De “Cry” Techniek: Zo Kan Je Het Leren

vocal technique Jun 18, 2024

Zingen van hoge noten op een eenvoudige manier, dat is wat "cry" voor je kan betekenen! Het goeie nieuws? Deze techniek zit al in je spiergeheugen! Ontdek in de aflevering van vandaag hoe je deze juist kunt toepassen tijdens het zingen.

 

De Fouten van Beginnende Zangers

Veel beginnende zangers hebben de neiging om hun stem onder druk te zetten wanneer ze hoge noten willen zingen. Dit resulteert vaak in een gespannen en geforceerde stem. Een andere veelvoorkomende misvatting is dat het zingen van hoge noten een speciaal talent vereist.

Ik was vroeger ook zo. Ik dacht dat hoge noten niets voor mij waren en dat ik alleen lage nummers kon zingen. Later leerde ik dat het iets is wat je kunt leren, maar ik dacht dat het jaren zou duren om te trainen. In werkelijkheid is het tegenovergestelde waar.

De Getrainde Zanger

Een getrainde zanger weet dat het niet gaat om talent of jarenlang oefenen, maar om het juist oefenen. Het is belangrijk om regelmatig te oefenen, bij voorkeur elke dag een beetje in plaats van één keer per maand. De sleutel tot het zingen van hoge noten met gemak is het schakelen tussen registers.

Beginnende zangers blijven vaak hangen in één register, zoals borststem of kopstem. Een getrainde zanger combineert deze twee registers, wat kracht en flexibiliteit geeft.

De Cry-Techniek

De cry-techniek is een methode die iedereen al kent. Als baby huilden we uren zonder hees te worden. Deze techniek gebruiken we nu voor het zingen. Het moeilijkste is om deze manier van stemproductie te linken aan het zingen.

We gaan dit toepassen op een nummer om het verschil te voelen. We hebben gekozen voor "One Moment in Time" van Whitney Houston.

De Cry-Techniek Toepassen

Laten we eerst proberen de cry-techniek toe te passen in het spreken. Probeer eens een wenende puppy na te doen. Spreek nu met een huilende klank... Voel je het verschil?

Nu gaan we dit toepassen in het nummer. Het hoeft niet mooi te klinken; het gaat om de techniek. Zing met veel drama en verdriet:

  • Give me one moment in time
  • When I'm racing with destiny

Hoe voelt dit? Merk je dat het makkelijker is om hoge noten te zingen?

Mix Voice

Naast de cry-techniek is mixed voice een belangrijk concept. Veel beginnende zangers blijven in één register zingen, vaak de borststem. Dit zorgt voor spanning en heesheid. Mix voice is een combinatie van borststem en kopstem.

De cry-techniek helpt je om je mix voice te activeren. Laten we dit nog een keer proberen, maar nu met bewust schakelen tussen registers. Begin in borststem en schakel naar mixed voice wanneer nodig.

Conclusie

De cry-techniek is een effectieve manier om hoge noten te zingen zonder spanning. Het helpt je om je mixed voice te activeren, wat je zangvaardigheden naar een hoger niveau tilt. Blijf oefenen en experimenteer met deze techniek.

Bedankt voor het volgen van deze aflevering. Vergeet niet te abonneren voor meer technieken, tips, en inzichten over zingen. Tot de volgende keer!

 

Wil je ook graag beter leren zingen? Start dan bij het verbeteren van je zangtechniek. Meld je aan voor deze unieke workshop die je de krachtigste zangtechniek leert om je passie voor het zingen vol zelfvertrouwen en zonder heesheid of spanningen te delen met de buitenwereld (en ja, het is gratis)! Meld je hier (gratis) aan: www.zanglesmetmaggie.be/zangtechniek 

Wil je lid worden van onze geweldige community? Meld je hier aan: https://www.facebook.com/groups/2558160180899785/

Meer van dit? https://zanglesmetmaggie.be