Improvisatie voor zangers: blues toonladder

improvisatie Aug 25, 2020

Hoe zing je de blues toonladder? Waarom is deze zo interessant voor zangers? Helpt het je als zanger improviseren? Al je vragen worden in deze video beantwoord!

 

Voor we samen lekker gaan zingen, is het van essentieel belang om je stem op een gezonde manier op te warmen. Download hieronder de Ultieme Opwarming helemaal gratis! ??

Waarom de blues toonladder?

De blues toonladder gaat je met twee grote zaken helpen:

✅ Het helpt je improviseren

✅ Het helpt je “krulletjes” of riffs zingen

Hoewel de toonladder de “blues toonladder” heet, kan je deze toonladder ook toepassen in de popmuziek. Heel interessant dus voor ons als hedendaagse zangers!

Hoe zit het juist in elkaar?

⏩ Spoel de video door naar minuut 2:10. Daar ga je horen hoe de blues toonladder juist klinkt.

Belangrijk om te weten is dat er doorheen de blues toonladder een chromatische passage is (= allemaal halve tonen achter elkaar). Dit is heel moeilijk te zingen! Eens je weet waar die chromatische passage zich bevindt, is het makkelijker om de toonladder juist te zingen.

Klinken termen zoals “chromatische passage” of “toonladder” als chinees voor jou? Geen paniek! Dit zijn notenleer termen.

Wil je graag de basis van notenleer lezen en zelfstandig een partituur kunnen volgen? Dan zou ik je sterk aanraden om mijn online notenleer workshop te volgen.

Klik hier voor alle informatie over de online notenleer workshop.

Praktijk

Het beste wat je kan doen, is de toonladder doorzingen. Het is door het te doen, doen, doen en nog eens doen dat de toonladder in je oren en spiergeheugen gaat kruipen. Eens deze toonladder in je lijf zit, kan je ermee gaan spelen en improviseren (of krulletjes gaan zingen).

⏩ Spoel de video door naar minuut 5:04 en zing mee!