Het Belang Van Je (Zang)Omgeving

mindset Aug 01, 2023

In de aflevering van deze week wil ik het met jou hebben over het belang van jouw omgeving. En daarvoor gaan we helemaal naar Amerika! Here we go!

 

Vandaag wil ik jou een les meegeven die ik onlangs zelf heb geleerd. Want we maken allemaal zaken mee in dit ding dat we het leven noemen, en we leren er allemaal iets uit. Daarom vind ik het belangrijk dat wat ik heb geleerd met jou deel, zodat jij niet de fouten hoeft te maken die ik heb gemaakt.

De les die ik je vandaag wil leren begint in november 2022. Ik ben toen namelijk naar Sedona in de Amerikaanse staat Arizona gereisd om een hele dag met mijn businesscoach te spenderen. We hebben uiteraard heel veel over business gesproken, maar ook over het innerlijke werk en alles wat we hier in deze afleveringen ook bespreken: vertrouwen, zelfvertrouwen, en het overwinnen van bepaalde onzekerheden die we hebben als mens. Ik heb er enorm veel uit geleerd, zoveel dat ik er eigenlijk nog een aparte aflevering aan zou kunnen wijden!

Maar daar draait het niet om. Waar het wel om draait, is de wandeling die ik de dag erna heb gemaakt, en waar ik je vandaag mee naartoe wil nemen.

 

‘The middle of nowhere’

Ik weet niet of je ooit in Sedona bent geweest, maar het is een magische plek. Het is er net zoals in de westernfilms, met rode rotsen en een prachtige, weidse natuur. Daarom had ik besloten om een dagje van de natuur te genieten.

Dus begon ik ‘s middags aan een lange wandeling. Het was zo’n typische luswandeling waarbij je pijltjes volgt en af en toe iemand anders tegenkomt. Ik stopte ook soms eens om wat dingen op te schrijven over de dag ervoor, of om iets te eten. 

Ondertussen was het ongeveer drie uur in de namiddag geworden, en de zon zou ergens tussen half zes en zes uur ondergaan. Je hoort me dus waarschijnlijk al aankomen: op den duur kwam ik niemand meer tegen op het wandelpad. Zeker anderhalf uur lang zag ik niemand. Ik panikeerde nog niet , maar ik begon mezelf wel af te vragen of ik geen bordje had gemist. Ik zat in ‘the middle of nowhere’, met weinig tot geen bereik, ik zag geen pijltjes meer, ik kwam al een hele tijd niemand meer tegen, en over twee uur zou de zon ondergaan. Super ongemakkelijk!

Naarmate ik verder wandelde, begon de angst groter en groter te worden. Ik had twee opties: ofwel kon ik teruggaan van waar ik kwam en mijn weg terug zoeken - want ja, alles leek daar super hard op elkaar. Ofwel kon ik gewoon het pad blijven volgen en hopen dat ik nog op het juiste pad zat. Ik koos uiteindelijk voor die laatste optie en wandelde verder. Ik was immers al twee uur onderweg, dus terugkeren zou ook twee uur duren.

Toch nam mijn angst toe met elke stap die ik zette. Tot… ik op een bepaald moment een koppel tegenkwam. Op dat moment ebde mijn angst volledig weg. En dat vond ik interessant, want dat koppel had niets gezegd of gedaan, ze zaten daar gewoon iets te drinken. Zelf heb ik ze ook niet gevraagd of ik wel op het juiste pad zat. Maar gewoon de gedachte ‘ik ben hier niet alleen’ deed mijn angst wegvloeien. Uiteindelijk heb ik wel nog vriendelijk ‘hallo’ gezegd tegen hen en ben ik verder gewandeld. 

Nadat ik dat koppel was tegengekomen was ik zo ‘peaceful’ en kalm! Hoewel ik het volgende uur nog altijd niemand tegenkwam. Maar ik zat wel nog steeds op de juiste lus, want ineens stond ik terug op de parking.

Mijn grootste inzicht toen was dat ons brein onmiddellijk het worstcasescenario denkt, hoewel de omgeving waarin ik me bevond wel de juiste was, want ik zat op het juiste pad. Ik was niet verloren gelopen, maar mijn brein maakte er wel het slechtst mogelijke scenario van. Dat is ook niet onlogisch: ons brein is erop gericht ons te laten overleven, en gaat daarom in alles een gevaar zien zodat we maar zouden overleven. Zelf ben ik toen ook pas gekalmeerd toen ik die andere mensen zag.

 

Op het juiste pad

Laat ons dit eens even linken aan het zingen. Want dit verhaal is iets wat ook heel veel zangers meemaken: de angst wanneer ze het gevoel hebben dat ze er alleen voor staan. Het is de angst die je zelf misschien ook voelt wanneer je, helemaal alleen, voor anderen gaat zingen. ‘Ze kijken allemaal naar mij. Ik sta hier alleen op dit podium. Wat als ik een fout maak?’ Het is diezelfde angst die ik had daar tussen de rotsen in Sedona.

Het grootste inzicht dat ik je wil meegeven is dat het gaat om vertrouwen. Vertrouwen dat er iemand aan jouw zijde staat die de bevestiging geeft dat je op het juiste pad zit. Net zoals dat koppel deed bij mij. Zij bevestigden mij: je zit nog op een pad waar er gewandeld wordt.

Mijn vraag voor jou is daarom: wie is dat voor jou? Wie toont jou dat je binnen je zangavontuur op het goede pad zit? Dat kan een coach zijn, want die staat aan jouw zijde. Die helpt je door de ups en downs van je zangavontuur, en laat je ook weten wanneer je van je pad afdwaalt. Of dat kan een zangbuddy zijn, een goede vriend(in) waarmee je zingt. Dat kan het koor zijn waarin je zingt. Dat kunnen de mensen zijn waarmee je je omringt - daarom heb ik in mijn coachingprogramma’s een lidmaatschap voor zangers, zodat we die community hebben.

Ik wil je uitnodigen om daar deze week bij te blijven stilstaan. Wie kies jij doorheen je zangavontuur die jou die bevestiging kan geven dat je op het juiste pad zit? Hoe kan jij jouw omgeving zo gaan creëren dat je niet in die angst moet terugvallen en dat je die zekerheid krijgt? Hoe zorg jij ervoor dat je in een ondersteunende omgeving terechtkomt waarin je kan groeien en bloeien?

De antwoorden op die vragen zijn goud waard. Want er is een gezegde dat jij het gemiddelde bent van de vijf mensen waarmee je de meeste tijd doorbrengt. Dus wie zijn die vijf mensen voor jou, en zijn zij een inspiratiebron voor jou? Zijn dat mensen waarvan je iets wilt leren? Of zijn dat negatieve bloedzuigers, die jou neerhalen, jouw dromen kapot slaan, en totaal geen ondersteuning bieden?

Ik ben alvast heel benieuwd naar jouw antwoorden. Je mag het zeker delen met mij. Stuur me een mailtje, een berichtje op Instagram, laat hieronder een comment achter, of laat een review achter van de podcast. Ik kijk er al naar uit!

 

‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’

Een belangrijk onderdeel van jouw zangomgeving is natuurlijk het trainen van je zangstem en zangtechniek. 

Daarom geef ik binnenkort een gratis workshop, ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’, waarin ik je de belangrijkste zangtechniek leer om zonder spanningen, heesheid of onzekerheden te zingen. Ze zal je helpen om je stemkleur warmer, ronder en helderder te maken, en om die hoge noten met heel veel ontspanning te kunnen zingen.

Ik wil je hier van harte voor uitnodigen, want dat kan al een eerste stap zijn in het creëren van een omgeving die jou ondersteunt. Het enige wat je nog hoeft te doen is je aanmelden via zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. Ik zie je heel graag daar!

 

Ik wil je ten slotte enorm bedanken om hier samen met mij opnieuw een stukje van jouw tijd te hebben doorgebracht. Ik zie je heel graag volgende week terug. Tot dan!