Herstel En Struikelblokken Na Stemoperatie

inspiratie Apr 11, 2023

De aflevering van deze week is een unieke, want ik vertel je deze week mijn persoonlijke stemverhaal!

Wie mij kent of volgt, zal weten dat ik vorig jaar, in oktober 2022, ben geopereerd aan mijn stem. Dokters hadden namelijk een cyste ontdekt op mijn linker stemband.

Als zanger denk je nu misschien dat ik mijn stem verkeerd had gebruikt. Dat is ook wat ik zelf toen dacht. Dat bleek gelukkig niet het geval, want die cyste bleek iets genetisch te zijn.

Na de operatie in oktober volgde een confronterende en emotionele reis. Het was een herstelperiode met ups en downs, waarin ik verschillende keren voor nieuwe uitdagingen kwam te staan. Het was een enorm moeilijk proces, en dat is het nog steeds, want mijn herstel is nog steeds bezig. Ik ben er nog niet.

Toch was het ook een heel mooie reis, want ik heb zoveel geleerd de afgelopen maanden. En die lessen wil ik hier graag met jou delen, zodat jij er misschien ook iets uit kan leren. 

Mijn stemverhaal begint op de eerste dag dat ik opnieuw mijn stem mocht gebruiken na de operatie. Daarna neem ik je onder andere mee naar de eerste dag waarop ik opnieuw mocht zingen, en de dag waarop ik mijn eerste zangles gaf sinds de operatie. Mijn verhaal eindigt 3 maanden na de operatie. Voorlopig althans, want zoals gezegd is mijn stem nog steeds aan het herstellen. Dus wie weet komt er nog een vervolg.

 

Klik door naar de tijdcodes hieronder om mijn stemverhaal te volgen: 

Vandaag is de eerste dag sinds de operatie waarop ik mijn stem opnieuw mag gebruiken.

We zijn één week na de operatie, een week waarin ik al een aantal lessen heb geleerd.

De eerste sessie bij de logopedist waar ik gezongen heb! Dit is een periode waarin ik mijn stem opnieuw moet ontdekken.

Vandaag heb ik mijn eerste zangles gegeven, wauw! Dit is waarom ik doe wat ik doe!

Het is vandaag één maand sinds de operatie, een maand van ups en downs.

Vandaag ben ik opnieuw op onderzoek geweest bij de NKO-arts, en dat verliep niet zoals gehoopt. Dit is zo’n dag waarop ik opnieuw een les heb geleerd.

Na de tegenslag van twee weken geleden zie ik opnieuw een lichtpuntje.

Het lichtpuntje blijft verder schijnen!

Vandaag ging ik opnieuw op bezoek bij mijn stemtherapeute. Het is nog steeds een zoektocht waarbij ik stap per stap beter wordt.

We zijn 3 maanden en 4 dagen na de operatie. Een bezoek aan de dokter die mij toen heeft geopereerd, heeft voor een nieuwe uitdaging gezorgd om te overbruggen. Zoals ik ook mijn zangers aanleer, probeer ik dit niet als een roadblock, maar als een roadbump te zien. Mijn herstelproces gaat verder.