Zangtechniek Om Hoge En Lage Noten Met Gemak Te Zingen

zangtechniek Oct 11, 2022

Wil jij ook met gemak hoge en lage noten kunnen zingen? In deze aflevering leer ik je de belangrijkste zangtechniek om dat te bereiken.

Vooraleer we helemaal in de zangtechnieken vliegen, moet je weten dat beginnende zangers een aantal fouten maken wanneer ze starten met zingen. En die fouten kunnen je tegenhouden in je ontwikkeling als zanger, dus is het belangrijk om je daarvan bewust te zijn.

Zo zullen beginnende zangers duwen op hun stem wanneer ze in de hoogte gaan zingen. Hoe hoger ze gaan, hoe dichter ze bij een plafond lijken te komen en gelimiteerd lijken in hun stembereik. Omgekeerd doen ze hetzelfde ook in de laagte.

Beginnende zangers zijn zich ook niet bewust dat je verschillende zangtechnieken kan gebruiken om dat belemmerend gevoel op te lossen. 

Daarnaast zullen ze ook hun favoriete artiest nazingen zonder te weten welke zangtechniek achter een bepaald nummer zit. Dat kan gevaarlijk zijn, omdat je dan je stem op een verkeerde manier gaat gebruiken en ze extra gaat belasten.

Een laatste fout die veel beginnende zangers maken is niet letten op hun ademsteun. Ben jij je bewust van waar je ademt bij het zingen? Adem je met je middenrifademhaling? Waar heb je ‘ademhapjes’? 

Veel beginnende zangers staan daar niet bij stil, en dat zorgt ervoor dat ze hun stem belasten en eventueel stemproblemen krijgen. Maar het kan er ook voor zorgen dat ze zich belemmerd voelen in hun ontwikkeling, omdat bepaalde hoge of lage onbereikbaar lijken.

 

De zelfzekere zanger

Als je deze fouten niet meer zou maken, dan kom je terecht in de wereld van de zelfzekere zanger. Op dat moment gaat er een heel nieuwe wereld voor je open.

Want de zelfzekere zanger weet heel goed welke zangtechnieken hij of zij kan gebruiken om heel hoog te zingen, maar ook om heel laag te zingen. Hij of zij kan ook heel snel schakelen tussen verschillende registers en zangtechnieken. De zelfzekere zanger heeft een rugzak vol zangtechnieken, en haalt er de ene keer ‘bite’ en de andere keer ‘cry’ uit om zijn of haar zang te ondersteunen. 

De zelfzekere zanger gelooft ook dat hij of zij hoge en lage noten kan zingen. Hij of zij heeft geen stress of twijfels wanneer er een hoge of lage noot aankomt omdat hij of zij weet welke zangtechniek kan helpen om die te zingen. 

Ten slotte oefent de zelfzekere zanger heel vaak. De sleutel zit ‘m namelijk in het opnemen van al die zangtechnieken in je spiergeheugen, zodat je daarop kan vertrouwen en terugvallen tijdens het zingen. De zelfzekere zanger begrijpt dat, en zal daarom regelmatig die zangtechnieken oefenen. Op die manier kan hij die stemvrijheid ervaren die we als zanger allemaal willen.

 

Hoge en lage noten leren zingen

Dus hoe geraken we daar nu, in die wereld van de zelfzekere zanger? Hoe kunnen we die hoge en lage noten leren zingen?

Stap 1: geloven

De eerste, belangrijke stap is geloven dat je die hoge en lage noten kan zingen. Want hoe jij naar het zingen kijkt en wat jouw overtuigingen daarover zijn, bepaalt wat er voor jou mogelijk is tijdens het zingen.

Stel dat je ervan overtuigd bent dat je een bepaalde hoge noot in een nummer nooit zal kunnen zingen. Wat zal je lichaam dan als reactie hebben op die overtuiging? Hoe dichter je bij die noot zal komen, hoe meer spanning je wellicht zal voelen. Die spanning zal zich dan ook op je stem zetten. Resultaat: een genepen noot die waarschijnlijk niet toonvast is en misschien ook wat onder de toon. En dat allemaal omdat je er vooraf van overtuigd was dat je die hoge noot niet kon zingen.

De eerste stap is dus om die gedachte om te draaien en ervan overtuigd te zijn dat je die hoge noot wél kan zingen. Want, nogmaals, hoe jij naar het zingen kijkt, bepaalt wat er voor jou mogelijk is. 

Stap 2: ademsteun activeren

Nu je ervan overtuigd bent dat je die hoge (of lage) noot wel kan zingen, gaan we je ademsteun activeren. Over ademsteun hebben we het al verschillende keren gehad, dus als je hier nog meer over wil weten, raad ik je aan om zeker deze of deze video te bekijken.

Om je ademsteun te activeren zullen we de ‘doo doo doo-oefening’ doen.

>> Ga naar minuut 6:27 in de video en ‘doo’ samen met mij deze oefening :D

Stap 3: schakelen tussen registers

Bij het zingen van hoge en lage noten is het belangrijk dat we bewust omgaan met onze stemregisters. De twee belangrijkste zijn borst- en kopstem, maar het is van essentieel belang om te weten waar en hoe je moet schakelen tussen die twee. Wil je hier nog meer over weten, bekijk dan zeker deze, deze of deze video.

>> Ga naar minuut 8:21 in de video voor een ‘schakeloefening’

Stap 4: zangtechnieken toevoegen

Als laatste stap kunnen we dan bepaalde zangtechnieken toevoegen aan onze zang zodat die nog krachtiger klinkt.

Een voorbeeld van zo’n zangtechniek is ‘twang’. Hierover hebben we het al meerdere keren gehad, zoals in deze of deze video. Maar je kan ook ‘bite’ of ‘cry’ gebruiken om nog meer mogelijkheden te ontdekken met je stem.

>> Ga naar minuut 9:32 in de video en hoor hoe ‘twang’ extra kracht kan geven aan je stem

 

Dieper duiken?

Dit is uiteraard op een vrij korte manier uitgelegd hoe je zowel hoge als lage noten kan leren zingen. Wil je je hier nog verder in verdiepen en jouw eigen rugzak met zangtechnieken vullen? 

Dan nodig ik je heel graag uit voor de workshop "De Krachtigste Zangtechniek", je kan je hier gratis aanmelden: www.zanglesmetmaggie.be/zangtechniek 

 

Ik wil je uiteraard bedanken om hier opnieuw samen met mij jouw tijd te hebben doorgebracht, en ik zie jou heel graag volgende week terug! Tot dan!