Je favoriete zanger nazingen is niet altijd de beste leerschool

inspiratie mindset Nov 09, 2021

Veel zangers denken dat je goed zingt wanneer je je favoriete zanger kunt nazingen. Jij misschien ook? Vandaag deel ik met je waarom dat eigenlijk niet zo is…

 

Klaar om de transformatie van “onwetende” naar “zelfzekere” zanger mee te maken? Op 10 februari 2022 gaat de Zelfzekere Zanger Bootcamp door! Hét (online) event voor gepassioneerde zangers die zich verder willen ontwikkelen (en ja, het is gratis!). Meld je aan op de wachtlijst om als eerste te weten te komen wanneer je je kan aanmelden voor dit unieke evenement 👇🏻

Je favoriete zanger nazingen

Veel zangers denken dat je goed zingt wanneer je klinkt als de originele artiest. Wat bedoel ik daarmee? Stel dat jij een nummer van Adele wilt zingen. Veel zangers denken dan dat wanneer jij zoals Adele gaat klinken, met diezelfde warme en ronde stemkleur, je het dan ‘juist’ doet. Maar wat is dan “juist”? 

Ik snap waar die denkwijze vandaan komt. We horen iemand zingen, we willen graag net zo goed als haar/hem klinken en we proberen het dan na te doen. Het is dan een logische volgende stap om te geloven dat wanneer we dat kunnen nadoen, we het ook helemaal goed doen. Nu is de vraag: is dat ook zo? 

Je stem kapot zingen

Door de originele artiest te blijven na zingen en te geloven dat het pas goed is als je deze artiest nadoet, zou je je stem kapot kunnen zingen. Je bent je dan namelijk niet bewust van welke zangtechnieken deze artiest gebruikt, als deze technieken, die de originele artiest gebruikt, jou onbekend zijn.

Je weet niet hoe je deze kunt toepassen en begeeft je op onbekend terrein. Je weet niet welke stemspieren samen moeten werken, je weet niet welke plaatsing goed is of hoe je bepaalde noten moet aanzetten. Dat kan uiteindelijk leiden tot stemproblemen. 

Door dus gewoon te luisteren naar een lied en deze na te zingen leer je niet veel bij. Dat doe je pas door de zangtechniek erachter te leren kennen en onder de knie te hebben. Dat je je stem gaat ontwikkelen, zodat je uiteindelijk alle stemkleuren van de wereld kan nadoen. Of de stemkleuren van die artiest die jij zo graag wilt nadoen.

Pssst: wil je meer te weten over hoe je kan spelen met je stemkleur? Check dan zeker deze video!

Het is ook zo dat je hierdoor die vrijheid gaat ervaren tijdens het zingen waar we allemaal naar op zoek zijn. Focus je je niet op de zangtechnieken en het ontwikkelen van je unieke stemgeluid, dan blijf je tegen diezelfde stemproblemen aanlopen. Die hoge noot blijft dan moeilijk aanvoelen, die lange zinnen blijven lang aanvoelen of je blijft buiten adem raken tijdens het zingen. Dat is iets wat we niet willen! 

Ga je de uitdaging aan?

Als jij graag zoals jouw favoriete artiest zingt en weet welke zangtechniek daarachter schuilt dan kun je die stemvrijheid gaan ervaren. Hiervoor wil ik je uitnodigen voor de gratis ‘Zo Zing Je Zuiver’-challenge. Je leert hier in 5 dagen de essentiële zangtechnieken; de basis waarop je kunt verder bouwen. Meld je hieronder voor de Zo Zing Je Zuiver challenge 👇🏻

 

Wanneer jij de zangtechnieken kent en de originele zanger nabootst zal er een groot verschil zijn. Ik hoop dat de volgende keer als je een nummer gaat zingen je stilstaat bij hoe je dit wilt brengen: als de originele artiest of op jouw eigen unieke manier? Natuurlijk hoop ik dat je voor jouw eigen unieke manier kiest. Je kunt die originele zanger altijd als inspiratie gebruiken.

Wil je graag deel uitmaken van de leukste zangfamilie op facebook? Word lid van de Zangles Met Maggie Facebook groep.

Ik hoop dat ik je hiermee wat meer perspectief heb gegeven en bedankt voor het lezen/kijken/luisteren!