te vullen. Dat zal jou namelijk de kennis geven welke zangtechnieken nodig zijn om een bepaald resultaat te behalen.

Om jouw rugzak alvast te beginnen vullen, geef ik binnenkort een (gratis!) workshop, ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’. Daarin leer je de belangrijkste zangtechniek om zonder spanningen, heesheid of onzekerheden te zingen. Ze zal je helpen om je stemkleur warmer, ronder en helderder te maken, en om die hoge noten met heel veel ontspanning te kunnen zingen.

Ik nodig je dus heel graag uit voor die workshop. Het enige wat je nog hoeft te doen is je aanmelden via zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. Ik zie je heel graag daar!

Ik wil je ten slotte bedanken om hier samen met mij opnieuw een stukje van jouw tijd te hebben doorgebracht en aan jouw zangontwikkeling te hebben gewerkt. Ik zie je heel graag volgende week terug. Tot dan!