Hoe kan je hoger (of lager) leren zingen?

populair zangtechniek Jul 28, 2020

Heel veel zangers willen graag hun bereik uitbreiden. Ze willen hoger of lager leren zingen.

Wil jij ook hoge, krachtige noten zonder spanning kunnen zingen? Of droom je ervan om in de laagte een warme, ronde stemkleur te hebben? In deze video kom je te weten hoe je dat voor elkaar krijgt!

 

Wil je nog meer over zingen leren? Wil je vol zelfvertrouwen terug kunnen genieten van het zingen? Dan is mijn nieuwe (gratis) online workshop zeker iets voor jou!

Hoger zingen

Hoger zingen doe je niet door extra te gaan duwen, trekken en spanning te krijgen. Hoger zingen doe je door op tijd over te schakelen naar je kopstem.

Ik hoor je al denken:

“Maar ik hou niet van mijn kopstem, mijn kopstem is zo luchtig, ze is niet krachtig genoeg!”

Geloof me, ik snap je! Ik haatte mijn kopstem vroeger! Ik zong er helemaal niet graag in en probeerde het zo vaak mogelijk te vermijden omdat de overgang tussen mijn borst- en kopstem helemaal niet vloeiend was.

Tot ik de magie van Mix Voice heb ontdekt.

Mix voice is de sleutel als je hoger wilt leren zingen.

Wat is mix voice nu juist? Wel, klik hier om er alles over te weten te komen!

Heel kort samengevat: mix voice is de samenwerking tussen je borst- en kopstemspier zodat je een vloeiende overgang hebt naar die hoge noten. Mix voice is een register die ervoor zorgt dat je zonder spanning hoger en krachtiger kunt gaan zingen.

Het basis ingredient om je mix voice te ontwikkelen is Twang.

Spoel de video door naar minuut 3:13 om dit allemaal in de praktijk te zetten.

Lager zingen

Vaak gaan mensen die heel de tijd in hun kopstem zingen, moeite hebben om warme, ronde noten in de laagte te zingen. Vaak zijn die lage noten ook heel onstabiel. Hoe lossen we dit op? Met bite!

Bite is een zangtechniek waar je je moet inbeelden dat je in een grote appel bijt. Wanneer je in je denkbeeldige appel bijt, voel je dat je zacht gehemelte helemaal naar boven gaat (je zou het kunnen vergelijken met het begin van een geeuw).

Doordat je zacht gehemelte hoog staat, word je resonantieruimte veel groter waardoor je noten warmer gaan klinken.

Extra tip: zet je hand op je borstkast tijdens het zingen, je zou trillingen moeten voelen. Als je geen trilling voelt, zit je niet in borststem.

Spoel de video door naar minuut 07:22 om dit in de praktijk te brengen met een paar leuke oefeningen!

 

Wil je graag meer van dit? Wil je meer details over hoe je hoger of lager kunt zingen (of zelfs donkerder, scherper, warmer,…)? Schrijf je dan in voor mijn gratis online workshop!