Je stem snel en efficient opwarmen met de Ultieme Opwarming

populair zangtechniek Sep 18, 2019

Begin je soms te zingen en voel je dan als je slijmen loskomen waardoor je als een brulaap begint te kuchen? Ok, dat is misschien overdreven, maar door je stem op te warmen zal het je zeker nooit overkomen!

 

Stap 1: SOVT oefeningen

S.O.V.T staat voor Semi Occluded Vocal Tract. Een heel ingewikkelde term om iets heel makkelijks uit te leggen. Hier zoeken we oefeningen waar veel luchtstroom aanwezig is. Denk aan toonladders op een ‘v’ of ‘brrr’ of ‘szh’.

Stap 2: Kopstem wakker maken

De ‘oe’ klinker wordt geassocieerd met onze kopstem. Kies een toonladder en laat je innerlijke opera diva in je los!

Stap 3: Borststem wakker maken

Om onze borststem wakker te maken gaan we naar het tegenovergestelde van de smalle ‘oe’ klinker en gaan we naar een brede ‘a’ klinker. Kies een toonladder en maak je klank zo groot en vol mogelijk.

Stap 4: mix voice wakker maken

Mix voice dat is onze kopstem en borststem samen combineren. Hier zoeken we een oefening waar je heel de tijd van de ene naar de andere register springt.

Stap 5: Tongtwisters

Tongtwisters zijn de leukste manier om ons gezicht en articulatoren wakker te maken. Denk aan voorbeelden als ‘pannenkoeken bakken’ of ‘fietsenbanden plakken’.

Wil je graag al deze oefeningen op een rijtje? Download hieronder mijn Ultieme Opwarming. Je krijgt helemaal gratis en voor niets een pdf en mp3 in je mailbox die je stap voor stap begeleid om je stem op een gezonde manier op te warmen. Geen excuus meer om niet op te warmen voor je volgende zangsessie!