Het Feit Dat Je Onzeker Bent Wilt Zeggen Dat Je Een Goeie Zanger Bent

mindset Jan 03, 2023

 Voel jij je als (ervaren) zanger soms ook onzeker omdat je nog zoveel niét weet? Dan wil ik het deze week met jou graag hebben over dit zogenaamde ‘Dunning-Kruger effect’, want heel veel zangers zitten hiermee. Hier gaan we!

Het idee voor deze aflevering kwam een paar maanden geleden toen ik op de trouw van een vriendin was. Wie mij al een beetje kent weet dat ik mijn studies in Engeland heb gedaan, en heel veel vrienden zitten dus nog in Engeland. En één van die vriendinnen is afgelopen zomer getrouwd.

Ik mocht dus nog een keertje naar Engeland, naar Oxford, om haar trouw bij te wonen en met haar te vieren, en ik heb daar iets heel interessant ontdekt over dat gevoel van niet goed genoeg te zijn. En dat wil ik heel graag met jou delen.

 

Onzekerheden

Heel veel mensen die aanwezig waren, waren mensen waarmee ik naar de universiteit ben geweest. Dus allerlei muzikanten, gitaristen, pianisten, heel veel zangers ook, en het was zo leuk om iedereen terug te zien en ook om te horen waar iedereen zich nu bevindt in zijn avontuur. Sommigen zijn net zoals mij vocal coach geworden, anderen zijn op cruiseschepen aan het spelen, nog anderen hebben hun eigen band en touren de hele wereld rond. Eén man was zelfs voor Netflix muziek aan het schrijven.

Maar het interessantste vond ik om te zien dat heel veel professionele muzikanten, want het ging niet enkel over zangers, met heel veel onzekerheden zitten. 

Want ik werk natuurlijk het meeste met amateurmuzikanten en -zangers, mensen die graag naar dat professionele niveau willen groeien en ik help hen daar natuurlijk mee. En het is “normaal” om als beginnende zanger wat meer onzekerheden te hebben over jouw vaardigheden. Daarom vond ik het heel erg gek om die professionele muzikanten te zien die evenveel onzekerheden hadden als bijvoorbeeld de mensen waarmee ik soms samenwerk.

 

Dunning wie?

Het interessante is dat dit onderzocht geweest is: dit is het ‘Dunning-Kruger effect’. Je kan het vergelijken met de quote: hoe meer je leert, hoe meer je weet wat je niét weet. Dus hoe meer je over een bepaald onderwerp leert, hoe meer je gaat beseffen “oh, ik weet hier nog zoveel niét over”. 

Het Dunning-Kruger effect wil dus eigenlijk zeggen dat hoe meer onzekerheden je soms ervaart, je qua vaardigheden al veel verder zit. 

Maar het omgekeerde is ook waar. Ik ben er zeker van dat we allemaal zo iemand kennen in onze omgeving. Dat is de persoon die alles beter lijkt te weten, of heel veel kennis én zelfvertrouwen heeft over een bepaald onderwerp. Die persoon is heel zelfzeker. Dat is óók Dunning-Kruger, want die persoon denkt “ik weet alles, maar de vaardigheden zijn er nog niet”.

Nu, laat ons eens naar de andere kant van de vergelijking kijken, want dat is waar veel zangers, en ook die professionele muzikanten op die trouw, zich bevinden. Want hun vaardigheden zijn zo goed ontwikkeld, zij verdiepen zich zo in een bepaald onderwerp en leren zoveel bij, dat ze beseffen dat ze nog zoveel dingen niét kennen, en dat is wat hen een onzeker gevoel geeft.

Veel zangers die aan het Zing Je Zelf Vrij coachingstraject beginnen, merken dat ook op. Ze denken “wauw, ik dacht dat ik kon zingen, maar nu we aan deze opleiding beginnen, merk ik dat er nog zoveel te leren valt”. En dat is wat hun zelfvertrouwen doet dalen.

Maar het feit dat dat zelfvertrouwen naar beneden gaat, wil net zeggen dat je beter wordt in jouw vaardigheden als zanger! Als je dit niet hebt gesnapt, lees de vorige zin dan nog eens. Want toen ik dat hoorde, was ik mind blown

Op die trouw, met al die professionele muzikanten, hebben we het er toen ook over gehad. Uiteindelijk was het zo logisch, want je weet niet wat je niét weet, tot je begint te leren wat je nog allemaal nog niet weet. En dat is zo’n brain twist, in het begin moest ik er ook even over nadenken. 

Als jij dus iemand bent die met onzekerheden zit, die het gevoel heeft “ik ben niet goed genoeg”, blijf daar dan eens bij stilstaan. De kans is groot dat je gewoon heel veel hebt geleerd, dat je die vaardigheden goed hebt uitgebouwd, maar dat je beseft dat er nog een lange weg te gaan is, en dát is wat jou onzeker maakt. 

Maar weet dat dat ook betekent dat je heel goed bent in wat je doet, of dat nu zingen is of schrijven of autorijden. Wat het ook mag zijn, het feit dat je je onzeker voelt, wil zeggen dat je goed bent in wat je doet. Dat is wat het Dunning-Kruger effect wil zeggen, en dat is een les die ik in Engeland heb geleerd.

Dus ik daag je uit om daar komende week bij te blijven stilstaan. Is het zo dat je onzeker bent omdat je er niks van bakt - want dat is vaak wat onze innerlijke criticus ons toespreekt - of ben je onzeker omdat je beseft dat er nog zoveel te leren valt? En laat het misschien hieronder in de comments weten. Laten we elkaar daarin inspireren!

 

‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’

Volgende week gaan we opnieuw een beetje zingen. Maar kan je niet wachten tot dan, dan nodig ik je heel graag uit voor de (gratis) workshop ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’. Daarin gaan we samen zingen en leer je de zangtechniek die je nodig hebt om goed en gezond te kunnen zingen. 

Je kan je aanmelden via zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. Ik zie je heel graag daar!

Ik wil je opnieuw bedanken om hier samen met mij jouw tijd te hebben doorgebracht, en heel graag tot volgende week! Daaaag!