Leer "Rolling In The Deep" van Adele Zingen

zangtechniek Sep 26, 2023

In de aflevering van deze week gaan we opnieuw zingen! Ik zal je meer bepaald leren hoe je ‘Rolling in the deep’ van Adele kan zingen. Here we go!

Deze aflevering is opnieuw een song tutorial! Deze week zal ik je tonen hoe je bepaalde zangtechnieken in een nummer toepast.

Veel beginnende zangers staan echter niet stil bij welke zangtechnieken in een nummer zitten. Ook denken ze vaak niet na over wat een nummer eigenlijk wil zeggen. Meestal nemen ze het verhaal over van de originele zanger, zonder er een eigen betekenis aan te geven.

Als je die fouten niet meer maakt, dan kom je terecht in de wereld van de zelfzekere zanger. Die zanger weet precies welke zangtechnieken hij waar kan gebruiken, en zal ook veel meer vanuit zijn eigen perspectief zingen.

Wanneer ik over zangtechnieken spreek, dan heb ik het vaak over een rugzak. Een rugzak die vol steekt met zangtechnieken. Wanneer we een nummer zingen, dan kunnen we gaan kijken welke zangtechniek bij dat nummer past, en die uit onze rugzak halen. Past die niet, dan steek je die gewoon terug en haal je er een andere uit.

Zoals je weet vertrekken we bij alles wat we hier doen vanuit de vier pijlers van de Zing Je Zelf Vrij-formule: mindset, zangtechniek, creativiteit en verbinding. Deze week zitten we duidelijk in die tweede pijler van zangtechniek, waarin we gaan kijken hoe je stemvrijheid kan ervaren.

De focus ligt hierbij niet per se op het aanleren van ‘Rolling in the deep’, maar eerder op welke zangtechnieken je waar kan gebruiken in het nummer om het makkelijker te kunnen zingen. Dus als je het nummer nog niet zo goed kent, beluister het dan zeker eerst eens, zodat je het al kan meezingen. Ik zal ook telkens linken naar de specifieke zangtechniek als je niet weet waarover het gaat.

 

Strofe 1 - bite

Beginnen doen we met de eerste strofe uiteraard, en daarin kunnen we al onmiddellijk een eerste zangtechniek toepassen, namelijk ‘bite’. Kort gezegd klinkt dat alsof je in een grote appel bijt. 

>> Ga naar minuut 3:46 in de video om samen met mij mee te zingen

 

There's a fire starting in my heart

Reaching a fever pitch, it's bringing me out the dark

Finally I can see you crystal clear

Go ahead and sell me out and I'll lay your ship bare

 

See how I leave with every piece of you

Don't underestimate the things that I will do

 

There's a fire starting in my heart

Reaching a fever pitch

And it's bringing me out the dark

 

Pre-chorus - ademhapjes

Na de eerste strofe gaan we naar de pre-chorus. Daarin maken we gebruik van onze middenrifademhaling om ademhapjes te nemen, zodat we de lange zinnen in dit stuk gemakkelijker kunnen zingen. De ademhapjes komen telkens op de ‘//’ hieronder.

>> Ga naar minuut 5:58 om mee te zingen

 

The scars of your love // remind me of us

They keep me thinking that we almost had it all //

The scars of your love // they leave me breathless

I can't help feeling

 

Refrein - schakelen tussen stemregisters

Ten slotte gaan we naar het refrein, waarin we zullen schakelen van borststem naar mixed voice. Als jij jouw mixed voice nog niet hebt ontdekt, dan kan je ook overschakelen naar je kopstem. 

We schakelen over naar onze mixed voice/kopstem op de woorden die hieronder vetgedrukt staan.

>> Ga naar minuut 7:41 om het refrein mee te zingen

 

We could have had it all

Rolling in the deep

You had my heart inside of your hand

And you played it, to the beat

 

Je kan dit stramien van zangtechnieken nu ook op de volgende strofen en refreinen gaan toepassen. Laat ons alvast nog eens de drie voorgaande stukjes in één keer doorzingen. Ga hiervoor naar minuut 10:16 in de video.

Hoe ging het bij jou om deze zangtechnieken te gebruiken? Rolden (heb je hem?) ze eruit? Of ging het toch wat moeizamer? Laat gerust iets weten in de comments hieronder. Ik ben alleszins heel erg benieuwd naar jullie ervaringen.

 

‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’

Verliep deze tutorial wat stroef, of wil je nog meer zangtechnieken leren om in dit nummer toe te passen? Dan nodig ik je heel graag uit voor mijn gratis workshop, ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’, die jou een heleboel zangtechnieken zal meegeven om in je rugzak te steken. 

Je leert er ook de belangrijkste zangtechniek om zonder spanningen, heesheid of onzekerheden te zingen. Ze zal je helpen om je stemkleur warmer, ronder en helderder te maken, en om die hoge noten met heel veel ontspanning te kunnen zingen.

Ik nodig je heel graag uit voor die workshop. Het enige wat je nog hoeft te doen is je aanmelden via zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. Ik zie je heel graag daar!

Ten slotte wil ik je bedanken om er deze week opnieuw bij te zijn geweest, en ik zie je heel graag volgende week terug. Tot dan!