Leren “riffen” tijdens het zingen

zangtechniek Mar 15, 2022

Wil jij leren hoe je zoals Sam Smith, Beyoncé, Alicia Keys of Adele kan ‘riffen’ (of “krulletjes zingen”)? Kijk of lees dan zeker verder!

 

Wil je graag groeien als zanger maar weet je niet goed waar te starten? Maak kans op een gratis Groeisessie! We gaan samen in gesprek en kijken naar: waar je nu staat als zanger, waar je graag naartoe wilt, wat je tegenhoudt om daar te geraken, wat een eerste stap richting je doel zou kunnen zijn en hoe ik je daar eventueel mee kan helpen. Klik hier om zo’n gratis Groeisessie aan te vragen!

Balans vinden tijdens het riffen

Riffs, of zoals ik het graag noem ‘krulletjes zingen’, kunnen een nummer veel interessanter maken. Die riffs of krulletjes kan je vergelijken met snoep (ik noem het ook wel eens ‘ear candy’). Als je een beetje snoep eet, dan is dat vaak heel lekker. Maar als je twee kilo snoep opeet, dan zal je snel buikpijn krijgen. 

Hetzelfde geldt voor die krulletjes: als je ze overal begint toe te passen, wordt het nogal snel te veel. Als je ze daarentegen heel strategisch toepast en ze op de juiste momenten gebruikt, dan kan je je luisteraar echt kippenvel bezorgen!

Als onwetende zanger moet je je bewust zijn van bepaalde fouten die je kan maken. Zo’n fout kan zijn dat je slechts één keer luistert naar een bepaalde krul en die dan half probeert na te zingen. Een andere fout is gewoon meezingen met het nummer zonder stil te staan bij de krul. Of je durft helemaal niét mee te zingen omdat je denkt dat riffen enkel voor die grote artiesten is weggelegd.

Als je je bewust bent van deze fouten en erin slaagt om ze niet te maken, dan gaat er een heel nieuwe wereld voor je open, en dan bevinden we ons in de wereld van de zelfzekere zanger! 

Want hij gebruikt riffs of krulletjes op een slimme manier en weet wanneer het gepast is om ze te gebruiken. De zelfzekere zanger neemt ook de tijd om een bepaalde krul te analyseren. En hij gaat zelfs een stapje verder door die krulletjes niet alleen na te zingen, maar er zich ook door te laten inspireren en zelf krulletjes uit te vinden.

Riff uit “Easy On Me” van Adele

Laat ons dat nu eens in de praktijk zetten, laten we leren riffen. Daarvoor zullen we het nummer ‘Easy on me’ van Adele gebruiken, misschien wel de hit van vorig jaar! In de volgende stappen zal ik je leren hoe jij net als Adele krulletjes kan zingen.

Stap 1: een krul kiezen

Uiteraard moeten we eerst een krul kiezen die we willen leren zingen. De krul die ik er heb uitgekozen is natuurlijk de bekendste van het nummer, en dat is die aan het begin van het refrein. 

>> Luister mee vanaf minuut 4:04 

Stap 2: de krul analyseren

Vervolgens neem je de tijd om de krul te analyseren. Dat kan op verschillende manieren. Je kan de krul bvb. uitschrijven in noten, of je kan de partituur erbij nemen en de noten zelf bekijken. De methode die ik het meeste gebruik, en waarvoor je geen noten moet kunnen lezen, is de krul op ‘na-na-na’ zetten. 

>> Zing met mij mee vanaf minuut 5:30

Soms helpt het ook om de krul in stukjes te verdelen, ze apart te oefenen, en ze dan nadien opnieuw samen te voegen. 

>> Oefen met mij mee vanaf minuut 6:04

Psssst: kom je graag meer te weten over het zingen van riffs of “krulletjes”? Check dan zeker deze video!

Stap 3: appelmoes met stukjes

In een krul willen we de aparte noten horen, maar uiteraard in een vloeiende beweging. Ik vergelijk het graag met appelmoes. Mochten we de aparte noten niet horen, dan zou onze krul wat lijken op mousseline-appelmoes (mijn favoriete appelmoes!), waar geen stukjes appel in zitten, en klinkt alles als een losse brij. Maar we willen ook niet alleen maar de stukjes appel hebben. Wat we nodig hebben, is een combinatie van de twee: appelmoes met stukjes!

Om die appelmoes met stukjes te krijgen, zullen we nu ‘na-na-na’ vervangen door ‘ja-ja-ja’. 

>> Maak samen met mij appelmoes met stukjes vanaf minuut 8:47

Stap 4: de i-klank toevoegen

Omdat in deze krul de i-klank heel aanwezig is, vervangen we nu de ‘a’ door de ‘i’.

>> Zing met mij mee vanaf minuut 9:17

Stap 5: de tekst toevoegen

Als laatste stap voegen we ten slotte de tekst toe.

>> Zing de volledige krul mee vanaf minuut 9:49

Leren riffen maakt ook deel uit van de Zing Je (Zelf) Vrij-formule, als onderdeel van de tweede pijler van zangtechnieken. Maar als je nog niet zuiver kunt zingen, als m.a.w. de basis nog niet goed is, dan heeft het geen zin om die krulletjes al toe te voegen. Als je dus denkt dat je eerst nog nood hebt aan die basis zangtechnieken om gezond en zuiver te zingen, dan nodig ik je graag uit voor de Zo Zing Je Zuiver Challenge, een 5-daagse (gratis) challenge waarin je de essentiële zangtechnieken leert om gezond en zuiver te zingen. Meld je hieronder aan 👇🏻

Laat mij in de comments hieronder zeker weten wat jou is bijgebleven van deze aflevering én met welk nummer je dit allemaal verder gaat toepassen. Leren riffen kan enkel wanneer je dit in de praktijk toepast. Ik ben super benieuwd!

Heel graag tot volgende week!