Je stem laten uitblinken tijdens het zingen: een lied transponeren

inspiratie mindset Dec 08, 2020

Een lied transponeren. Wat is dat? Waarom is het belangrijk en hoe doen we dat? Kom het hier allemaal te weten!

 

Wil je ook graag beter leren zingen? Dan daag ik je uit om mee te doen aan de Zo Zing Je Zuiver Challenge! In 5 dagen leer je zingen zonder spanning, valse noten of onzekerheden. Het leukste? Het is helemaal gratis! Meld je hier aan ??

Wat?

Transponeren… wat is dat juist? Eigenlijk is het iets heel simpel.

Stel dat je een lied zingt dat op een do begint (als je geen noten leest, geen paniek! Probeer even mee te volgen ?).

Als je dat lied nu zingt, maar start op een re (een toontje hoger dus), is het lied getransponeerd.

Een lied transponeren wilt dus zeggen dat je heel het lied een toon (of meerdere tonen) hoger (of lager) gaat zingen/spelen.

“Ja, maar…”

Wat ik heel vaak in mijn zangstudio hoor is dit:

“Ja, maar als ik dat een toontje lager dan Beyoncé (lees: je favoriete zanger) zing, dan doe ik het niet even goed. Dan zing ik niet even mooi.”

Ik ga daar helemaal niet mee akkoord (en ja, nu deel ik even mijn eigen mening ?).

Stel dat de laagste noot in het lied een re is en de hoogste een si. Wanneer je het liedje een toontje lager zet, wordt de laagste noot een do en de hoogste een la.

Wat belangrijk is om te weten is dat de AFSTAND tussen de laagste en de hoogste noot hetzelfde blijft! En dat is waar de uitdaging zit!

Wie weet kan Adele (of Alicia Keys, of Beyoncé,…) het geen toontje lager zingen. Wilt dat dan zeggen dat jij dat niet mag doen? Ik geloof van niet.

De juiste toonaard vinden is volgens mij van essentieel belang. Het is hetgeen dat je stem gaat doen schitteren, waar je gaat doen uitblinken als zanger.

(Dit is natuurlijk maar mijn bescheiden mening ?)

Waarom?

Waarom is een lied hoger of lager zetten zo belangrijk? Waarom moet je gaan transponeren?

Omdat elke stem uniek is en een bepaald bereik heeft. Het is aan jou om bij elk lied de sweet spot te vinden zodat je kan blinken tijdens het zingen ?

Hoe?

Eigenlijk heb ik het daarnet al verklapt, maar een lied transponeren is super simpel: je past de beginnoot aan en zingt deze een toon (of meerdere tonen) hoger (of lager).

Stel dat je jezelf op piano of gitaar begeleidt tijdens het zingen, kan je spelen met de akkoorden van je lied (of op de gitaar: de capo verschuiven).

Werk je eerder met karaoke versies? Probeer dan dit in de zoekbalk te typen:

“Titel van je lied + karaoke + lower key”

voorbeeld: Let it be – karaoke – lower key

Je gaat allerlei verschillende karaoke versies van dit lied tegenkomen en dan kan je verschillende toonaarden uitproberen en voelen de welke het beste bij je past.

In de praktijk

⏩ Spoel de video door naar minuut 4:14 om dit in de praktijk te zetten met “The One That You Love van LP”.

In de video ga je horen dat we aan de slag gaan met 3 verschillende toonaarden. Welke is voor jou de beste? Laat het in de comments hieronder weten ?