Iedereen Kan Leren Zingen. Maar HOE?!

inspiratie mindset May 30, 2023

Twijfel jij soms ook als beginnende zanger, of denk je dat niet iedereen kan leren zingen? In de aflevering van deze week toon ik jou dat iederéén zich kan ontwikkelen tot een zelfzekere zanger. En daarvoor krijg je zelfs een elf jaar jongere Maggie te zien!

In deze aflevering deel ik iets heel speciaal met jou, namelijk een stukje uit de Zelfzekere Zanger Bootcamp. Die bootcamp was een online event voor zangers dat enkele maanden geleden heeft plaatsgevonden. Normaal deel ik dit niet met mensen die zich hiervoor niet hebben aangemeld, maar wat we in die bootcamp hebben geleerd, is volgens mij zo waardevol dat ik toch een uitzondering maak en stukjes van die bootcamp hier ga delen.

Zo wil ik het vandaag hebben over de twijfels die ik bij veel beginnende zangers hoor. Sommigen vragen zich af: “Is het wel mogelijk om te leren zingen? Kan mijn stem zich nog wel verder ontwikkelen?” Anderen denken: “Ik ben niet met een zangtalent geboren. Is het dan wel mogelijk om stemvrijheid te ervaren tijdens het zingen?” Nog andere zangers hebben zich altijd onzeker gevoeld wanneer ze zingen, en vragen zich af hoe ze ineens dat zelfvertrouwen kunnen gaan voelen. 

De kern van al deze twijfels is eigenlijk de volgende vraag: kan iedereen leren zingen? Kan onze stem zich ontwikkelen? Daar komt het op neer.

Het antwoord dat ik dan altijd geef wanneer zangers mij die vraag stellen, is: ik geloof van wel. En waarom geloof ik dat? Omdat ik zelf die transformatie van rups naar vlinder heb meegemaakt.

 

Mijn transformatie

Om dat te illustreren, toon ik je hieronder een opname van mijn eindwerk in 2012. En ik moet toegeven, ik wil deze opname eigenlijk helemaal niet delen. Ik vind het vrij spannend om dit te doen. Want de Maggie die je hier ziet, is heel onzeker. Ze zingt niet alle noten juist, niet alles is zuiver en ze staat nogal ongemakkelijk op het podium. Maar ik wil je tonen van waar ik kom, want als ik mij kan ontwikkelen tot de zelfzekere zanger die ik vandaag ben, dan kan jij dat ook.

 

>> Spoel bovenstaande video door naar minuut 3:20

 

Je merkt het, niet alles was juist. Mijn stem was heel onstabiel, heel schel, en ik was heel onzeker. Ik heb dus een heel grote weg afgelegd sindsdien.

Hieronder volgt namelijk een recentere opname waarin je dat zal merken. Ik wil je uitnodigen om niet enkel naar het zangtechnische te luisteren, maar ook te letten op mijn lichaamstaal. Je zal zien dat ik veel sterker in mijn schoenen sta en ook veel meer durf op het podium. Ik communiceer bijvoorbeeld met de muzikanten, ik heb podiumprésence, ik vertel mijn verhaal. Een groot verschil met het vorige filmpje. Hier gaan we:

 

>> Spoel bovenstaande video door naar minuut 4:47

 

Je ziet dat dat al een wereld van verschil is. Nu wil ik je nog een laatste filmpje tonen dat nog recenter is. Hierin heb ik zelfs backing vocals. Ik durf ook te improviseren voor een publiek, wat heel eng is om te doen. Hier zal je dus merken dat ik echt kan genieten van het zingen, dat ik stemvrijheid ervaar. Hier gaan we:

>> Spoel bovenstaande video door naar minuut 6:10

Zoals je kan zien, heeft het mij dus echt jaren gekost om mij te ontwikkelen tot die zelfzekere zanger die ik vandaag ben. En dat terwijl ik, zoals je hebt kunnen zien, geen aangeboren zangtalent heb, integendeel.

 

Spiergeheugen trainen

De vraag is nu natuurlijk: hoe ben ik dan uitgegroeid tot die zelfzekere zanger? Wel, door doelgericht en doelbewust aan mijn stem te werken. De juiste zangtechnieken moesten in mijn spiergeheugen raken. Want zingen, dat is zoals sporten, dat is het trainen van spieren.

Als ik nú een basketbal in mijn handen zou krijgen en ik probeer die in de ring te gooien, dan zal dat negen op de tien keer mislukken, omdat ik daar niet in getraind ben. Maar als ik weet welke oefeningen ik elke dag kan doen om mijn spieren daar wel voor te trainen, dan is er na veel oefening misschien maar één kans op tien meer dat ik mis. Hetzelfde gebeurt bij zingen: onze stem zijn pure spieren die te trainen vallen.

Ik heb dus mijn spiergeheugen moeten trainen. Ik kreeg een roadmap om mijn stem te ontwikkelen. Ik wist van a tot z welke oefeningen ik moest doen, welke liedjes ik moest zingen om mijn stemspieren te trainen zodat ik mijn grote zangdoelen kon bereiken.

Heb je geen roadmap, dan heb je geen richting. Je doet dan wel bepaalde oefeningen, maar je weet niet of die wel goed zijn voor jou, omdat je bijvoorbeeld je kopstem niet traint. Dat zorgt ervoor dat je telkens opnieuw tegen dezelfde moeilijkheden aanloopt, waardoor je je motivatie snel kan kwijtraken. En misschien verlies je dan wel helemaal je passie voor het zingen. En dat willen we niet, toch?

Dus stel jezelf deze vraag: wil je blijven vasthouden aan die oude manier van denken dat niet iedereen kan leren zingen, of dat je een aangeboren talent moet hebben? Of wil je het een kans geven en jezelf ontwikkelen als zanger, als muzikant, om terug vol zelfvertrouwen te kunnen genieten van het zingen?

 

Het verhaal van Karen

Om aan te geven dat zingen echt wel aan te leren is, wil ik hier graag het verhaal delen van Karen. Zij heeft gedurende een groot deel van haar leven te horen gekregen dat ze toondoof is, en dat is heel spijtig voor iemand die graag zingt. Uiteindelijk bleek ze echter niet toondoof te zijn. Dit is wat Karen er zelf over vertelt:

“Ik dacht altijd dat er veel mensen enthousiast zijn en zeggen “iedereen kan dit”, maar dat is vooral omdat ze het zelf kunnen en die tools dan aanreiken. Maar ik dacht “als ik er geen talent voor heb, als ik het vermogen niet heb om dat te kunnen, dan kunnen ze nog zo enthousiast zijn maar dan leer ik niet zingen”. En ik had iets van… Ja, ik kan het gewoon proberen, misschien helpt het wel. En tot mijn stomme verbazing zing ik nu gewoon liedjes. Ik kan van mezelf nu beweren dat ik nu dus wél kan zingen. Het zal niet altijd even zuiver zijn, ik zal er soms flink naast zitten. Want mijn intern gehoor is nog altijd niet optimaal, ik hoor soms niet wanneer ik ernaast zit. Maar met alle tools en technieken heb ik in ieder geval gemerkt dat ik een bereik heb dat voor de meeste liedjes echt wel toereikend is. En dat ik bij de meeste liedjes, als je het vaak genoeg doet, ik echt wel de juiste toon kan vinden.”

Is dat niet prachtig? Karen is dus gegroeid van iemand die dacht “ik kan niet leren zingen” tot iemand die dat werkelijk wél kan. Super inspirerend, toch?!

 

Fail forward

Nu, als je klaar bent om te groeien als zanger, moet ik je nog één iets meegeven, en dat is het volgende: het zal niet makkelijk zijn. Dat is nu eenmaal hoe het meestal werkt. 

Op het moment dat jij helemaal klaar bent om jouw grote droom, jouw grote ambitie na te jagen, bijvoorbeeld vrijuit voor een publiek zingen, dan kunnen er namelijk twee dingen gebeuren: ofwel bereik je je doel, ofwel bereik je iets anders.

En vaak wanneer je iets anders bereikt dan je wou, dan begin je te denken: “Ik heb mijn doel niet bereikt, dus ik ben niet goed genoeg, ik ben een mislukkeling.” Je gaat er dus een label op plakken en jezelf identificeren met de situatie.

Maar eigenlijk kan je daar enorm grote lessen uit trekken. Elke uitkomst die niet je vooropgestelde doel is, is een les die je nodig hebt om nadien wel je doel te bereiken. En guess what? Als je je les de eerste keer niet hebt geleerd, dan zal je op dezelfde moeilijkheden blijven stoten tot je die les wel hebt geleerd. 

Dus je moet ervoor openstaan om lessen te leren, om te falen, om ervaring op te doen. Als iets niet direct lukt, dan wil dat niet zeggen dat je een mislukkeling of een faler bent. Neen, je leert een les die je nodig hebt om dat grote doel te bereiken. Het falen is nodig om die lessen te leren. Fail forward.

 

‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’

Ben je helemaal klaar om je te ontwikkelen als zanger, en wil je daarvoor aan de slag gaan met nieuwe zangtechnieken? Dan nodig ik je graag uit voor de workshop ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’. Daarin bekijken we samen die ene belangrijke zangtechniek die jou zal helpen om jouw stemkleur echt heel mooi te maken. Ze zal je helpen om je stemkleur warmer, ronder en helderder te maken, en om die hoge noten met heel veel ontspanning te kunnen zingen.

Wil jij weten wat die zangtechniek is? Meld je dan vliegensvlug aan via zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. Ik zie je heel graag daar!

Ik wil je ten slotte bedanken om hier opnieuw samen met mij een stukje van jouw tijd te hebben gespendeerd. Ik zie je heel graag volgende week opnieuw. Tot dan!