Ik vind mijn stem niet mooi!”: probeer dit!

inspiratie mindset Jan 12, 2021

Veel zangers vinden hun stem niet mooi, dat hoor ik zo vaak! Kan jij je daarin terugvinden? Wel, vandaag gaan we eens kijken wat we eraan kunnen doen!

 

Wil je ook graag beter leren zingen? Dan daag ik je uit om mee te doen aan de Zo Zing Je Zuiver Challenge! In 5 dagen leer je zingen zonder spanning, valse noten of onzekerheden. Het leukste? Het is helemaal gratis! Meld je hier aan 👇🏻

 

 

Jouw stemkleur

Veel zangers vinden hun stemkleur niet mooi en denken dat je daar niets aan kunt doen.

Zij gaan hun stem kleur vergelijken met andere zangers. Dat is heel normaal, we doen niets anders in ons dagelijks leven.

Maar…. Is het ook écht zo dat we onze stemkleur niet kunnen veranderen?

Sam Smith laat zien dat dit wel kan, hij is hèt voorbeeld dat je met je stemkleur kunt spelen. Het ene moment kan hij warm en donker klinken en het andere moment zingt hij heel nasaal. Hoe hij dat doet? Wel, dat is waar we nu naar gaan kijken.

Sam Smith speelt met zijn resonantieruimte, zijn strottenhoofd: hij is zich bewust van hoe hij zijn mond en zijn tong gaat plaatsen en hoe hij zijn zacht gehemelte plaatst, daar kun je mee gaan spelen.

Net zoals een klankkast van een gitaar is ons lichaam onze klankkast. Hoewel een gitaar van hout is en je daar niets aan kunt veranderen, kan dat met ons lichaam wel! Je kunt je strottenhoofd lager of hoger zetten waardoor je je stemkleur kunt aanpassen. Doe je dit niet dan blijf je een eentonige klank horen.

Wil jij in diezelfde oude denkwijze blijven hangen, geloven dat je je stemkleur niet kunt aanpassen en je stem niet mooi blijven vinden? Nee toch? Laat mij je helpen en laten we samen gaan oefenen!

Oefening 1: ma mi mo

Voor deze oefening hoef je alleen maar Ma Mi MO te onthoude

⏩ Doe je mee? Spoel de video door naar minuut 4:58 en zing mee!

Waarschijnlijk heb je deze oefening gedaan zonder erbij na te denken, dat noem je je neutrale stemkleur.

Oefening 2: ma mi mo (2)

Nu gaan we hetzelfde doen, maar ik geef je steeds opdrachten om het net iets anders te doen en wel achtereenvolgend op deze manier:

Neutraal, lelijk (heks/twang), opera, stilletjes, luid ,verdrietig, mooi, kort

⏩ Spoel door naar minuut 6:06 om mee te zingen!

Oefening 3: spelen met je klankkleur

Spoel eens terug en doe de oefening nog een keer, maar dan met je hand op je strottenhoofd en probeer te voelen of deze hoger gaat of lager. Wat voor invloed heeft dit op je stem?

Ik ben weer super benieuwd om je inzichten te lezen! Laat je het hieronder even weten? 

Het is aan jou om uiteindelijk een mooie balans te vinden! Veel succes!