Een Optreden Goed Voorbereiden Doe Je Zo

inspiratie Feb 28, 2023

Hoe kan je je het beste voorbereiden op een optreden? In deze aflevering kom je dat allemaal te weten. Hier gaan we!

Met optreden bedoel ik jouw muzikaal verhaal delen. Dat kan inderdaad op een podium, maar het kan ook een live video zijn op sociale media. Het kan ook zijn dat je gaat zingen op een familiefeest, of met een koor, of op zondagmiddag in een rusthuis.

‘Optreden’ is dus een heel breed woord. Voor mij betekent het iets van jezelf op een muzikale manier, zingend, delen met iemand anders. Over hoe je je daarop kan voorbereiden zullen we het dus hebben vandaag.

 

Fouten van de beginnende zanger

Veel onwetende, beginnende zangers zullen daarbij echter een paar fouten maken. Sommigen zullen zeggen: “Ik wil optreden, ik ga naar die jam night volgende week zaterdag.” En daar blijft het dan bij. Geen voorbereiding, geen speciale oefeningen, niets.

Een andere fout die beginnende zangers maken is dat ze het optreden niet van begin tot eind eens doorlopen. En daarmee bedoel ik niet alleen de liedjes zelf, maar ook de bindteksten: wat gaan ze zeggen tijdens dat optreden?

Veel zangers waarmee ik samenwerk, en aan wie ik vraag of ze daarover hebben nagedacht, zeggen dan dat ze op het moment zelf wel iets zullen vinden en het zullen aanvoelen. Tijdens het optreden zie ik ze dan inderdaad wel iets voelen, maar ze vinden de juiste woorden niet. Daarom is het belangrijk daar vooraf over na te denken.

Een laatste fout die vaak wordt gemaakt is niet echt een ritueel of een routine hebben vóór een optreden of op de dag van een optreden. Zoiets is heel belangrijk, want het kan helpen om de zenuwen en de stress te verminderen.

 

De zelfzekere zanger

Eens we die fouten niet meer maken, komen we terecht in de wereld van de zelfzekere zanger. Die heeft geen stress op de dag van een optreden, en kan er echt van genieten en plezier aan beleven.

De zelfzekere zanger weet ook heel goed wat er op de dag van een optreden zelf moet gebeuren en wat hij of zij kan verwachten. 

Ten slotte is de zelfzekere zanger ook goed voorbereid, en kan hij of zij de zangtechnische zaken loslaten en echt focussen op plezier.

Klinkt mooi, hé? De wereld van de zelfzekere zanger is waar we allemaal naar streven en waar we uiteindelijk naartoe willen.

Nu, zoals je weet is alles wat we hier doen gebaseerd op de vier grote pijlers uit de Zing Je Zelf Vrij formule: mindset, zangtechniek, creativiteit, en verbinding. Vandaag bevinden we ons in die laatste pijler: connectie maken met onze luisteraar, bv. via een optreden. 

Laat ons dus eens kijken wat je kan doen om je zo goed mogelijk voor te bereiden op een optreden, en in die wereld van de zelfzekere zanger te geraken. Daarvoor zijn drie grote stappen belangrijk.

 

  • Voorbereiding

Het klinkt misschien simpel, maar een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je met veel minder stress op het podium gaat staan. Want stel dat ik je nu vraag om zonder enige voorbereiding op een podium te gaan staan, hoe hoog zou je stressniveau dan zijn? En wat als je een maand de tijd krijgt om je voor te bereiden? Als je je kan voorbereiden zal je in de meeste gevallen veel minder stress ervaren dan wanneer je compleet onvoorbereid bent. 

Bovendien hoef je niet alleen zangtechnisch voorbereid te zijn, ook qua mindset is het belangrijk klaar te zijn. Het kan bv. helpen om een dagboek bij te houden tijdens je oefensessies. Wat ging er goed vandaag, en wat kan beter? Waar gaan je gedachten naartoe tijdens je oefensessies? Hoorde je je innerlijke criticus en wat zei hij? 

Tijdens die oefensessies kan je ook je zenuwstelsel trainen. Dat kan via meditatie, ademhalingsoefeningen, visualisaties, enz. Op die manier kan je, net zoals je je zangtechniek traint, ook je (zelf)vertrouwen en je mindset trainen. Als je dat op regelmatige basis doet, dan zal je tijdens het optreden zelf beter kunnen omgaan met eventuele angsten en onzekerheden.

 

  • Voorbereiding van je nummers

Nu, door die mindsetoefeningen kan je nog zo kalm als iets op dat podium gaan staan, als je niet weet welke zangtechnieken er in een nummer zitten, dan is de kans groot dat die stress toch weer de kop opsteekt. 

Weet dus, ten eerste, wat je zingt en welke zangtechnieken er gebruikt moeten worden. Ten tweede is het belangrijk om die verschillende zangtechnieken op te nemen in je spiergeheugen.

Want wanneer we gaan optreden, willen we eigenlijk niet denken aan wanneer we moeten ademhalen of wanneer we onze kopstem moeten activeren. We willen dat dat in ons spiergeheugen zit, zodat ons lichaam en onze stem dat vanzelf doen. Op die manier kunnen we ons focussen op het verhaal en de emotie van een nummer, en gewoon genieten van het moment. 

 

  • Maak een checklist

Een derde belangrijke stap is een checklist maken van de dag zelf, zodat je niets vergeet. Wat heb je allemaal nodig voor jouw optreden? Domme dingen als water worden bv. heel vaak vergeten. Of wat met de techniek? Moet je je eigen micro of microfoonkabel meenemen? Moet jij voor een bok zorgen? En is er überhaupt een technieker aanwezig? 

Dat kan ook gaan om speciale kledij, tabletjes voor je stem, je eigen eten, oortjes, oordopjes, en ga zo maar door. Maak daar een checklist van. 

Vergeet zeker ook de dagplanning niet: waar word je op welk uur verwacht? Soundcheck op dat uur, optreden op dat uur, afbreken op dat uur. En vergeet zeker de vocal cooldown niet!

Houd dat lijstje bij jou doorheen de dag. Zo’n checklist kan je ook die extra rust gunnen die je misschien nodig hebt die dag.

 

‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’

Zoals ik bij de tweede stap zei, is zangtechniek heel belangrijk. Het is belangrijk dat we dat in ons spiergeheugen opnemen. 

Daarom geef ik binnenkort een (gratis) workshop waarin we inzoomen op één superkrachtige zangtechniek die heel belangrijk is om goed en gezond te kunnen zingen. Die zangtechniek zal je ook helpen om je stemkleur warmer, ronder en helderder te maken, en om die hoge noten met heel veel ontspanning te kunnen zingen. 

Wil jij er graag bijzijn? Ga dan vliegensvlug naar zanglesmetmaggie.be/zangtechniek om je aan te melden! Ik zie je heel graag daar.

Heel veel succes alvast met jouw volgende optreden! Ik wil je ook heel erg bedanken om hier weer samen met mij jouw tijd te hebben doorgebracht, en heel graag tot volgende week. Daaaag!