Dé truc om beter te ademen tijdens het zingen

zangtechniek May 12, 2020

Wat is een goeie manier om de juist te ademen tijdens het zingen? Met deze makkelijke truc wordt de middenrifademhaling een fluitje van een cent.

 

Voor we beginnen te zingen is het van essentieel belang om je stem op te warmen. Download hieronder de Ultieme Opwarming. De pdf en mp3 begeleiden je stap voor stap om je stem op een gezonde manier op te warmen ??

De truc om beter te ademen tijdens het zingen? Liggend zingen!

Liggend zingen heeft tal van voordelen:

✔️ Het zorgt ervoor dat je geen spanning krijgt in je nek en je dus vrijer kunt gaan zingen.

✔️ Het gaat je kuchspiertje activeren waardoor je automatisch je middenrif ademhaling gaat gebruiken.

Neem je yoga matje er maar bij en dan gaan we samen een paar oefeningen doen om je ademhaling helemaal juist te zetten!

Oefening 1: uitademen

Zet een boekje op je onderbuik en voel wat er met dat boekje gebeurt. Normaal gezien zou dat boekje op en neer moeten gaan.

Adem nu diep in en adem uit op een lange ‘sssssss’. Het boekje zou heel traag van hoog naar laag moeten bewegen. Naarmate je lucht verminderd, ga je voelen dat je buikspieren opspannen. Wanneer je lucht helemaal op is, zijn je buikspieren helemaal opgespannen. Laat die buikspieren nu los en je voelt dat je automatisch weer wordt bijgevuld.

Oefening 2: trampoline

Nu gaan we net hetzelfde doen als in oefening 1 maar in plaats van een lange ‘sssss’ gaan we met een korte ‘s’ uitademen. Nu ga je voelen dat het boekje op en neer springt (zoals op een trampoline ?), dat is de activatie van je kuchspiertje.

Oefening 3: zitten

Dit allemaal moeten we natuurlijk ook rechtstaand kunnen (want we gaan niet liggend op een podium kunnen zingen ?). Een tussenstap tussen liggend en rechtstaand is om zittend te zingen.

Plooi je knieën naar je toe en voel hoe je buik je bovenbenen wegduwt. Probeer zo een lied te zingen en focus bij elke inademhaling op je buik. Je buik moet je bovenbenen wegduwen.

Alles samenzetten in de praktijk

De volgende stap is om deze manier van ademhalen te gebruiken in een lied. Spoel de video door naar minuut 5:21 en zing mee!

Is de buikademhaling een fluitje van een cent voor jou na deze oefeningen? Zet dan een dikke, vette YES in de comments hieronder! ??