Leren Zingen Via Youtube, Kan Dat Wel?

mindset Jun 07, 2022

Is YouTube de beste manier om je te ontwikkelen als zanger? In de aflevering van vandaag zoeken we samen een antwoord op deze vraag

Heel veel mensen leren enkel en alleen via YouTube nieuwe dingen, zoals zingen. Er is nu eenmaal enorm veel kennis op terug te vinden. Het is na Google het grootste zoekplatform, dus is het niet meer dan logisch dat we daar op zoek gaan naar kennis en tips. Je kan er miljoenen tutorials, filmpjes, en nieuwe manieren vinden om iets te doen. Hebben we allemaal wel niet eens opgezocht hoe je een fietswiel moet vervangen of hoe je het beste pasta kookt? Maar is het even simpel en waardevol om er zangtips te zoeken? Is het even simpel en waardevol om zelfstandig te leren zingen via YouTube?

Om op die vraag een antwoord te kunnen geven, wil ik je eerst een andere vraag stellen: heb jij al eens meegemaakt dat verschillende mensen jou een bepaald concept uitleggen?

Ikzelf had vroeger enorm veel moeite met wiskunde op school. De leerkracht legde iets op een bepaalde manier uit, maar omdat ik er niets van begreep, vroeg ik hulp aan mijn klasgenoten, die het dan ook op een bepaalde manier uitlegden. Toen ik thuiskwam snapte ik het nog altijd niet helemaal, dus ging ik te rade bij mijn broer. Maar na het horen van al die verschillende ‘uitlegjes’, snapte ik er eigenlijk nog minder van. Waarom was dat? Omdat iedereen het op zijn of haar eigen manier had uitgelegd, vanuit zijn of haar eigen perspectief, en die kwamen niet altijd overeen.

Leren zingen is net hetzelfde. Tijdens mijn zangstudies heb ik met verschillende vocal coaches samengewerkt. De ene coach legde een bepaald zangconcept op de ene manier uit, terwijl de andere net het tegenovergestelde leek te zeggen. Dat maakte het opnieuw heel verwarrend. Alle coaches spraken immers vanuit hun eigen opleiding en ervaring: de ene was geschoold in ‘CVT’ (een zangfilosofie), de andere in ‘Estill voice training’, enz.

Op YouTube heb je dan het gevaar dat al die verschillende zangfilosofieën en -technieken samenkomen zonder enige volgorde of opbouw. Dan is het logisch dat je in de war zou raken. 

Complementair

Als je wil groeien als zanger, dan is samenwerken met een zangcoach van essentieel belang. Er is nu eenmaal geen enkele topatleet die geen coach aan zijn zij heeft. Maar wat als je de sessies met je vocal coach nu zou kunnen combineren met de informatie die je op YouTube terugvindt?

Het volgen van een stappenplan, weten wat je moet doen om je stem te ontwikkelen, en de vele sessies met je coach zijn zo belangrijk. Als je dit stappenplan kunt combineren met extra oefeningen, vocal workouts en dergelijke die je online terugvindt, heb je volgens mij de sweet spot te pakken.

Van A tot Z stappenplan

Blijf je graag zonder richting of doel YouTube ontdekken, of wil je graag samenwerken met een coach die je een duidelijk stappenplan geeft en YouTube als extra ondersteuning gebruiken? Als je voor die tweede optie kiest, dan nodig ik je heel graag uit voor ‘Van A tot Zingen’. In deze populaire cursus krijg je van mij een roadmap die je van A tot Z begeleidt in jouw ontwikkeling als zanger, zodat je vol zelfvertrouwen kunt genieten van het zingen.

De inschrijvingen zijn slechts een paar keer per jaar open, dus mocht je je niet kunnen inschrijven wanneer je naar deze aflevering kijkt, dan kan je je aanmelden op de wachtlijst om als eerste te weten te komen wanneer je je kan inschrijven.

Wil jij je zangtalent naar een hoger niveau tillen? Schrijf je dan nu in via zanglesmetmaggie.be/bootcamp.

Laat me in de comments hieronder zeker weten hoe jij YouTube als extra ondersteuning zal gebruiken. Op die manier kunnen elkaar zeker inspireren, zodat we ideeën van elkaar kunnen meenemen.

Ik wil je ten slotte bedanken om hier opnieuw samen met mij jouw tijd te hebben doorgebracht, en heel graag tot volgende week!

P.S: maak je graag deel uit van de leukste zangfamilie op facebook? Meld je hier (gratis) aan!