Klink Beter In Minder Dan 5 Minuten

inspiratie zangtechniek Mar 12, 2024

Wil jij ook beter klinken tijdens het zingen? Vandaag ontdek je hoe je daar in minder dan 5 minuten in slaagt!

 

 

De tools en technieken die ik je vandaag meegeef, geef ik ook steevast mee aan nieuwe zangers die bij mij zangles beginnen volgen. Wanneer ze die dan toepassen, verandert hun klank helemaal.

Veel beginnende zangers denken echter dat een slechte klank wordt veroorzaakt door een tekort aan zangtechniek. Soms klopt dat, want zangtechniek vormt de basis van jouw zang, dus die moet wel goed zitten. Maar het is verkeerd om te denken dat je eerst jarenlang aan je zangtechniek moet sleutelen om tot een mooie klank te komen. Nee, dat kan veel sneller, en dat zal jij vandaag ook ondervinden.

Als je die fout niet meer maakt, dan kom je terecht in de wereld van de zelfzekere, getrainde zanger. Die zanger weet heel goed welke tools en technieken op een heel korte tijd heel veel impact kunnen hebben op je stem. De getrainde zanger weet ook dat een goede klank niet per se met zangtechniek heeft te maken. Soms ligt het namelijk ook aan een bepaalde houding of emotie.

Zoals je weet vertrekken we hier altijd vanuit de vier pijlers van de Zing Je (Zelf) Vrij-formule: mindset, zangtechniek, creativiteit en verbinding. Hoewel ik daarnet zei dat klank niet altijd met zangtechniek te maken heeft, zitten we vandaag wel in die zangtechnische pijler. We zullen namelijk kijken op welke manier we stemvrijheid kunnen ervaren, wat net de focus is van die pijler.

 

‘Life on Mars’

Om jou een betere klank te geven, werken we vandaag met het refrein van ‘Life on Mars’ van David Bowie. Eerst zullen we het eens doorzingen, waarbij je je nadien een cijfer van 0 (= moeilijk om te zingen) tot 10 (= supergemakkelijk) mag geven. Nadien zullen we vier technieken overlopen die snel impact zullen hebben op jouw klank, waarbij je je telkens opnieuw een score geeft, zodat je ziet hoe efficiënt die techniek is voor jou.

Dit is het stukje waarmee we vandaag werken:

Sailors fighting in the dance hall

Oh man, look at those cavemen go

It's the freakiest show

> vanaf minuut 04:53 in de video zingen we dit samen een eerste keer door

 

Techniek 1: houding

Vaak zijn we tijdens het zingen zo gespannen dat de lucht niet vrij door ons lichaam kan stromen. Zing dus nog eens opnieuw ‘Life on Mars’, maar laat je armen tijdens het zingen van links naar rechts zwieren. In het Engels heet zoiets ‘floppy arms’: je laat je lichaam vanuit je romp van links naar rechts roteren, en je laat je armen, alsof je een pop bent, gewoon losjes meezwieren. De idee is dat we zo alle spanningen loslaten en onze klank openen.

> laat je armen zwieren vanaf minuut 07:15

 

Techniek 2: ‘bite’

Ik ga vandaag niet de volledige theorie achter ‘bite’ uitleggen, maar in het kort is ‘bite’ het gevoel dat je hebt wanneer je in een dikke appel bijt: je zacht gehemelte gaat omhoog, je wangen worden breder, waardoor je veel meer ruimte hebt in je mond. Probeer dat dus eens toe te passen op het stukje hierboven.

> activeer je ‘bite’ vanaf minuut 08:53

 

Techniek 3: middenrifademhaling

Voor meer informatie over je middenrifademhaling verwijs ik je graag door naar deze of deze video. De bedoeling is dat je bij elke inademing je buikspieren loslaat, en bij elke aanzet van een zin ze opnieuw activeert.

> activeer je middenrifademhaling vanaf minuut 11:00

 

Techniek 4: focus op emotie

Met deze techniek gaan we even heel contra-intuïtief tewerk, want we gaan alle zangtechniek loslaten en ons focussen op het verhaal en de emotie in dit nummer. Het is natuurlijk een heel abstracte tekst, maar welke betekenis geef jij eraan: woede, frustratie, liefde, geluk? Probeer de emotie die jij erbij voelt te verklanken in je zang.

> focus je op de emotie vanaf minuut 12:48

Nu we deze vier technieken hebben overlopen, zou je normaal gezien vijf scores op tien moeten hebben. Welk cijfer is daarvan het hoogst? Deze techniek werkt voor jou het beste om jouw klank te verbeteren.

Ik nodig je daarom uit deze techniek nu te gaan toepassen op een volledig nummer, zodat je daarmee kan experimenteren en je klank kan verbeteren. Laat me ook zeker weten welke techniek dat is. Ik ben heel benieuwd naar jullie antwoorden in de comments hieronder!

 

‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’

Deze vier technieken zijn natuurlijk ‘quick fixes’. Op lange termijn is een goede zangtechnische basis dé sleutel tot succes.

Daarom geef ik binnenkort een (gratis!) workshop, ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’. Daarin leer je de belangrijkste zangtechniek om zonder spanningen, heesheid of onzekerheden te zingen. Ze zal je helpen om je stemkleur warmer, ronder en helderder te maken, en om die hoge noten met heel veel ontspanning te kunnen zingen.

Ik nodig je dus heel graag uit voor die workshop. Het enige wat je nog hoeft te doen is je aanmelden via zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. Ik zie je heel graag daar!

Ik wil je ten slotte bedanken om hier samen met mij opnieuw een stukje van jouw tijd te hebben doorgebracht. Bedank ook jezelf om aan jouw zangontwikkeling te hebben gewerkt. Ik zie je alvast heel graag volgende week terug. Tot dan!