Hoe kan je hoog zingen zonder te knijpen? Alles begint bij het ontspannen van de valse stemplooien!

zangtechniek Dec 17, 2019

Ben je het ook beu om altijd met zoveel spanning die hoge noten te moeten zingen? Vandaag gaan we kijken hoe we dat kunnen oplossen.

 

Het is belangerijk om je stem op te warmen voor je aan een zangsessie begint (en geloof me, deze wordt heel intens)! ?

Download hieronder mijn Ultieme Opwarming voor je aan de oefeningen in deze video begint.

Wat?

Als je je vinger langs je nek laat glijden ga je voelen dat er daar een bubbeltje is. Dat is je strottenhoofd (bij de mannen ook de adamsappel genoemd). In ons strottenhoofd zitten onze stembanden (dat zijn twee rekkertjes die sluiten als we zingen of spreken).

Naast die twee rekkertjes heb je de valse stemplooien. Deze gebruiken we meestal bij het opheffen van zware dingen. Dan maken we een raar kreun geluidje. Wanneer we dat geluidje maken gaan de valse stembanden opspannen wat voor spanning zorgt bij onze stemspieren.

Hoe?

Denk dat er bij je thuis een lekkere cake staat te bakken. Je doet de deur van de keuken open en ruikt de lekkere cake. Je zou normaal voelen dat alles ‘open’ gaat: je zacht gehemelte gaat naar boven, je wanden in je mond worden breed, etc.

Je kan het ook vergelijken met het gevoel wanneer je een veel te straf muntje in je mond hebt gestoken.

Of het gevoel dat je hebt wanneer je ergens heel serieus moet zijn maar toch wilt lachen. Dan moet je binnenmonds giechelen en gaat ook alles ‘open’ in onze mond.

Praktijk

Dit kunnen we in de praktijk zetten met een oefening uit ‘Listen’ van Beyoncé. Hieronder kan je de instrumentale versie terugvinden. Probeer goed te ontspannen zodat je de hoge noten zonder spanning kunt zingen. Veel plezier!