Luider leren zingen, hoe doe je dat?

zangtechniek Aug 11, 2020

Een vraag die ik heel vaak krijg is: “Ik wil luider leren zingen zonder dat het pijn doet. Hoe doe je dat?” Vandaag kom je er alles over te weten!

 

Voor we intensief beginnen zingen, is het super belangrijk om je stem op te warmen. Download hieronder mijn Ultieme Opwarming helemaal gratis en warm je stem op een gezonde en efficiënte manier op ??

⚠️ Voor we erin vliegen, moet je 1 ding onthouden: wanneer we luid willen zingen, is het NOOIT de bedoeling dat we gaan forceren. Als je ergens pijn voelt, ben je niet goed bezig. ⚠️

Aan de hand van volgende ingrediënten geef ik je het recept om luid, krachtig en ontspannen die hoge (of lage ?) noten te zingen.

Ingrediënt 1: een goeie zanghouding

Goed staan tijdens het zingen, is van essentieel belang!

Een trucje om mooi recht te blijven staan tijdens het zingen is om te denken dat de afstand tussen je oorlel en schouder zo lang mogelijk zou moeten zijn.

Probeer het maar eens. Voel je dat je automatisch rechter gaat staan?

Een ander trucje is om met je hand op je achterhoofd te duwen. Je hand duwt je hoofd naar voor en je hoofd duwt je hand terug. Je gaat voelen dat je nekspieren zich opspannen. Die opgespannen nekspieren zorgen ervoor dat we geen spanning in onze keel gaan zetten –> ideaal om luider te gaan zingen!

Ingrediënt 2: kuchspiertje

Luid zingen zonder je kuchspiertje te activeren is onmogelijk! Alles over het kuchspiertje kom je hier te weten.

Zet een vinger in je navel. Zet daar een hand onder. Het punt onder je hand duw je nu in. Kuch.

Voel je dat je tijdens de kuch, de plek onder je hand op en neer laat bewegen? Dat is je kuchspiertje. Die moet heel actief zijn als je luider wilt leren zingen.

Ingrediënt 3: glottale aanzet

Tijdens het zingen kan je je zinnen op verschillende manieren aanzetten. De twee extremen in het spectrum van aanzetten zijn ‘luchtig’ en ‘glottaal’. Om luider te kunnen zingen willen we een glottale aanzet.

Spoel de video door naar minuut 03:40 om het verschil tussen een luchtige en glottale aanzet te horen.

Ingrediënt 4: twang

Twang is zo belangrijk als je luider wilt leren zingen. Het zorgt niet enkel voor veel meer scherpte in onze klank, het zorgt er ook voor dat de stembanden samen komen en we dus minder luchtig gaan klinken.

Klik hier om alles over twang te weten te komen.

Kort samengevat: zing zoals een heks. Je gaat horen dat je onmiddellijk een hele lelijke klankkleur hebt (en dat is wat we willen)! Je gaat ook horen dat je geen lucht meer op je stem hebt (en dat willen we ook)!

Probeer nu in plaats van 100% twang maar 70% twang toe te passen en voel hoe je klankkleur mooier wordt terwijl de twang aanwezig blijft.

Praktijk

Laten we dit allemaal in de praktijk gaan zetten.

⏩ Spoel de video door naar minuut 05:54 en zing lekker mee!