Leren Zingen In Borst- En Kopstem

zangtechniek Jul 05, 2022

 

Als zanger beschikken we over verschillende stemregisters. Wil je graag weten welke er allemaal bestaan en hoe je deze kunt gebruiken om gezonder en beter te zingen? Kijk dan zeker verder!

Zoals je weet hebben we als zanger verschillende stemregisters. Maar als onwetende zanger weet je vaak niet dat die stemregisters bestaan, dus de meeste onwetende zangers gaan die ook niet gebruiken. Dat kan dan weer voor stemproblemen zorgen, denk aan spanning of heesheid.

Die spanning ontstaat vaak wanneer je steeds hoger en hoger gaat zingen. Daarom gaan beginnende, onwetende zangers die hoge noten (of lage noten, het werkt in beide richtingen) in een nummer ontwijken. Dat is spijtig, niet? Want er is zoveel te ontdekken als je alle noten kan zingen!

Nog een fout die onwetende zangers maken, is constant in hetzelfde register blijven zingen. Omdat je je op dat moment niet bewust bent dat je kan schakelen tussen verschillende registers, zing je de hele tijd enkel met je borststem, of enkel met je kopstem.

Zelfzekere muzikant

Als je die fouten niet meer zou maken, dan kom je terecht in de wereld van de zelfzekere muzikant. Hij of zij is zich heel bewust van welke registers er bestaan en hoe je die op een strategische manier kan gebruiken tijdens het zingen, zodat je niet met spanning of heesheid te maken krijgt.

De zelfzekere muzikant gaat ook spelen met die registers, gaat daar creatief mee aan de slag, waardoor er wat meer kleur in zijn of haar stem komt. Anders dan de hele tijd in borststem te zingen, gaat hij/zij bijvoorbeeld eens schakelen naar een luchtige kopstem. De zelfzekere muzikant gaat die registers natuurlijk ook op een heel strategische manier gebruiken om een nummer op een goede manier te brengen.

Registers

De vraag is dan: hoe geraken we in die wereld van de zelfzekere muzikant?

Het belangrijkste is om je bewust te zijn van die verschillende registers. De meest gekende registers zijn borststem en kopstem. Daarnaast zijn er ook nog ‘mixed voice’, ‘fry’ en fluitregister. Vandaag ga ik het vooral over die eerste vier hebben.

Borststem is de zangstem die de meeste mensen in hun borst voelen trillen, vandaar ook de naam. 

Kopstem is de zangstem die je krijgt wanneer je bv. ‘joehoeeee’ roept naar iemand. De meesten voelen dat in hun hoofd trillen, vandaar kopstem. 

Mixed voice krijg je door een beetje ‘twang’ toe te voegen aan bv. je kopstem. Twang is een heel lelijke stemkleur, denk bv. aan de lelijke heks uit een sprookjesverhaal. Twang is al iets meer gevorderd, dus het is oké als dit wat moeilijk is voor jou. Het belangrijkste is dat we onze borststem niet toelaten om de bovenhand te nemen, we willen echt in onze kopstem blijven. 

>> Wil je meer te weten komen over twang, check dan zeker deze video.

Fry krijg je wanneer je een kikker nadoet. Het is ook de zangstem die Britney Spears heel vaak gebruikt. 

>> Ga naar minuut 3:24 in de video voor een voorbeeld van deze verschillende registers

 

We gaan nu proberen om één noot in die verschillende registers te zingen. Een voorbeeld is de la (of A), wat vooral voor vrouwen zal zijn, voor mannen zal het eerder een do of do kruis (C of C#) zijn. 

We beginnen in borststem en proberen die noot daarna in kwaliteit te verhogen. Probeer wel in borststem te blijven, en niet over te schakelen in kopstem. 

Voor de kopstem beginnen we met een hoge ‘joehoeeee’ en zakken we naar die la (of do voor mannen) van daarnet, maar dan wel in kopstem. Je kan het ook proberen met ‘ja’ ipv. ‘joehoeeee’.

Ten slotte maken we daar mixed voice van, door die twang toe te voegen aan onze kopstem.

>> Spoel door naar minuut 4:36 om mee te oefenen

 

In een vorige video heb ik uitgelegd wanneer je kan schakelen tussen die verschillende registers. Het is namelijk heel belangrijk dat je dat weet, zodat je je stem niet gaat forceren. Bekijk dus zeker die video wanneer je nog niet goed weet waar jouw omschakelpunt ligt.

Oh baby baby

Laten we nu deze verschillende registers eens in een nummer steken. We zullen werken met de eerste zin uit ‘...Baby One More Time’ van Britney Spears:

Oh baby baby

How was I supposed to know

De eerste lijn zingen we in onze borststem, maar we voegen er wat fry aan toe. De tweede zin beginnen we met onze kopstem (‘How was I…’), maar eindigen we in borststem (‘...supposed to know’).

>> Zing mee vanaf minuut 7:56

 

Deze oefening is heel moeilijk, dus gun jezelf de tijd om die nieuwe zangtechnieken en die manier van schakelen onder de knie te krijgen. Want als je al je hele leven op die hoge noten hebt zitten duwen, dan is het nu heel raar om die omschakeling naar je kopstem te maken. 

Dus gun jezelf die tijd, het belangrijkste is dat je voelt wat het verschil is tussen borst- en kopstem en dat je op tijd schakelt tussen die twee. Eens je dat kunt, dan heb je geen last meer van heesheid of spanning, en kan je stemvrijheid ervaren. En dat is wat we willen, toch?

Zo Zing Je Zuiver Challenge

Zoals ik al zei is dit een heel gevorderde zangtechniek. Er is eigenlijk een heel deel dat je zou moeten weten vooraleer je op dit punt komt. Er zijn heel veel basis zangtechnieken die je moet begrijpen vooraleer je aan de slag kan gaan met registers. 

Daarom nodig ik je heel graag uit voor de Zo Zing Je Zuiver Challenge. Dat is een (gratis) vijfdaagse challenge waarin je alle essentiële zangtechnieken meekrijgt om gezond en zuiver te zingen. Op dag 5 hebben we het dan ook over het schakelen tussen registers en gaan we daar veel meer in detail op in. 

Ga jij de uitdaging aan? Meld je dan hieronder vliegensvlug aan.

 

Ik wil je bedanken om hier opnieuw samen met mij jouw tijd te hebben doorgebracht. Laat me in de comments hieronder zeker weten wat je ervan vond en hoe het schakelen bij jou ging.

Heel graag tot volgende week!