Stop Met Jezelf Te Vergelijken Met Andere Zangers En Doe Dit In De Plaats

inspiratie mindset Jun 28, 2022

Vergelijk jij je als zanger snel met andere zangers of medestudenten? En wil je weten hoe je daar beter mee kan omgaan? Dan is de video van deze week zeker iets voor jou. 

<

De inspiratie voor deze aflevering is ontstaan tijdens het ‘Van A tot Zingen’ - traject. Wanneer je in groep aan een bepaalde opleiding begint of met een bepaald coachingstraject, dan is de kans heel groot dat je jezelf begint te vergelijken met anderen. En dat is heel normaal.

Maar wanneer je jezelf met anderen begint te vergelijken, dan vergelijk je eigenlijk appels met peren. Dat zal hierna nog wel duidelijk worden. Jezelf vergelijken zorgt ook vaak voor negatieve gedachten, en dat willen we vermijden als zanger, toch?

Wat kan helpen, is om je perspectief te veranderen en het van een andere kant te bekijken. Zo heb ik ooit eens een zanger gehad die bij mij les volgde en in zijn allereerste les een nummer van Bart Peeters zong. Op het einde van de les vroeg ik hem wat hij ervan vond. “Ja, het is wel goed,” zei hij, “maar het is nog niet zoals Bart Peeters, hé?”

Wat hij hier aan het doen was, was appels met peren vergelijken. “Dat kan wel zijn,” antwoordde ik, “maar Bart Peeters heeft een heel andere weg afgelegd dan jij. Hij zingt al jaren en heeft waarschijnlijk al heel wat zanglessen gevolgd, terwijl jij net je eerste les hebt afgewerkt. Je kan dat niet vergelijken.”

Kijk naar jezelf

De enige persoon met wie je jezelf zou mogen vergelijken, is jezelf. Daarbij kijk je vanwaar je komt, welk pad je hebt afgelegd, en waar je naartoe gaat. De persoon die je vandaag bent, is dan hopelijk iemand anders dan de persoon die je zes maanden geleden was. Want dat wil zeggen dat je gegroeid bent. Maar ook als dat niet het geval is, is dat helemaal oké. Want dan weet je of je ofwel op die plek wil blijven, ofwel verder wil groeien. 

Een valkuil daarbij is wel dat je jezelf enorm veel druk gaat opleggen. Ook al kijken we enkel naar onszelf, soms kan het zijn dat we niet de vooruitgang hebben geboekt die we zouden willen. Hier wordt het moeilijk, want dan vergelijken we onszelf met onszelf, maar verwachten we enorm veel van onszelf. We leggen de lat zodanig hoog dat het bijna onmogelijk wordt om erover te geraken. En dan zitten we in het verhaal rond perfectionisme.

‘Don’t try so hard’

Wat ik je in deze aflevering daarom wil meegeven, is zelfcompassie en mild zijn voor jezelf. Het is een thema waar niet zoveel aandacht aan wordt besteed, maar dat toch heel veel invloed heeft op hoe we onszelf ontwikkelen als zanger.

Daarom wil ik vandaag ook werken met een nummer van Queen, ‘Don’t try so hard’. Het nummer is niet zo bekend, maar ik vind de tekst heel inspirerend en heel erg passen bij dit onderwerp.

Het gaat mij niet om het zangtechnisch juist zingen, de focus ligt deze week volledig op de tekst zelf. En ik wil dat je het nummer alleen meezingt als je het gelooft. Het is zo belangrijk dat je de overtuiging kunt aannemen die in het nummer zit.

If you're searching out for something

Don't try so hard

If you're feeling kind of nothing

Don't try so hard

 

When your problems seem like mountains

You feel the need to find some answers

You can leave them for another day

Don't try so hard

 

>> Zing mee vanaf minuut 7:32

 

Als je nog verder wil gaan met dit nummer - want het gaat nog zo veel dieper - dan moedig ik je zeker aan het helemaal te zingen of te beluisteren. De boodschap is vooral om die zelfcompassie te vinden. Want het is inderdaad moeilijk om jezelf te vergelijken en jezelf die hoge standaarden op te leggen, maar zelfcompassie is daar volgens mij het antwoord op.

Ik hoop dat je hier iets waardevol hebt uitgehaald. Laat me in de comments hieronder zeker weten hoe jij dit ervaren hebt, wat je er hebt uitgehaald, en hoe je hiermee verder aan de slag gaat. Ik kijk alvast uit naar jullie reacties!

Ik wil je bedanken om deze tijd hier opnieuw samen met mij te hebben doorgebracht, en heel graag tot volgende week!