Hoe Een Alter Ego Je Kan Helpen Om Met Meer Zelfvertrouwen Te Zingen

mindset verbinding Jan 02, 2024

Gelukkig nieuwjaar!!

Ook in 2024 help ik jou in jouw ontwikkeling als zanger, en krijg je van mij opnieuw tips & tricks, vocal workouts, en zangtechnieken mee om jou vooruit te helpen in jouw zangavontuur. Zo kan jij jouw zangdromen helemaal waarmaken.

Deze week ontdek je hoe een alter ego je kan helpen om met meer zelfvertrouwen te zingen.

 

 

Willen we als zanger niet allemaal vol vertrouwen op een podium staan en onze muziek en zang met anderen delen? Wel, een alter ego kan je daar heel hard bij helpen.

Toch weten veel beginnende, onwetende zangers niet wat een alter ego is, of, indien ze dat wel weten, vinden ze het niet echt nodig.

Maar als je als zanger wel weet wat een alter ego is, en er voor openstaat, dan kom je in een geheel nieuwe wereld terecht: de wereld van de zelfzekere zanger.

Als zelfzekere, getrainde zanger sta je open voor alle technieken en tools die je kunnen helpen. Je test ze uit, en als ze je bevallen dan houd je ze, bevallen ze je niet, dan laat je ze links liggen. Dat doe je ook met een alter ego. Je gaat kijken of dat efficiënter werkt voor jou, maar je weet ook dat een alter ego ontwikkelen tijd nodig heeft. Als zelfzekere zanger zal je uiteindelijk enkel de tools gebruiken die voor jou het beste werken, en dat is voor iedereen anders.

Zoals je weet werken we hier altijd vanuit de vier pijlers van de Zing Je (Zelf) Vrij-formule: mindset, zangtechniek, creativiteit en verbinding. Vandaag bevinden we ons in die laatste verbindingspijler.

 

Alter ego?

Laat ons beginnen bij de meest logische vraag: wat is een alter ego?

Een alter ego is een zelfontwikkeld karakter, een andere versie van jezelf. Jij bent dan nog steeds jij, maar in een andere versie van jezelf. Het is een soort mentaal spelletje, waardoor je afstand kan creëren van de kwetsbaarheid die je bijvoorbeeld voelt vooraleer je gaat optreden.

Het bekendste voorbeeld van een alter ego in de zangwereld is Sasha Fierce, het alter ego van Beyoncé. “Zodra ik mijn hakken en mijn pakje aandoe,” zegt Beyoncé, “dan voel ik Sasha naar boven komen.” Ze kruipt dan als het ware in het lichaam van haar alter ego Sasha Fierce, die een andere versie is van haarzelf. Het is dan niet Beyoncé Knowles, zoals ze voluit heet, die met haar blote billen op het podium staat, maar Sasha Fierce.

 

Alter ego vormgeven

Hoe kan je nu je alter ego vormgeven?

Het is belangrijk dat je heel goed nadenkt over de karaktereigenschappen van jouw alter go. Wat typeert hem of haar? Is dat iemand die heel moedig is, of zichzelf net heel kwetsbaar durft opstellen? Is dat iemand die heel eerlijk is in zijn of haar emoties, of is die net heel enthousiast over alles?

Denk dus eens na over de typerende eigenschappen die jouw alter ego heeft. Speel daar ook mee. Want door met je alter ego te spelen, slaag je erin iets anders te doen dan je normaal zou doen. Misschien zelfs iets wat volledig buiten je comfortzone ligt.

Zo kwam het alter ego van iemand waarmee ik ooit heb samengewerkt naar boven wanneer hij een hoed opzette. In het normale leven droeg hij geen hoed, maar zodra hij een hoed opzette, werd hij zijn alter ego. Iemand anders waarmee ik samenwerkte, gebruikte dan weer een zonnebril om zijn alter ego aan te spreken. Zie je hoe je kan spelen met dat alter ego?

 

‘You’ll never walk alone’

Laat ons dat nu eens in de praktijk zetten. Daarvoor gebruiken we de eerste strofe van ‘You’ll never walk alone’.

When you walk through a storm

Hold your head up high

And don't be afraid of the dark

At the end of the storm

There's a golden sky

And the sweet silver song of the lark

Het is niet de bedoeling om het nummer zangtechnisch correct te zingen en te weten hoe het in elkaar zit, het belangrijkste is dat je mee bent met de melodie. Mocht je het nummer dus niet kennen, zing dan een aantal keer mee met mij in de video om de melodie onder de knie te krijgen.

>> Zing en oefen mee vanaf minuut 7:10 in de video hierboven

Voor deze oefening gaan we dit nummer eerst vanuit onszelf zingen, wie we zelf zijn, zonder alter ego. Zo weet je hoe het voelt wanneer je vanuit je eigen persoon zingt.

>> Zing het nummer als jezelf vanaf minuut 8:15 in de video

Vervolgens gaan we het nummer nog eens zingen, maar nu vanuit je alter ego. Denk dus eens na over wie die andere versie van jezelf zou kunnen zijn. Wat is zijn of haar belangrijkste karaktereigenschap? Eens je dat weet, neem dat alter ego dan voor ogen, en kruip in zijn of haar lichaam. Word die andere versie van jezelf, en zing het nummer nog eens.

>> Zing het nummer nog eens vanuit jouw alter ego vanaf minuut 10:16 in de video

Hoe voelde het om dat nummer vanuit een ander perspectief, een ander karakter te zingen? Voelde je het verschil? En kan je je inbeelden hoe dat zou voelen als je op een podium staat of voor andere mensen gaat zingen? Je kan een alter ego zo gaan uitdiepen, en je kan daar heel ver in gaan. Het is zo’n krachtige techniek!

 

‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’

Een alter ego tot leven wekken is natuurlijk één ding. Als je alter ego zijn of haar stem niet kan beheersen, zal het ook niet goed zingen. Het is dus ook belangrijk om een goede zangtechnische basis te ontwikkelen.

Daarom geef ik binnenkort een (gratis!) workshop, ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’. Daarin leer je de belangrijkste zangtechniek om zonder spanningen, heesheid of onzekerheden te zingen. Ze zal je helpen om je stemkleur warmer, ronder en helderder te maken, en om die hoge noten met heel veel ontspanning te kunnen zingen, zodat jij je alter ego nadien helemaal tot leven kan wekken.

Ik nodig je dus heel graag uit voor die workshop. Het enige wat je nog hoeft te doen is je aanmelden via zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. Ik zie je heel graag daar!

Ik wil je ten slotte bedanken om hier samen met mij opnieuw een stukje van jouw tijd te hebben doorgebracht en aan jouw zangontwikkeling te hebben gewerkt. Ik zie je heel graag volgende week terug. Tot dan!