Zet Je Jezelf Op Eén?

mindset Aug 23, 2022

 Denk jij ook dat jezelf op de eerste plaats zetten als zanger en als persoon egoïstisch is? In de aflevering van deze week help ik jou van deze belemmerende gedachte af.

Veel beginnende zangers zijn ervan overtuigd dat zingen een hobby is, maar dat ze daarbij zichzelf niet op nummer één mogen zetten. Eigenlijk herken ik dit thema ook bij zangers die al langer zingen. Het idee om zichzelf op nummer één te zetten vinden ze egoïstisch. Of ze vinden dat ze daardoor een dikke nek hebben, of dat ze daardoor niet lijken te zorgen voor hun omgeving. Misschien herken je die gedachte ook bij jezelf. 

Een moeder is daar ook een goed voorbeeld van. Zij zal haar kinderen altijd op nummer één zetten. Het is hoe we zijn opgegroeid. Van moeders, maar ook van vaders, wordt nu eenmaal verwacht dat ze hun kinderen altijd op de eerste plaats zetten. 

Dus heel vaak als ik dan samenwerk met zangers, of ze nu al dan niet moeder of vader zijn, en ik vertel hen dat zingen een prioriteit mag zijn omdat zij een prioriteit zijn, dan zeggen ze vaak: “Dat kan niet, ik kan hier niet evenveel tijd of energie in steken als ik zou willen, want…”. En dan komen er excuses over wat ze nog moeten doen of voor wie ze nog moeten zorgen.

Ik kan dus heel goed de overtuiging begrijpen dat jezelf op de eerste plaats zetten egoïstisch is, want er wordt zo veel van ons verwacht. Maar het gevolg daarvan is dat we gaan ‘people pleasen’, dat we iedereen om ons heen tevreden willen stellen, maar we onszelf vergeten. Misschien herken je dat ook bij jezelf. 

Zelf heb ik ook al in die negatieve gedachtenmolen gezeten, waarbij ik iemand wou plezieren zonder mijn eigen noden en behoeftes voorop te zetten. Maar door onze eigen noden en behoeftes te negeren, creëren we heel veel stress en onzekerheden. Want we gaan ook altijd bevestiging zoeken: heb ik het wel goed gedaan, komt dit wel goed over? En als we die bevestiging niet krijgen, worden we onzeker. Daardoor verliezen we onszelf ook een beetje. Want door altijd iemand anders te willen plezieren, gaan we minder bewust zijn van wie wij zijn, wat wij willen en wat wij leuk vinden in het leven.

 

Je eigen zuurstofmasker

Laat ons dus eens kijken hoe het eruit zou zien als we ‘jezelf op nummer één zetten’ zouden beschouwen als iets noodzakelijk i.p.v. iets egoïstisch. Hoe zou dat óók waar kunnen zijn? 

Als voorbeeld neem ik graag het vliegtuig. Als je ooit al het vliegtuig hebt genomen, dan krijg je in het begin de volgende veiligheidsinstructie: als bij een noodlanding de zuurstofmaskers uit het plafond vallen, zet dan altijd eerst jouw eigen masker op vóór je je kinderen helpt met hun masker. In die situatie lijkt dat heel logisch. Want als jij niet eerst je eigen masker opzet, en je valt flauw, dan kan jouw kind zijn of haar masker ook niet opzetten.

Dus dan is mijn vraag: waarom handelen we ook niet zo in ons dagelijkse leven? Want wanneer jij je goed in je vel voelt, wanneer jij ontspannen, gelukkig of blij bent, dan kan je gaan ‘people pleasen’ vanuit jouw eigen kracht. Maar als jij met stress, zenuwen en onzekerheden zit, en je gaat dan anderen proberen helpen en plezieren, en afhangen van hun bevestiging, dan bevinden we ons in een vicieuze cirkel. 

Hoe zou het eruit zien om in het dagelijkse leven eerst je eigen zuurstofmasker op te zetten vooraleer je de mensen om jou heen gaat helpen? En welke rol speelt zingen daarin? Want voor heel veel zangers is zingen een moment voor zichzelf, een uitlaatklep, een feelgoodmoment. Zingen is voor hen het wegtoveren van stress, emoties verwerken, vrijheid ervaren. Als zingen jouw zuurstof is, is het dan nog altijd egoïstisch om er tijd en energie in te investeren?

Ik ben ervan overtuigd dat dat niet zo is. Zingen is namelijk een belangrijke tool in je persoonlijke ontwikkeling. Het zorgt voor meer zelfvertrouwen, meer geluk, meer ontspanning. En dan kan je de mensen om jou heen gaan beïnvloeden, zodat zij ook dat geluk en die ontspanning kunnen ervaren. 

Zelfzekere Zanger Bootcamp

Als je klaar bent om die stap naar de Zelfzekere Zanger te zetten, zodat je vol vrijheid kunt genieten van het zingen, dan nodig ik je heel graag uit voor de Zelfzekere Zanger Bootcamp. Deze gratis(!) bootcamp is speciaal voor zangers die willen groeien van beginnende, onwetende zanger naar die zelfzekere muzikant die vol zelfvertrouwen kan genieten van het zingen. Na deze bootcamp sta je niet alleen zangtechnisch veel sterker in je schoenen, maar ook je zelfvertrouwen zal een heuse boost hebben gekregen.

De bootcamp vindt slechts twee keer per jaar plaats, dus meld je hieronder vliegensvlug aan om je te verzekeren van jouw plekje. Ik hoop alvast jou daar te zien!

 

 

Ik wil je heel graag bedanken om je tijd hier opnieuw samen met mij te hebben doorgebracht. Ik hoop je heel graag volgende week terug te zien, tot dan!