Ik zing vals. Kan ik leren zingen?”

inspiratie mindset Feb 22, 2022

“Ik zing vals, dus ik kan niet leren zingen.” Waarschijnlijk heb je iemand dit al eens horen zeggen, of herken je de gedachte bij jezelf. Wel, over die woorden wil ik het vandaag met je hebben.

 

Wil je graag beter leren zingen aan de hand van een duidelijk stappenplan? Inschrijvingen voor Van A tot Zingen zijn NU van start gegaan! Klik hier om er alles over te weten te komen!

Vals zingen

“Ik zing vals, dus ik kan niet leren zingen.” Waarschijnlijk heb je iemand dit al eens horen zeggen, of herken je de gedachte bij jezelf. Wel, over die woorden wil ik het vandaag met je hebben.

Je bent zeker niet de enige die dit denkt. Ook mijn mama gelooft dat ze niet kan leren zingen. “Ik ben niet met een zangtalent geboren”, zegt ze dan. “Ik heb altijd al vals gezongen. Ik kan gewoon niet zingen en ik kan dat niet leren.” 

En ik hoor deze gedachte niet enkel bij mijn mama. Ik hoor ze ook vaak bij zangers of zangeressen waarmee ik samenwerk, of bij mensen die ik buiten het zingen tegenkom. “Ik heb altijd al willen zingen, maar mijn stem klinkt zo vals. Ik ben gewoon niet met een zangtalent geboren.”

Ik begrijp van waar die gedachte komt. We zijn namelijk opgegroeid met de idee dat we bij de geboorte allemaal een bepaald talent hebben meegekregen en hier weinig aan kunnen veranderen. Maar klopt dat wel? Laat ons daar eens verder naar kijken.

Leren zingen

Stel, je zegt: “Ja, ik ben zo iemand die vals zingt, en dus zal ik ook nooit goed kunnen zingen.” Het klinkt misschien wat vreemd, maar eigenlijk is het goed dat je dat denkt. Want het toont aan dat je het wel graag wil leren. En is leren niet altijd goed voor onze persoonlijke ontwikkeling?

Stel jezelf nu eens de vraag: “Is er ooit een moment geweest in mijn leven waarop ik dacht dat ik iets niet kon leren, maar het mij uiteindelijk toch is gelukt?”

Zelf was ik als kind bijvoorbeeld heel erg bang om te zwemmen. Ik was bang van water, en als ik in het water moest, moest er altijd iemand bij zijn. Maar hoewel ik het beangstigend vond, heb ik het op termijn toch geleerd: ik heb zwemlessen gevolgd, ik ben in het zwembad gesprongen, ik heb zelfs in de zee leren zwemmen! Het sleutelwoord hier is ‘leren’.

Van kunnen naar willen

Dat is de essentie, ook bij het zingen. Het gaat er niet om of je vals zingt of niet, het gaat er vooral om of je het wil leren. Niet of je het kan leren, want dat is sowieso mogelijk. Zingen is iets wat in je spiergeheugen moet geraken, het zijn spieren die je traint om je stembanden op een bepaalde manier te laten trillen. Dus je kan het zeker leren.

Maar het gaat niet om het kunnen, het gaat vooral om het willen. Als je zingen ziet als een vaardigheid die je kan ontwikkelen i.p.v. een talent dat je met je geboorte wel of niet hebt meegekregen, dan gaat er een heel nieuwe wereld voor je open. Een wereld vol mogelijkheden, in plaats van beperkingen!

Als je niet kunt zien dat je de keuze hebt om jezelf te ontwikkelen, dan blijf je vastzitten in die belemmerende manier van denken. Dan probeer je niet eens om een goede zanger of zangeres te worden, want het zit er zo ingegraveerd dat het toch niet mogelijk is. Op die manier zie je zingen niet meer als een hobby, maar als een onbereikbare droom, wat je op zich weer een demotiverend gevoel geeft waardoor je misschien helemaal stopt met zingen. Dat zou toch jammer zijn, niet?

Zingen begint bij… je ademhaling

Nu denk je misschien: “Oké Magalie, je hebt me overtuigd dat ik kan leren zingen, maar hoe begin ik daar nu aan?” Wel, alles begint bij de basis, en dat is: jouw ademhaling! Zingen is ademen, zo simpel is het. 

Laten we eens een oefening doen, zodat je voelt wat de juiste ademhaling is tijdens het zingen. Wil je toch liever eerst wat meer weten over je ademhaling? Check dan zeker deze video.

Adem eerst alles uit en adem dan gewoon opnieuw in zonder na te denken. Vervolgens adem je uit op een hele lange ‘ssssssssss’. Voel dat naarmate de lucht verdwijnt je buikspieren zich meer en meer opspannen. Wanneer je niet meer kan, laat je je buikspieren gewoon los. 

Wat heb je gevoeld? Heb je niets gevoeld? Doe de oefening dan zeker nog eens opnieuw. Je zou namelijk moeten voelen dat je automatisch weer wordt bijgevuld met lucht en je buik weer helemaal uitzet. Voelde je dat niet direct, doe de oefening dan eens met je hand op je buik en voel hoe die weer helemaal uitzet wanneer je je buikspieren lost.

Je denkt nu misschien: “Moet ik nu een dikke buik hebben tijdens het zingen?” Deels is dat zo, maar daar kunnen we nog uren over babbelen. Wil je daar meer over te weten komen, check dan zeker de afleveringen over ademhaling. Die vormt nu eenmaal de basis van alles. Als die goed zit, dan kunnen we overgaan naar de gevorderde zangtechnieken.

Mocht je hier sowieso verder in willen gaan, dan nodig ik je van harte uit voor de (gratis) Zo Zing Je Zuiver Challenge. In deze 5-daagse Challenge kom je in 5 dagen te weten wat de essentiële zangtechnieken zijn om zuiver te zingen, zonder spanning of onzekerheden. 

Laat zeker in de comments hieronder weten wat je hebt bijgeleerd in deze aflevering, of stuur de video of podcast door naar een vriend(in) die denkt dat hij/zij nooit goed zal kunnen zingen. Wie weet kunnen we hem/haar van mening doen veranderen! 

Ik wens je een fijne week toe en heel graag tot volgende week!