De Sleutel Om Vol Zelfvertrouwen Te Kunnen Zingen

inspiratie mindset Apr 18, 2023

Denk jij ook dat een betere zangtechniek jou meer zelfvertrouwen zal geven als zanger? Dan is deze aflevering helemaal voor jou. Here we go!

In deze aflevering deel ik iets heel speciaal met jou, namelijk een stukje uit de Zelfzekere Zanger Bootcamp. Die bootcamp was een online event voor zangers dat enkele maanden geleden heeft plaatsgevonden. Normaal deel ik dit niet met mensen die zich hiervoor niet hebben aangemeld, maar wat we in die bootcamp hebben geleerd, is volgens mij zo waardevol dat ik toch een uitzondering maak en stukjes van die bootcamp hier ga delen.

Het eerste wat ik met jou wil delen, is de sleutel tot meer zelfvertrouwen tijdens het zingen.  Veel zangers zijn ervan overtuigd dat die sleutel ligt in een betere zangtechniek. Misschien ben jij daar ook van overtuigd: hoe beter je je stem leert gebruiken, hoe mooier je stem klinkt, en hoe meer zelfvertrouwen je zal hebben. 

Dat lijkt logisch, maar de waarheid is net dat het omgekeerde juist is: een goede zangtechniek start vanuit vertrouwen. Want het is dankzij je (zelf)vertrouwen dat je de verschillende zangtechnieken beter zal kunnen uitvoeren. Wanneer je vol vertrouwen zingt, ben je namelijk niet bang om fouten te maken, wat ervoor zal zorgen dat je beter zal kunnen zingen, wat dan opnieuw meer zelfvertrouwen geeft. Dus in de plaats van een vicieuze cirkel zitten we meer in een opwaartse spiraal.

Ik zal je een voorbeeld geven om het concreter te maken. Stel dat we samen aan een nummer aan het werken zijn en dat er in dat nummer een moeilijke passage zit, een hoge noot of een lange zin qua ademhaling. En stel dat ik jou uitleg welke zangtechniek je moet toepassen om dat moeilijke stuk te zingen.

Wat er dan heel vaak gebeurt, is dat veel zangers de angst al voelen nog vóór ze dat moeilijke stuk moeten zingen. Herken je dat ook? Je bent een nummer aan het zingen en je weet dat er in het refrein een hoge noot zit. En hoe dichter je bij die noot komt, hoe angstiger je wordt. Wat is het resultaat? Je lichaam reageert op die angst: je spant je op, je schouders verkrampen, je keel knijpt zich dicht, waardoor die noot er niet uitkomt zoals je wilt. Het uitvoeren van die zangtechniek zal op dat moment dus mislukken.

Stel nu dat we opnieuw die moeilijke passage gaan zingen, maar nu vanuit de filosofie van hierboven, vanuit dat vertrouwen, vertrouwen in onze vaardigheden, vertrouwen in onze stem, dan zal ons lichaam daar ook op reageren. Met als resultaat dat we veel meer ontspannen zijn. We zijn niet meer bang om rare klanken te maken door een specifieke zangtechniek toe te passen. We zijn niet meer bang om fouten te maken of beoordeeld te worden. De kans dat dat moeilijke stuk op moment goed gezongen wordt, is dan veel groter. En dat allemaal omdat je vanuit vertrouwen hebt gehandeld.

Dus blijf je vanuit stress, onzekerheden en twijfels zingen, dan is de kans groot dat je moeilijkheden zal blijven ervaren tijdens het zingen, dat je vaker op die stemproblemen, heesheid en al die zaken zal stoten. Dat kan er uiteindelijk voor zorgen dat je gedemotiveerd raakt en het zingen misschien zelfs helemaal opgeeft. Dat willen we zeker niet, toch?

 

Sasha Fierce

Vanuit vertrouwen handelen is ook iets wat de grote bekende artiesten van deze wereld doen, zodat ze het beste van zichzelf kunnen geven. En er zijn verschillende manieren om dat te doen. Eén zo’n manier, die verschillende artiesten toepassen, is een alter ego creëren. Een alter ego is een soort karakter waar je kan in kruipen en dat totaal geen onzekerheden (of toch niet dezelfde als jij) heeft. Artiesten die gebruik maken van een alter ego zijn onder andere: Beyoncé (Sasha Fierce), Adele (Sasha Carter), David Bowie (Ziggy Stardust), Justin Bieber (Shawty Mane), en Eminem (Slim Shady).

>> Spoel door naar minuut 5:20 in de video voor een fragment waarin Beyoncé vertelt over haar alter ego Sasha Fierce

Een alter ego is dus één manier om met meer vertrouwen te zingen. En er zijn er nog vele andere. Maar de meeste beginnende zangers zijn er zich om te beginnen al niet van bewust dat handelen vanuit vertrouwen zoveel invloed heeft op hun ontwikkeling als zanger. Zij zingen gewoon met heel veel enthousiasme. En om beter te worden, gaan ze op zoek naar verschillende zangtechnieken, zingen ze hun favoriete zanger na, vragen ze feedback aan de mensen in hun omgeving, enz.

Maar de vraag die we ons moeten stellen, is: is het zo dat het enkel en alleen om zangtechniek draait? Is dat het allerbelangrijkste om goed te kunnen zingen?

 

Connectie

Om het antwoord op die vraag te vinden, wil ik je graag de volgende situatie voorschotelen. Stel dat je naar een concert gaat waar twee zangers optreden. Zanger A zingt zangtechnisch alles perfect en maakt geen enkel foutje. Zanger B daarentegen geeft jou kippenvel, laat jou iets voelen, laat je misschien zelfs een traantje wegpinken of wekt een bepaalde herinnering op. Welke zanger zal jou het meeste bijblijven? 

Allicht zal dat de zanger zijn die je heeft doen lachen, wenen of stil laten worden. Bij die zanger primeert het zangtechnische niet. Zangtechniek is natuurlijk een belangrijk onderdeel bij die zanger, maar het gaat dieper dan dat.

Als we enkel op zangtechniek focussen, zoals zanger A hierboven, verliezen we de connectie met onze luisteraar. Het is dan ook veel gemakkelijker om in de val van het perfectionisme te trappen, want alles moet perfect klinken. Dat zorgt er op zich weer voor dat je minder creatief bent, want buiten de lijntjes kleuren is niet echt toegestaan in een perfecte wereld. En zo kan onze klank, onze ‘sound’, wat saai overkomen, een beetje als een copycat, en dat willen we uiteraard niet.

 

Ijsberg

Het gaat dus om veel meer dan alleen zangtechniek. Er zijn heel veel elementen die een belangrijke rol spelen om dat vertrouwen tijdens het zingen te ervaren. Je zou het kunnen vergelijken met een ijsberg

Wat veel zangers namelijk doen wanneer ze een opleiding volgen, is de resultaten zien die zij ook graag willen. Ze horen dan een zanger hoge noten zingen, op specifieke momenten ademen, of een zin op een bepaalde manier fraseren, en gaan dat dan nadoen. Maar wat zij op dat moment zien en horen, is maar het tipje van de ijsberg.

Terwijl de meeste zelfzekere zangers die zonder gêne hun muzikaal verhaal durven delen, die vol zelfvertrouwen kunnen genieten van het zingen, die succes ervaren door te doen wat ze graag doen, dat succes ervaren door het werk te doen dat zich onder het wateroppervlak bevindt, het stuk van de ijsberg dat onder water ligt. Dat is waar ze de meeste aandacht aan besteden. Dat stukje van de ijsberg dat we niet kunnen zien of horen, dat is vertrouwen.

 

‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’

Wil jij ook deelnemen aan een (gratis) workshop, zodat jij nog meer kan groeien als zanger? Dan nodig ik je graag uit voor de workshop ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’. Daarin bekijken we samen die ene belangrijke zangtechniek die jou zal helpen om jouw stemkleur echt heel mooi te maken. Ze zal je helpen om je stemkleur warmer, ronder en helderder te maken, en om die hoge noten met heel veel ontspanning te kunnen zingen.

Wil jij weten wat die zangtechniek is? Meld je dan vliegensvlug aan via zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. Ik zie je heel graag daar!

Ik wil je ten slotte bedanken om hier opnieuw samen met mij jouw tijd te hebben doorgebracht, en heel graag tot volgende week. Tot dan!