De Kracht Van Zelfstandig Leren Zingen

inspiratie mindset Apr 16, 2024

Er zit een heel grote kracht in zelfstandig leren zingen. Wat die is, ontdek je in de aflevering van deze week!

 

 

Voor veel nieuwe, beginnende zangers is dit een volledig nieuw concept. Wie al een tijdje met mij samenwerkt, zal dat concept allicht al begrepen hebben. Maar ook voor hen kan deze aflevering heel interessant zijn om het nog verder uit te diepen.

Dit onderwerp kwam naar boven tijdens een sessie van onze Singing Insiders, onze community van gepassioneerde zangers, ‘the place to be’ voor iedereen die wil leren zingen. Tijdens die sessie vroeg ik aan de zangers wat hun win van de week was. Een van de nieuwe leden zei toen: “Mijn win is dat ik deel mag uitmaken van een omgeving waarin ik supersnel resultaat zie.”

Deze persoon had in het verleden 1-op-1 gewerkt met een zangcoach, en was nu zelfstandig aan de slag gegaan binnen onze Singing Insiders-community. En dit is de kern van dit onderwerp, van deze aflevering.

Wanneer wij als mens iets nieuw willen leren, gaan we vaak op zoek naar iemand die ons die nieuwe vaardigheid kan aanleren. Stel dat je Frans wilt leren, dan ga je op zoek naar een Franse leerkracht. Hetzelfde met paardrijden, piano spelen, enzoverder. En dus ook met zingen.

Ik wil zeker niet zeggen dat leren zingen met een zangleraar de verkeerde manier is om te leren zingen, want het kan wel degelijk heel voordelig zijn om 1-op-1 te werken. Maar het kan je ook heel veel lessen ontnemen.

De persoon van hierboven was zelfstandig aan de slag gegaan binnen onze Singing Insiders-community, maar werd wel nog ondersteund door die community en de structuur van het programma. Maar net omdat ze zelfstandig leerde zingen, werd ze zelf verantwoordelijk voor haar eigen ontwikkeling, en dat is het grote verschil met 1-op-1-lessen.

Veel zangers zoeken een 1-op-1-coach omdat ze dan een wekelijkse afspraak hebben waardoor ze zich verantwoordelijk voelen. Die wekelijkse afspraak is hun stok achter de deur. Maak je echter deel uit van een omgeving zoals de Singing Insiders, dan creëer je die verantwoordelijkheid zelf, en dat maakt je veel sterker.

Het is namelijk heel makkelijk om excuses te verzinnen om niet te moeten oefenen. De kracht zit er hem in om bepaalde afspraken met jezelf te maken, en die afspraken ook na te komen.

 

Integriteit

Zoiets geeft je niet alleen verantwoordelijkheid, het is ook een oefening in integriteit, waarbij je doet wat je zegt te zullen doen.

Als mens doen we dat laatste vaak niet, waardoor onze woorden hun kracht verliezen. Denk maar aan de goede voornemens op 1 januari die op 2 januari alweer in de vuilnisbak liggen. Hoe krachtig is je woord dan? Op den duur geloof je jezelf niet meer.

Maar doe je ook effectief wat je zegt te zullen doen, dan heb je meer vertrouwen in jezelf, in je capaciteiten, in je kunnen. Dat is wat zelfstandig leren binnen een ondersteunende omgeving jou kan bieden: integriteit en vertrouwen.

Daarnaast biedt het je ook discipline om te blijven opdagen, te blijven oefenen. Hoe sterk ben je wel niet als je gedisciplineerd kan zijn? Zonder discipline kan je alleen maar teleurgesteld zijn in jezelf, wat negatieve gedachten oproept, en dat willen we uiteraard niet.

 

Luisteren naar je lichaam

Een ander voordeel van zelfstandig leren zingen, is leren luisteren naar jouw stem en jouw lichaam. Als zanger zijn we vaak afhankelijk van iemand anders voor feedback. Een zangleraar zal jou bv. na een sessie zeggen wat goed en slecht was. Bij zelfstandig leren zingen leer je veel meer, omdat je eerst zelf gaat evalueren hoe iets voelde voor jou. Door stil te staan bij je gevoel, krijg je veel meer informatie die je kan verder helpen.

Voelt een bepaalde zangtechniek bv. niet zo goed aan, dan kan je in onze Singing Insiders-community naar de zangcoaches toestappen om jou verder te helpen en oefeningen te krijgen. Je bent dan op een punt gekomen waar je zelfstandig niet verder kan en hulp kan gebruiken.

 

Verbinding aangaan

Wanneer je zelfstandig leert zingen binnen een ondersteunende omgeving zoals de Singing Insiders, dan leer je bovendien ook hulp vragen en actief connecties aangaan met andere zangers. Vooral bij introverte mensen kan dat heel eng zijn om ineens in een groep terecht te komen en mensen te moeten leren kennen. Door zelfstandig te leren zingen, heb je echter geen andere keuze en moet je hulp leren vragen.

Mijn uitnodiging naar jou is daarom: hoe kan jij deze drie punten toepassen? Hoe kan jij integer zijn, hoe kan jij leren luisteren naar je lichaam, en hoe kan jij verbinding aangaan met andere zangers en hulp leren vragen? Dat is wat jouw groei als zanger een boost kan geven, en wat onze Singing Insiders-leden ook ervaren.

Laat mij dus zeker weten of en hoe jij hiermee aan de slag gaat, of dit nu binnen de Singing Insiders is of erbuiten. Geniet er alleszins heel erg van!

 

Singing Insiders

Ben je na deze aflevering helemaal klaar om toe te treden tot een warme community van gemotiveerde zangers waar coaches jou bijstaan in jouw zangavontuur en jou feedback geven? Dan is de Singing Insiders ‘the place to be’ om jou te ontwikkelen als zanger!

De deuren zijn momenteel even dicht, maar zet jouw naam hier alvast op de wachtlijst, zodat jij verzekerd bent van jouw plaatsje. Ik zie je heel graag daar!

Ik wil je ten slotte bedanken om hier samen met mij opnieuw een stukje van jouw tijd te hebben doorgebracht en aan jouw zangontwikkeling te hebben gewerkt. Ik zie je heel graag volgende week terug. Tot dan!