Last Van Podiumstress? Dit Kan Helpen!

mindset Jan 24, 2023

 Heb jij ook last van podiumstress wanneer je voor andere mensen zingt? Wel, dat is heel normaal! Ik vertel je er meer over in deze aflevering.

 

Vandaag wil ik het hebben over podiumstress en zenuwen tijdens het zingen. Heel veel zangers geloven namelijk dat het niet oké is om die stress, angst of zenuwen te ervaren.

Ik snap ook wel waar dat idee vandaan komt. Want als we kijken naar onze favoriete artiesten, de artiesten waar we naar opkijken, dan lijken die mensen het gemakkelijk te hebben, alsof zij daar geen last van hebben. Op die manier zijn we dus opgegroeid met het idee van ‘het is abnormaal dat ik als zanger stress heb als ik voor andere mensen moet zingen’. Er wordt ook helemaal niet gesproken over podiumstress en hoe normaal dat eigenlijk is.

 

Bruce Springsteen

Dus de vraag die we ons vandaag stellen is: is het zo dat geen enkele (succesvolle) artiest last heeft van die stress, angsten en zenuwen op het podium?

De waarheid is dat de meesten dat wél ervaren. Een voorbeeld dat ik altijd heel graag geef is Bruce Springsteen.

Beeld je eens de volgende symptomen in: klamme handen, je maag in de knoop, trillende benen, een droge mond, zweten. 

Als je deze symptomen hoort, waar denk je dan aan? Welke emotie of welk gevoel beschrijf ik dan volgens jou? De meeste mensen zouden zeggen: angst.

Wel, het interessante is dat Bruce Springsteen ooit in een interview die symptomen heeft beschreven en zei: “Als ik die zaken voel, als ik die klamme handen voel, als ik die knoop in mijn maag voel, als ik mijn benen voel trillen, als ik voel dat mijn mond droog wordt, dan weet ik dat ik klaar ben en excited ben om het podium op te gaan.” Is dat niet prachtig?

Dus in de plaats van die symptomen gelijk te stellen aan angst, gaat hij ze gelijkstellen aan ‘ik ben er klaar voor, I’m excited, om op het podium te gaan’. En dat is de kracht die wij hebben, als persoon, als zanger, om aan die symptomen andere betekenissen te geven.

 

Beyoncé

Nog een ander voorbeeld van artiesten die ook met die stress zitten, maar daarmee hebben leren omgaan, zijn artiesten die alter ego's gebruiken. Denk maar aan Beyoncé, die een heel bekend alter ego heeft: Sasha Fierce. Dat is een rol waarin ze stapt zodat ze zichzelf kan laten zien op het podium. 

In het begin was het voor haar namelijk moeilijk om met haar blote billen te staan schudden op een podium. Maar dankzij haar alter ego, door in die rol van iemand anders te kunnen kruipen, heeft zij die angst kunnen overwinnen.

Dit zijn twee voorbeelden die bewijzen dat grote artiesten, de artiesten waren wij allemaal naar opkijken, ook met die stress en angst en zenuwen zitten. Dus ónze stress en angst mogen er zeker zijn, maar we moeten ermee leren omgaan.

 

Want wat we voelen, mogen we niet per se interpreteren als angst. Ik wil jou daarom uitdagen om de volgende keer dat je die gevoelens ervaart, wanneer je misschien je benen voelt trillen of je klamme handen krijgt, om daar eens bij te blijven stilstaan: wat zou dat nog kunnen betekenen? Wil dat zeggen dat ik aan het stressen ben, of kan ik daar een andere betekenis aan geven? En kan ik misschien in een rol stappen? Kan ik misschien een eigen alter ego in het leven roepen?

Daarmee kunnen omgaan, is volgens mij de sleutel om die angsten, die onzekerheden, die zenuwen, te overwinnen. Doe je dat niet, dan blijf je daarmee zitten, en dan zal je je passie voor het zingen verliezen. 

Want zingen is iets leuks, we willen het vaak delen met onze omgeving, met onze vrienden en familie. Maar als we dat niet kunnen doen omdat iets ons daarin tegenhoudt, dan maakt ons dat niet echt gelukkig.

 

‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’

Nu, als je wilt leren omgaan met stress en zenuwen tijdens het zingen voor een publiek, is het handig om te kunnen vertrouwen op je spiergeheugen. Zingen is nu eenmaal een vaardigheid. Je moet daarom je stemspieren op een bepaalde manier trainen, zodat je een noot zuiver kan zingen.

En dat is waar de kracht van zangtechniek komt kijken. Zangtechniek is het trainen van onze stemspieren, zodat we er niet meer bewust over moeten nadenken wanneer we op een podium staan. Want op dat moment is dat opgenomen in ons spiergeheugen en kunnen we erop vertrouwen. En dat zal ons ook helpen om met minder zenuwen op dat podium te staan.

Als je graag die stemspieren wilt trainen, dan nodig ik je van harte uit voor de (gratis) workshop ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’, want dat is wat je daar gaat leren: de krachtigste zangtechniek! Maar ook, en vooral, hoe je die verschillende zangtechnieken die je nodig hebt om goed en gezond te leren zingen, opneemt in je spiergeheugen, en waarom dat zo belangrijk is. Dat is de eerste stap die je moet zetten. Daarna kan je kijken hoe je ervoor kan zorgen dat je die zenuwen overwint en kan vertrouwen op je spiergeheugen.

 

Ga jij de uitdaging aan? Meld je dan vliegensvlug aan op zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. Ik zie je heel graag daar!

 

Maar ik hoor natuurlijk ook heel graag wat jouw mening hierover is. Ik heb nu mijn mogelijkheden en tips gedeeld, maar wat doe jij om jouw zenuwen of stress of angsten te overwinnen wanneer je voor iemand anders gaat zingen? Laat het mij zeker weten in de comments hieronder en laten we elkaar hierin inspireren! Ik ben alvast heel benieuwd. 

Ten slotte wil ik je weer bedanken om hier samen met mij jouw tijd te hebben doorgebracht, en heel graag tot volgende week!