Je stem (en jezelf) rust gunnen

inspiratie mindset stemverzorging Jan 04, 2022

Je stem (en jezelf) de nodige rust gunnen is van essentieel belang in je ontwikkeling als zanger. Maar hoe doe je dat? En kan dat zonder je schuldig te voelen? Dat is waar we het vandaag over gaan hebben!

 

Klaar om de transformatie van “onwetende” naar “zelfzekere” zanger mee te maken? Op 10 februari 2022 gaat de Zelfzekere Zanger Bootcamp door! Hét (online) event voor gepassioneerde zangers die zich verder willen ontwikkelen (en ja, het is gratis!). Meld je aan op de wachtlijs om als eerste te weten te komen wanneer je je kan aanmelden voor dit uniek evenement  👇🏻

De kracht van rusten

Dit onderwerp is afkomstig van een quote op een kaartje dat al een tijdje naast me op mijn bureau zit namelijk, “The rest is the work”. En de beschrijving geeft aan dat er geen schuldgevoel verbonden hoort te zijn aan de momenten waar je wilt rusten. Wanneer je denkt aan het feit dat je moet werken, werken, werken, moet je jezelf herinneren dat rusten deel uitmaakt van het werk zelf.

Ik ben het hier volledig mee eens. Jij ook? Uit mijn persoonlijke ervaring kan ik zeggen dat ik vroeger een bezige bij was. Mijn passie voor wat ik doe is zo groot dat ik mij er heel gauw in kan verliezen door alles op me te nemen zoals online cursussen, coachen, samenwerkingen, groepswerk en ga maar door.

Maar het schijnt dat de momenten waar ik ervoor kies om 20 minuten een wandeling te maken in de zon, ik zoveel productiever terug kom. Dit komt omdat ik mijn brein even heb laten rusten. Dit gaat hetzelfde met je stem!

Je stem tot rust laten komen

Heel vaak wanneer zangers terug komen van een vakantie en ze hun stem hebben laten rusten, zingen ze bepaalde oefeningen veel beter. Dit komt omdat ze hun stemspieren hebben laten rusten. Zowel je stemspieren als je brein laten rusten is zo belangrijk, omdat dit je creativiteit een boost kan geven.

Psssst: wil je graag je stem laten rusten maar weet je niet goed hoe? Check dan zeker deze video met een ontspannende vocal workout!

Eigen ervaring…

Ik deed zelf een test en koos ervoor om naar de wellness te gaan met mijn moeder op een normale werkdag. Zij is het creatieve brein achter het Popkoor die ik heb waarbij we elk jaar een geweldige show in elkaar steken (met uitzondering van de afgelopen jaren wegens Corona).

Tijdens onze wellness hebben we zoveel kunnen brainstormen en zijn er zoveel nieuwe ideeën in ons opgekomen om de show vorm te geven, dankzij de tijd die we hebben uitgetrokken om niet te werken maar te rusten.

Het maken van deze video is ook een voorbeeld. Ik neem deze video op voor youtube en mijn podcast, maar helaas had ik nog geen inspiratie voor de video. Ik besloot toen een wandeling buiten te maken en bij terugkomst zag ik dit kaartje! Ik dacht meteen dat het ook invloed heeft voor jou als zanger en niet alleen als je ondernemer bent of een drukke job hebt. Rust is belangrijk voor iedereen (en wordt veel te weinig genomen).

Hoe definieer jij “rust”?

Rust is essentieel. Het kan goed zijn voor je stem, maar ook voor je gedachten. Zingen, maar ook zwijgen, kan rustgevend zijn.

Dus de opdracht naar jou toe is jezelf tot denken brengen over hoe rust er voor jou en je stem uitziet. Meditatie is voor sommige zangers een vorm van rust. Toen ik student was en lange dagen van 10 uur werkte was naar het toilet gaan rust voor mij. Iedereen heeft zijn eigen ding, wat betekent “rust” voor jou?

Voor sommige mensen is “rust” connecten met gelijkgestemde zangers. Is dat voor jou van toepassing? Word dan zeker lid van onze gesloten facebook groep, de leukste zangfamilie op het internet!

Daag jezelf nu uit om deze vorm van rust vaker in je dagelijks leven in te plannen. Ga jij de uitdaging aan? Laat het in de comments hieronder even weten zodat we elkaar kunnen inspireren!

Waarschijnlijk ga je mij zeggen: waar begin ik? Om je hierbij te helpen heb ik de ‘Zo Zing Je Zuiver’ challenge opgezet. Hier leer jij in vijf dagen de essentiële zangtechniek van de eerste fase. Het is helemaal gratis, ik nodig je er graag voor uit. 👇🏻