Een nummer goed aanzetten doe je zo

zangtechniek Apr 19, 2022

Wil je een nummer op de juiste manier aanzetten, maar weet je niet hoe je dat moet doen? In de aflevering van vandaag geef ik je een eerste aanzet (heb je ‘m :D).

 

Wil je ook graag beter leren zingen? Dan daag ik je uit om mee te doen aan de Zo Zing Je Zuiver Challenge! In 5 dagen leer je zingen zonder spanning, valse noten of onzekerheden. Het leukste? Het is helemaal gratis! Meld je hier aan 👇🏻

Een nummer juist aanzetten

Veel zangers twijfelen nog vóór ze beginnen zingen omdat ze niet goed weten hoe ze een nummer juist kunnen inzetten. En niet enkel bij het begin een nummer twijfelen ze, ook bij het begin van een zin twijfelen ze: is dit wel de juiste noot? Zit ik wel juist? Zit ik hoog genoeg, of moet ik lager beginnen?

Herkenbaar?

Als onwetende zanger kan je heel wat fouten maken als het gaat over aanzetten. Zo is de onwetende zanger er zich niet van bewust dat er technieken bestaan om een lied aan te zetten. En omdat hij zich daar niet van bewust is, maakt hij vervolgens de fout om die technieken niet toe te passen en ze als wapen of tool te gebruiken om juist te zingen. Want juist aanzetten kan je namelijk helpen om met minder spanning te zingen.

Indien we die fouten niet meer zouden maken, dat gaat er een heel nieuwe wereld voor ons open: de wereld van de zelfzekere muzikant. In die wereld zijn we ons bewust van die verschillende aanzetten en gebruiken we ze om ons zangtechnisch te ondersteunen, om zo spanningen tijdens het zingen tegen te gaan. 

In die wereld kunnen we ook een bepaalde aanzet gebruiken om in een specifiek register, bv. met onze kopstem, te zingen, of variëren tussen verschillende aanzetten om een nummer interessanter te maken.

Soorten aanzetten

Maar hoe geraken we daar nu, in die wereld van de zelfzekere muzikant? Hoe worden we ons bewust van die verschillende aanzetten?

Wel, laat ons eens kijken naar de volgende zin uit een lied van Sam Smith:

I know I’m not the only one

Die zin kan je op verschillende manieren aanzetten. Je zou dat heel krachtig kunnen doen, alsof ik een mes in die eerste noot steek. Dat noemen ze de ‘glottale’ aanzet. Het tegenovergestelde van de glottale aanzet is de ‘luchtige’ aanzet.

Pssssst: kom je graag meer over de “glottale” aanzet te weten? Check dan zeker deze video!

Ze hebben allebei hun voor- en nadelen. Een voordeel van de glottale aanzet is bv. dat onze stembanden samen komen, wat heel interessant is om met minder lucht te zingen en een noot direct juist aan te zetten. De luchtige aanzet heeft dan weer als voordeel om net wel die luchtige klank te hebben. Ze hebben ook hun nadelen, maar daar ga ik nu niet in detail op in.

I Follow Rivers

Laat ons dat eens in de praktijk zetten. Daarvoor zullen we het refrein gebruiken uit ‘I Follow Rivers’ van Triggerfinger.

I I follow, I follow you 

Deep sea baby

I’ll follow you

I I follow, I’ll follow you

Dark room honey

I follow you

Dit refrein bestaat dus uit twee zinnen. In deze oefening zullen we elke ‘I’ in de eerste zin met een glottale aanzet zingen. In de tweede zin doen we dan weer het omgekeerde, en zetten we aan met een luchtige aanzet. 

>> Zet mee aan vanaf minuut 5:40

Voel je het verschil tussen de twee? Welke voelt voor jou het beste aan, de glottale of de luchtige?

Ik zou je willen aanmoedigen om de aanzetten van een nummer vooral strategisch en creatief in te zetten, zodat we wegblijven van de fouten die de onwetende zanger maakt. Zo zou je in een bepaald nummer eerst de glottale aanzet kunnen gebruiken, om later een wat intiemere sfeer te creëren met een luchtige aanzet.

Wat na de “aanzet”?

Dit is nog maar het topje van de ijsberg. Het aanzetten van een nummer bevindt zich in de tweede pijler van de Zing (Je) Zelf Vrij-formule, nl. die van de zangtechnieken. Maar vooraleer je kan beginnen spelen met verschillende aanzetten, is het belangrijk dat onze funderingen goed zijn, zoals onze ademhaling en intonatie.

Als je dus denkt dat deze oefening nog te gevorderd is en je wil eerst nog aan je basis werken, dan nodig ik je van harte uit om mee te doen met de Zo Zing Je Zuiver Challenge. Dat is een 5-daagse (gratis) challenge waarin je de essentiële zangtechnieken leert die je nodig hebt om je stem gezond en zuiver te gebruiken. Ga jij de uitdaging aan? Meld je dan hieronder aan.

Heb je al eens meegedaan aan de Challenge, laat dan mij dan in de comments hieronder zeker weten wat je ervan vond en wat je hebt bijgeleerd. Op die manier kunnen we andere zangers inspireren om ook mee te doen!

Ik hoop dat je opnieuw iets waardevol uit deze aflevering hebt gehaald. Als dat zo is, laat het mij dan zeker weten in de comments hieronder!

Ten slotte wil ik je bedanken om hier vandaag opnieuw een stukje van jouw tijd met mij te hebben doorgebracht, en heel graag tot volgende week!

P.S: Wil je graag deel uitmaken van de tofste zangfamilie op Facebook? Meld je hier (gratis) aan!