Experimenteren Met Dynamiek Tijdens Het Zingen

improvisatie zangtechniek Oct 24, 2023

Wil jij ook meer diepte geven aan jouw nummers? In de aflevering van deze week ontdek je hoe dat kan aan de hand van "dynamiek". Here we go!

Deze week zullen we het hebben over dynamiek tijdens het zingen. Die afwisseling tussen luid en stil zingen kan je namelijk enorm helpen om meer diepte te geven aan je nummers. Deze zangtechniek is in feite heel simpel, maar is helemaal niet makkelijk. Maar net omdat ze zo simpel is, besteden veel zangers er geen aandacht aan.

Het is daarom één van de fouten die beginnende zangers maken. Zij gaan een volledig nummer op hetzelfde volume zingen, zonder enige vorm van dynamiek. Op die manier kan een nummer heel snel heel saai klinken. Het is pas wanneer je werkt met pieken en dalen in een nummer, dat je echt die kippenvelmomenten kan creëren. 

Eens je je daar bewust van bent, dan kom je terecht in de wereld van de zelfzekere zanger. Want die gaat heel bewust die dynamische ontwikkelingen toepassen in een nummer. En dat is waar jij de kracht in jou hebt om jouw luisteraar mee te nemen op reis door onze geweldige wereld. Waar jij jouw luisteraar echt kippenvel kan bezorgen.

Zoals je weet werken we altijd vanuit vier grote pijlers: mindset, zangtechniek, creativiteit en verbinding. Vandaag bevinden we ons in de creatieve pijler, waarin we kijken hoe jij een nummer op jouw eigen unieke en authentieke manier kan brengen en spelen met dynamiek.

Wat we vandaag zullen doen, is maar één manier om te spelen met dynamiek. Er zijn nog zoveel andere manieren om diepte te geven aan een nummer, dat ik je niet wil overweldigen en er nu slechts eentje uitlicht, en dat is luid en stil zingen.

Ben je benieuwd naar nog meer manieren om dynamiek te steken in jouw nummers? Dan wil ik je van harte uitnodigen om lid te worden van de Singing Insiders-community, het meest geweldige lidmaatschap voor gepassioneerde zangers die beter willen leren zingen! Daarin komen die technieken allemaal aan bod.

 

‘Like I can’

Om te tonen wat je kan doen met dynamiek, zullen we vandaag werken met het nummer ‘Like I can’ van Sam Smith. Meer bepaald met het refrein.

Why are you looking down all the wrong roads?

When mine is the heart and the soul of this song

There may be lovers who hold out their hands

But they’ll never love you like I can, can, can

They'll never love you like I can, can, can

 

Mocht je het nummer niet zo goed kennen, beluister het dan zeker een paar keer, zodat je de melodie en het ritme onder de knie hebt vooraleer we verder gaan.

>> Oefen samen met mij het refrein vanaf minuut 03:57 in de video hierboven

 

Voor deze oefening zullen we vervolgens alles eerst luid zingen, en daarna alles stil. Focus je daarbij vooral niet te veel op het zangtechnische aspect van luid en stil. Nu wil ik vooral dat je speelt met die dynamiek. En misschien klinkt het nog niet helemaal zoals je zou willen dat het klinkt, maar laat dat maar gebeuren, dat is oké.

>> Zing samen met mij eerst alles luid vanaf minuut 06:55

>> Zing samen met mij vervolgens alles stil vanaf minuut 07:28

 

Nu gaan we die twee puzzelstukjes samenleggen en luid en stil combineren. Ik geef je eerst een voorbeeld van hoe dat kan, maar nadien laat ik je vooral zelf experimenteren. Er is namelijk niet één juiste manier. Je kan stil beginnen en luid eindigen, maar het kan ook omgekeerd. Of je kan in golfjes werken. Laat vooral gebeuren wat er op het moment zelf naar boven komt. 

>> Vanaf minuut 09:02 hoor je mijn interpretatie van luid en stil zingen

>> Experimenteer zelf met dynamiek vanaf minuut 09:58

 

Hoe voelde het voor jou om te spelen met die dynamiek? Laat het mij zeker weten in de comments hieronder. Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaring!

Zoals ik eerder zei, is luid en stil een concept dat heel vaak als simpel wordt gezien, maar daardoor even vaak wordt vergeten. Ga daar deze week dus zeker mee aan de slag en pas dit toe op jouw favoriete nummer. Je zal zien welke impact het kan hebben op jouw zang.

 

‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’

Je zal wellicht gemerkt hebben dat er nog heel wat andere uitdagingen zitten in het refrein van ‘Like I can’: hoge noten, lage noten, octaven… Wil jij weten welke zangtechnieken je kan gebruiken om al die uitdagingen aan te kunnen? 

Dan nodig ik je heel graag uit voor de gratis workshop ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’. Daarin leer je de belangrijkste zangtechniek om zonder spanningen, heesheid of onzekerheden te zingen. Ze zal je helpen om je stemkleur warmer, ronder en helderder te maken, en om die hoge noten met heel veel ontspanning te kunnen zingen.

Ik nodig je heel graag uit voor die workshop. Het enige wat je nog hoeft te doen is je aanmelden via zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. Ik zie je heel graag daar!

Ik wil je opnieuw bedanken om er deze week opnieuw bij te zijn geweest, en ik zie je heel graag volgende week terug. Tot dan!