"Magische Zangtechniek" Bestaat Die Echt?!

inspiratie zangtechniek Nov 28, 2023

Ben jij er ook van overtuigd dat er één magische zangoefening bestaat die jou stemvrijheid zal doen ervaren? Over die gedachte wil ik het deze week graag met jou hebben.

Veel beginnende zangers geloven dat er één magische oefening of zangtechniek bestaat die hen zal helpen om een betere zanger of zangeres te worden. Hebben we allemaal al niet eens op het internet gezocht naar ‘hoe word ik een betere zanger?’ en gehoopt dat we die ene zangtechniek zouden vinden die van ons de beste zanger ter wereld maakt?

Ik snap wel vanwaar die overtuiging komt. Ook in onze maatschappij leeft het idee dat er voor alles een magische pil bestaat. Zoals we naar de apotheek gaan om ibuprofen tegen de hoofdpijn, of een vermageringspil om snel af te vallen, denken we dat er voor al onze problemen een pilletje bestaat. Dan is het niet onlogisch om te denken dat er ook bij het zingen één magische oplossing bestaat.

Dat is uiteraard niet zo.

De waarheid is dat het niet over één bepaalde zangtechniek of zangoefening gaat. Wat jou de magie zal geven waarnaar je op zoek bent, is de combinatie van verschillende oefeningen en een consistente training. Het gaat om jouw eigen commitment en de zangtechnieken te ontwikkelen die bij jou passen.

Dat is de sleutel! Daarom zal ik het nog eens herhalen: het draait niet om de beste zangoefening, maar om jouw eigen commitment om de zangtechnieken die bij jou en jouw stem passen, te gaan ontwikkelen.

 

Zangtechnische rugzak

Wat bedoel ik daarmee? Stel, je gaat wandelen en je neemt een rugzak mee. In die rugzak steek je verschillende dingen: een flesje water, een extra paar schoenen, een paraplu, enzovoort. Je hebt dus verschillende tools bij die je kunnen helpen tijdens je wandeling.

Wel, zo’n rugzak hebben we ook nodig doorheen ons zangavontuur. Wie mij al een tijdje volgt, zal weten dat ik het al vaak heb gehad over die zangtechnische rugzak. Het idee is dat je ervoor openstaat om zoveel mogelijk zangtechnieken te leren als er bestaan, maar dat je vooral onthoudt welke goed bij jou passen, en dat je dié in jouw zangtechnische rugzak steekt.

Want voor de ene persoon is ‘belt’ misschien een zangtechniek die heel goed werkt, terwijl voor iemand anders ‘mixed belt’ beter werkt. De eerste persoon zal dus ‘belt’ in zijn of haar rugzak steken, en de andere persoon ‘mixed belt’.

Eens die zangtechnieken in je rugzak zitten, is het een kwestie van ze te trainen en te onderhouden, zodat ze in jouw spiergeheugen geraken. Want wanneer je op het podium staat, wil je niet meer nadenken over hoe je je ‘mixed belt’ moet activeren. Nee, dan wil je dat die zangtechniek zodanig in jouw lijf zit dat het vanzelf gaat.

Dát is stemvrijheid ervaren!

 

‘Growth mindset’

Die zangtechnische rugzak zal bovendien nooit vol zijn op een bepaalde dag. Eigenlijk is het een Mary Poppins-rugzak, eentje zonder bodem. Het is een rugzak die je kan blijven vullen met zangtechnieken, want je kan altijd nieuwe dingen bijleren.

Dat is het grote verschil tussen een ‘fixed mindset’ en een ‘growth mindset’. In een ‘fixed mindset’ geloof je dat er een eindbestemming is in je leerproces, terwijl je in een ‘growth mindset’ gelooft dat je altijd nieuwe dingen kunt bijleren. Het is die ‘growth mindset’ die we als zanger moeten aannemen.

 

‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’

Als zanger moet je dus ten eerste je zangtechnische rugzak vullen, en die ten tweede blijven trainen, zodat die zangtechnieken in jouw spiergeheugen geraken en je die ultieme stemvrijheid kan ervaren. Want als je blijft hopen op die ene magische zangoefening, dan verlies je enorm veel tijd en energie, want die bestaat niet. De zangtechniek die het beste bij jou past, zal namelijk niet bij iemand anders passen, en omgekeerd.

Om jouw rugzak alvast te beginnen vullen, geef ik binnenkort een (gratis!) workshop, ‘Ontdek de krachtigste zangtechniek’. Daarin leer je de belangrijkste zangtechniek om zonder spanningen, heesheid of onzekerheden te zingen. Ze zal je helpen om je stemkleur warmer, ronder en helderder te maken, en om die hoge noten met heel veel ontspanning te kunnen zingen.

Ik nodig je dus heel graag uit voor die workshop. Het enige wat je nog hoeft te doen is je aanmelden via zanglesmetmaggie.be/zangtechniek. Ik zie je heel graag daar om jouw zangtechnische rugzak te beginnen opbouwen!

Ik wil je bedanken om hier samen met mij opnieuw jouw tijd te hebben doorgebracht en aan jouw ontwikkeling als zanger te hebben gewerkt. Heel graag tot volgende week. Daaaaaag!